Gjithçka që ju nuk dini për Gorbaçov, liderin sovjetik

Gorbaçov ka udhëhequr Bashkimin Sovjetik nga viti 1985 deri në vitin 1991.

Ai ndryshoi mendimin e shumë njerëzve për “shtetin sovjetik”, duke ndërmarrë politika demokratike dhe liberale.

Emri: Mikhail Sergeyevich Gorbachev

Ka lindur: 2 mars, 1931

: Privolnoye, Bashkimi Sovietik

Babai: Sergei Andreyevich Gorbachev

Nëna: Maria Panteleyevna (Gopkalo) Gorbachev

I martuar: Raisa (Titarenko) Gorbachev më 20 shtator 1953, në 1999 gruaja ndahet nga jeta)

Fëmijë: Irina (1956)

Arsimi:Universiteti i Moskës, Fakulteti I drejtësisë (1955), Stavropol Agricultural Institute, (1967) Fakulteti I Ekonomisë.

Fakte të tjera:

Emërohet për Grammy Award dhe fitoi një të tillë.

1952 – Bashkohet me Partinë Komuniste të Bashkimit Sovjetik dhe punon në pozita të ndryshme në parti për dy dekadat e ardhshme.

1955-1958 – Bëhet sekretari i parë i Partisë Komuniste të Komitetit të Qytetit Stavropol Komsomol.

1963 – U bë shef i Departamentit të Bujqësisë në rajonin e Stavropolit.

1970-1978 – U emërua sekretari i parë për Partinë Komuniste në rajonin e Stavropolit.

1970-1990 – Zëvendës i Sovjetit Suprem, organi më i lartë ligjvënës në Bashkimin Sovjetik.

1971 – Bëhet anëtar i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik.

11 mars 1985 – Zgjidhet si sekretar i Përgjithshëm i Partisë Komuniste në Bashkimin Sovjetik. Në këtë post, ai është në mënyrë efektive udhëheqësi i Bashkimit Sovjetik.

1985-1988 – Merr pjesë në një seri takimesh me presidentin amerikan Ronald Reagan.

1987 – Nënshkruan traktatin e Forcave Bërthamore të Bërthamore me Shtetet e Bashkuara për të kufizuar armët bërthamore.

1989 – Shpall tërheqjen e forcave sovjetike nga Afganistani.

1989-1990 – Kryetar i Sovjetit Suprem.

1990 – U bë president i Bashkimit Sovjetik.

1990 – Fiton çmimin Nobel për Paqen.

25 dhjetor 1991 – Dorëhiqet si president i BRSS.

1993-2000 – Themelon dhe bëhet president i International Green Cross, një organizatë mjedisore.

1996 – Shkon të rikandodojë në Rusi, por merr vetëm 1% të votave.

24 nëntor 2001 – Është zgjedhur kryetar i Partisë Social Demokratike të Rusisë.

8 shkurt 2004 – Fiton çmimin Grammy për albumin më të mirë të folur për fëmijë, për “Prokofiev: Peter dhe Wolf / Beintus: Tracks Wolf”. Ai ndan çmimin me Sophia Loren dhe ish-Presidentin e SHBA Bill Clinton.

Maj 2004 – Dorëhiqet nga Partia Social Demokrate e Rusisë për konfliktet me drejtimin e partisë dhe udhëheqjen.

Janar 2006 – Së bashku me një partner biznesi, Gorbaçovi blen 49% të aksioneve në gazetën e pavarur Novaya Gazeta.

Gusht 2007 – Shfaqet në reklama të shtypura për mallra lëkure Louis Vuitton.

Tetor 2007 – U bë kreu i një lëvizje të re politike ruse, Bashkimi i Social Demokratëve.

19 shtator 2008 – Merr Medaljen e Lirisë , e dhënë çdo vit nga Qendra Kombëtare e Kushtetutës.

Nëntor 2009 – Ndjek ceremonitë në Berlin, duke shënuar 20 vjetorin e rënies së Murit të Berlinit.

2 mars 2011 – Në ditëlindjen e 80-të, Gorbaçovi i është dhënë nderi më i lartë i Rusisë, Urdhri i Shën Andrew, nga Presidenti Dmitri Medvedev.

7 mars 2013 – Në një intervistë me BBC, Gorbaçovi kritikon Presidentin rus Vladimir Putin dhe thotë: “Për hir të mirësisë, nuk duhet të kesh frikë nga populli yt”.

Prill 2013 – Nuk merr pjesë në varrimin e ish-kryeministres britanike, Margaret Thatcher, për shkak të problemeve të paspecifikuara shëndetësore.

9 tetor 2014 – Sipas Shërbimit të Lajmeve të Rusisë, Gorbaçovi pranohet në një spital me “një përsëritje të sëmundjes”.

10 tetor 2014 – Sipas agjencisë shtetërore të lajmeve Rusi, RIA Novosti, Gorbaçovi lirohet nga spitali.

Nëntor 2014 – Pranon ceremonitë në Berlin për të shënuar 25-vjetorin e rënies së Murit të Berlinit.

26 maj 2016 – Ukraina ndalon Gorbaçovin për pesë vjet pasi ai tregon mbështetjen për aneksimin e Krimesë të Rusisë.

26 janar 2017 – Shkruan një artikull për revistën Time me titull “Gjithçka duket sikur bota po përgatitet për luftë”, në të cilën ai thotë se problemi më urgjent me të cilin përballemi është “militarizimi i politikës dhe garës së armëve të reja”./ BBC