Ja Cilat Këshilla Mbijetese i Keni Mësuar Gabim Nga Televizoni

Ka diçka në lidhje me idenë e të qënit në gjendje për të mbijetuar në një shkretëtirë tmerruese. Ne e mbivlerësojmë atë me emisione televizive të ndryshme. Por mbijetesa në kushtet e vështira të natyrës nuk është çështje e thjeshtë dhe shumica e mësimeve nuk mund të merren nga televizioni.

Në fakt, disa prej “këshillave të mbijetesës” që kemi marrë gjatë viteve janë krejtësisht të gabuara dhe shpesh me rrezik.

Këtu janë disa mite në të cilat nuk do të donit të mbështeteshit nëse një shëtitje e vogël kthehet në katastrofë.

Mit: Nuk mund ta thithni helmin pas kafshimit nga gjarpri

Myth: You can suck the venom out of a snakebite.

Fakt: Nëse një pickim jep helm, ai do të hyjë menjëherë në qarkullimin e gjakut. Duke vendosur gojën tek vendi i pickimit do të shpërndaje baktere shtesë dhe mund të merrni helm në gojën tuaj dhe në ezofag.

Nëse dikush kafshohet, përpiquni të mbani rrahje të ulëta të zemrës dhe mbajeni gjymtyrën e helmuar nën nivelin e zemrës ndërkohë që shkoni për në spital.

Mit: Luaj rolin e të vdekurit kur sulmohesh nga një ari

Myth: Always play dead when you are attacked by a bear.

Fakt: Nëse jeni në pyll dhe shihni një ari, këshilla e përgjithshme është që të ktheheni në heshtje. Nëse është në oborrin tuaj apo në vendin rreth kampingut tuaj, tregohuni të egër dhe ulërisni, gjë që shpresohet që ta trembë.

Por në rastin e një sulmi të vërtetë, strategjia juaj e reagimit duhet të varet nga ariu dhe nga lloji i sulmit. Asnjëherë mos luani si i vdekur nëse sulmoheni nga një ari i zi – gjithmonë luftoni.

Në shumicën e rasteve, një ari ngjyrë kafe ose i thinjur sulmon për të mbrojtur veten ose këlyshët e vet. Në këtë kohë do t’ju tërheqë vërejtjen duke bërë zhurmë dhe duke pretenduar t’ju frikësojë.

Largohuni ngadalë nga një sulm i tyre mbrojtës. Nëse ariu ju afrohet, shtiruni si i vdekur duke u shtrirë në stomak dhe me duar rreth qafës.

Por në rastin e rrallë të një sulmi grabitqar, i cili vjen pa ndonjë paralajmërim, luftoni për jetën tuaj.

Mit: Ju duhet të gjeni menjëherë një furnizim ushqimor nëse humbisni në një vend të shkretë

Myth: You need to find a food supply immediately if you are lost in the wilderness.

Fakt: As që i jeni afruar. Ju mund të mbijetoni deri në gjashtë javë pa ushqim.

Sasia e saktë e kohës mund të ndryshojë, në varësi nga pika e fillimit dhe nga çështjet e tjera shëndetësore, por uji dhe strehimi nga elementet janë shumë më të rëndësishme.

Mit: Lëngu në një kaktus mund t’ju shpëtojë nga vdekja prej etjes

Myth: The fluid in a cactus can save you from dying of thirst.

Fakt: Nëse keni përvojë të mjaftueshme për të zgjedhur një kaktus nga i cili mund të filtroni ujë në mënyrë të sigurt, kjo mund të funksionojë.

Por shumicën e kohës, lëngu i kaktusit do t’ju sëmurë, duke ju shkaktuar vjellje të lëngshme të çuditshme dhe duke ju lënë më shumë të dehidratuar.

Mit: Myshku rritet në anën veriore të një peme

Myth: Moss grows on the north side of a tree.

Fakt: Myshku mund të rritet në të gjitha anët e një peme, në varësi të kushteve mjedisore. Mos u varni nga kjo pjesë e folklorit për drejtim.

Mit: Nëse një kafshë ha diçka, është e sigurt për ta ngrënë edhe ju atë

Myth: If an animal eats something, it’s safe for you to eat it.

Fakt: Zogjtë dhe ketrat mund të hanë manaferra dhe kërpudha të caktuara të cilat një njeri do ta vrisnin.

Mit: Fërkoni lëkurën e dikujt ose vendoseni në një vaskë me ujë të nxehtë për t’i ngrohur nëse po ngrijnë

Myth: Rub someone’s skin or put them in a hot tub to warm them up if they’re freezing.

Fakt: Duke fërkuar lëkurën e ngrirë mund ta dëmtoni atë edhe më shumë dhe uji i nxehtë mund të jetë tronditës ose dëmtues për dikë që po përballet me morth dhe hipotermi.

Ju duhet ta ngrohni personin ngadalë, mundësisht me batanije dhe disa shishe me ujë të ngrohtë nën sqetulla.

Mit: Nëse një peshkaqen ju sulmon, sulmojeni atë në hundë

Myth: If a shark attacks you, punch it in the nose.

Fakt: Është shumë e vështirë për t’i dhënë një grusht të fortë në hundë një peshkaqeni që po lëviz.

Në rastet e rralla kur hyn një peshkaqen afrohet për të kafshuar, përpiquni të vendosni një objekt të fortë mes jush dhe kafshës. Nëse kjo dështon, gërvishteni në sy dhe velëza.

Mit: Gjithmonë notoni paralelisht me bregun, nëse ju kap një rrymë uji

Myth: Always swim parallel to shore if you are caught in a rip current.

Fakt: Rryma e ujit është e frikshme, por notimi drejtpërdrejt paralel me bregun funksionon më mirë nëse rryma shkon direkt në det.

Kjo nuk është krejtësisht e gabuar, por është mirë të dihet se shumë rryma ujore vijnë në një kënd – ideja e përgjithshme duhet të jetë që të qëndroni pranë bregut, por notoni drejt pjerrësisë së rrymës sa më shumë që të mundeni “në një kënd të larg rrymës aktuale dhe drejt bregut “.

Mund të jetë më e lehtë për të notuar në një drejtim. Dhe mos e lodhni veten shumë; nuk duhet të ndiheni sikur po shkoni në rrjedhën e sipërme. Nëse nuk mund të notoni, ndiqni ujin derisa të mundeni.

Mit: Një strehë e anuar është një strehë e shkëlqeshme

Myth: A lean-to is a great shelter.

Fakt: Strehëza e duhur varet nga kushtet përreth. Në nxehtësi të lartë keni nevojë për hije, por në klimat freskuese, një prioritet është të qëndroni ngrohtë. Kjo do të thotë të mbroni veten nga era, por gjithashtu do të thotë të ndërtoni një shtrehë që t’ju izolojë nga terreni i ftohtë gjatë natës.

Një strehë e anuar mund të ndihmojë të mbroheni nga era dhe elementet, por mund të mos jetë e mjaftueshme për të siguruar ngrohtësi.