Mesazhi amerikan për Ramën/ Lidhja e ngushtë e Rex Tillerson-it me naftën

Kush është Rex Tillersoni, sekretari i shtetit që foli me Ramën për naftën, ku ka drejtuar kompaninë më të madhe?

Rex Tillerson, i quajtur njeriu i 25-të më i fuqishëm i botës, ka qenë gjithashtu president i kompanisë më të madhe të naftës në botë, Exxon Mobile.

Me emërimin Sekretar i Shtetit, ai ka shkëputur lidhjet me kompaninë ku kishte dhe aksione, por sigurisht ndikimi i tij në botën e naftës mbetet absolut.

Sipas njëlloj tradite Republikane, Sekretari Amerikan i Shtetit, duhet të jetë njohës i shkëlqyer i Rusisë dhe Tillerson konfirmon këtë prirje që pati me Kondolesa Rajs, një përfaqësuese të shquar, rektore e Universitetit të famshëm të Stanfordit. Jo për rastësi, është pikërisht ajo që ia ka rekomanduar Presidentit Trump, emrin e tij.

Dhe pikërisht me të foli Rama dje në telefon. Në një bisedë telefonike e cila ka zgjatur mbi 20 minuta, Rama ka marrë urimet nga Sekretari Amerikan i Shtetit, Rex Tillerson, për fitoren e zgjedhjeve. Kryediplomati amerikan ka shprehur bindjen se mandati i fortë që Partia Socialiste ka marrë për të qeverisur e vetme, e detyron këtë forcë politike të thellojë shpejtësinë e reformave, të pastrojë administratën nga të korruptuarit dhe të shënojë rezultate domethënëse në luftën kundër krimit.

Jo vetëm kaq, por ai i ka shprehur mbështetjen e qeverisë amerikane në mandatin e ri, ndërsa i ka shprehur edhe përshtypjet shumë pozitive të zv.presidentit Mike Pence, nga takimi i javës së kaluar në Mal të Zi, ku u rikonfirmua vullneti amerikan për një vëmendje të përqëndruar në zhvillimet e rajonit të Ballkanit.

Rex Wayne Tillerson (lindi më 23 Mars 1952). Eshtë një zyrtar i qeverisë Amerikane, inxhinier civil, dhe ish-ekzekutiv i energjisë dhe Sekretari aktual i Shtetit të Amerikës, duke shërbyer që në 1 Shkurt të vitit 2017. Tillerson iu bashkua Exxon në vitin 1975 dhe u ngrit për të shërbyer si kryetar dhe shef ekzekutiv (chef executive officer CEO) i Exxon Mobil nga viti 2006 deri në vitin 2016.

Tillerson e filloi karrierën e tij si inxhinier dhe ka një diplomë bachelori në inxhinierinë civile nga University of Texas at Austin. Nga viti 1989 ai u bë menaxher i përgjithshëm i ndarjes së prodhimit qëndror të Exxon SHBA. Në vitin 1995, ai u bë president i Exxon Yemen Inc. dhe Esso Exploration dhe Production Khorat Inc. Në vitin 2006, Tillerson u zgjodh kryetar dhe shef ekzekutiv i Exxon, kompania e gjashtë më e madhe në botë nga të ardhurat. Tillerson doli nga posti ne Exxon më 1 Janar të vitit 2017 dhe u pasua nga Darren Woods.

Tillerson ishte një vullnetar për një kohë të gjatë me Boy Scouts of America dhe fitoi gradën Eagle Scout. Ai kontriboi për një kohë të gjatë në fushatat Republikane, edhe pse nuk mori pjesë në fushatën presidenciale të Donald Trump. Në vitin 2014, Tillerson, i cili kishte bërë marrëveshje biznesi në emër të Exxon me presidentin rus, Vladimir Putin, kundërshtoi sanksionet kundër Rusisë.

Më parë ai kishte qënë drejtuesi i kompanisë së vajit Exxon Neftegas të SHBA-Rusi. Nën menaxhimin e tij, Exxon Mobil bashkëpunoi me Arabinë Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Nga viti 2003 deri në 2005, një degë Evropiane e Exxon Mobil, Infineum, drejtoi në Lindjen e Mesme duke siguruar shitje drejt Iranit, Sudanit dhe Sirisë. Më 4 Janar të vitit 2017, The Financial Times raportoi se Tillerson do t’i ndërpriste lidhjet me Exxon Mobil nëse do të bëhej Sekretar i Shtetit.

Tillerson ishte djali i Patty Sue dhe Bobby Joe Tillerson. U rrit në Vernon, Texas. Babai i tij ishte shef i organizatës Boy Scouts America. Pjesën më të madhe të jetës Tillerson ka qënë aktiv në këtë organizatë.  Ai u diplomua në gjimnazin Hunstville në vitin 1970.