Mayani: «Triballët ishin ilirë»

Të lexosh Mayannin në origjinal sheh një njeri që aq shumë gëzohet kur puna e tij  10-vjeçare për gjetjen dhe leximin e gjuhës etruske Ilire, bryge , lydiane dhe hitite kurorëzohet vetëm me gjuhën shqipe.Pra gjuha shqipe, sipas tij, është çelësi i gjuhëve të vjetra nga rrënjët e pellazgjishtes.

Santfeld -i , identifikimin e emrit të Dalmacisë lidhte me «delme» , atë tëDardanisë me dardhë: Jokli, emrin e lumit Maltein dhe atij Malus e lidh me «malin» shqip.Emri i Jupiterit mesap «Mansana» me gjuhen shqipe «Mëzi».  Për «AqueBalizal» në Panoni, Jokli thotë se është nga ilirishtja e vërtetë.
( « Albaner »fq 86) pra Baltë, fjalë e cila u  huazua nga sllavët Blato, Bloto, Boloto.
Balta ishte me shekuj eshekuj para ardhjes se sllavëve në brigjet e Danubit.
J. Bryh  (StudienzurAlbanischeWortforschung 1921 fq.25) thotë që disa qindra vjet para lindjes së Blateas  dhe Balatros latine  ishte lindur fjala ilirishte baltë.

E fillova shkrimin me nje pyetje të madhe se si studiuesit shqiptarë i mirëpresin shkrimet e të huajve (rasti i Oliver Schmitit) për të na bindur neve se nuk kemi lidhje direkte me ilirët, por duhet lexuar ZACHARIE Mayannin në librin i tij « Les Etrsuquescommencent a parler»  ( Paris , 1961).

Të shkojmë më tutje,Mayanni, në faqen 364 tëkëtij libri shkruan  «Të ndalemi pak te Triballët».
“Historia e njihte një popullsi që quhej triballët, që jetonin nën Danub.Arisrofani i quante barbarë, kurse Filipi i Maqedonisë dhe Aleksandri i Madhi kishte luftuar.
Pauly-Wissova, në librin «Triballi» na mëson që të gjithë autorët modernë i  konsiderojnë triballët fis Ilir, kurse Jokli thotë thrakas.Ata banonin në malin Vitosh në Jug tëSofies(Bullgari). Triballët njiheshin për guximin e tyre dhe për besimin shpirtëror  «pavdekshmëria e shpirtit».
Mayani e shpjegon bindshëm kur thotë se ata ishin banorët e nje ultësire në rrëzën e një mali me tri Ballë. Pra emri i tyre etnik është Ilir. Aristofani në librin e tij “Zogjtë” thoshte se fjalët e tyre janë të palexueshme dhe gjuha e triballëve ishte jointeligjente. Nejse, punë e Aristofanit.

Shqiptarëtsot, të hutuar nga dreqi i mallkuar, na e bëjnënënën e Skënderbeut serbe ngase serbët duan që të mbesin «trashëgimtarë» tëtriballëve. Ne duhet të dimë që fiset ilire dhe iliro-thrake që pësuan më së shumti nga ndarja e Kishave 1054 ishin triballët.
Konvertimi i tyre në ortodoksë na i polli ata që nuk po na hiqen qafe.