Endacaku KNULP – Herman Hes

Një libër me histori të trishtë por të bukur, e cila tregon fatin e një endacaku të vetmuar por të dashur për të gjithë njerëzit që e njihnin.

Romani është ndarë në tri tregime të veçanta, të cilat janë të përqendruara në jetën e personazhit kryesor: Knulp.

Knulp, i cili dikur ishte një i ri i talentuar dhe premtues, përshkruhet si një endacak i dashur përherë, që endet nga qyteti në qytet, duke qëndruar me miqtë. Knulp i pëlqen pothuajse të gjithë ata që has në roman… Ai shpesh merr dashamirësi.

Një roman i cili na tregon se si jeta ikën shpejt në rrjedhën e saj e se si njeriu humbet, vjen e ikën nga kjo botë pa lënë gjurmë. Na tregon se si njeriu humbet vetveten, duke mos vënë në zbatim dijen e tij, ku në vend që të shfrytëzojë në maksimum aftësitë e tij, preferon të endet rrugëve i vetëm. Knulp nuk është thjesht një personazh romani, por shumë më tepër se kaq. Një shembull nga i cili mund të mësosh e të ecësh në jetë, të gjesh vetveten e t’i përkushtohesh jetës për të mos u endur në udhën pa krye të rebelimit. Një roman në kërkim të vetëdijes, ekzistencës dhe besimit në zot. Pas viteve të tëra endje, prehja dhe paqja arrihen vetëm atëherë kur vendlindja e afria me zotin bëhen një.

SHKARKO FALAS

Përktheu: JORGJ DOKSANI
Botimet ABC