Mbrëmje e bekuar – Nagib Mahfuz

Nagib Mahfuz, një nga romancierët më të shquar të viteve XX, i kurorëzuar si bashkëkohori i parë i letërsisë arabe dhe laureat i çmimit Nobel në letërsi, më 1988, nga Botimet Abc vjen për lexuesin me novelën ‘’Mbrëmje e bekuar’’.

Një rrëfim dashurie mbetur peng përgjatë jetës, i cili ngre pikëpyetje mbi fuqinë e saj. Pse koha nuk e fshin dhe pse jetësohet mendjes? Imagjinata nuk është veçse një funksion i shpirtit, që në fund s’është asgjë veçse një iluzion figure. Pra, shpirti synon diçka që mungon.

Flasim për një dashuri, që protagonisti, në përgjigjet e moshës së argjendtë, mendon se zgjidhja e boshit dhe vetmisë mposhtet veç prej saj. Flasim për një dashuri, që rikthehet nga stacioni i rinisë në atë të pleqërisë më të njëjtin vrap dëshire. Për një dashuri që gjen një shteg rikthimi, po kur kjo ndodh, ajo përfundon në ikje.

Bashkëjetesa ideale në botë është ajo me veten. Një model romani psiko-analitik, prej ku njohim vetëdijen dhe nënvedijen, frikën e vetmisë, kujtimet që s’i mjaftojnë kroit të imagjinatës, pendesën dhe në fund perceptimin e arsyes.

SHKARKO FALAS

Përktheu: GURI SHYTI
Redaktoi Gazmend Krasniqi
Botimet ABC