Jeni vazhdimisht të lodhur? Urgjent shkoni te mjeku nëse…

Të gjithë, në një periudhë të caktuar të jetës sonë e kemi provuar lodhjen rraskapitëse.

Është një gjendje e vazhdueshme lodhjeje që zhvillohet me kalimin e kohës duke na shteruar energjitë, motivimin dhe përqëndrimin. Lodhja në këtë nivel ndikon në gjendjen emocionale dhe psikologjike të gjithsecilit.

Shkaqet

Në të shumtën e rasteve lodhja lidhet me rutinën e përditshme, veçanërisht me mungesën e aktivitetit fizik. Ndjesia e lodhjes është e lidhur dhe me depresionin, por në raste të tjera është simptomë e gjendjeve shëndetësore që trajtohen me medikamente.

Faktorët e mënyrës së jetesës

Renditja e faktorëve që mund të jenë përgjegjës për ndjesinë e lodhjes shpeshherë është hapi i parë drejt lehtësimit. Lodhja mund të lidhet me:

 • Përdorimin e alkoolit dhe drogave;
 • Aktiviteti fizik i tepërt;
 • Trazira nga ndryshimet e orareve;
 • Aktivitet i pakët fizik;
 • Mungesë të gjumit;
 • Ushqyerja jo e shëndetshme.

Gjendjet shëndetësore

Lodhja rraskapitëse mund të jetë shenjë e një gjendje shëndetësore ose efekt i përdorimit të drogave apo të ndonjë terapie, siç janë:

 • Problemet akute të mëlçisë;
 • Anemia;
 • Ankthi;
 • Kanceri;
 • Sindroma e lodhjes kronike;
 • Infeksioni kronik;
 • Sëmundja kronike e veshkave;
 • Tronditjet;
 • Sëmundja pulmonare obstruktive kronike;
 • Depresioni;
 • Diabeti;
 • Emfizema;
 • Fibromialgjia;
 • Hidhërimi;
 • Sëmundjet e zemrës;
 • Hipotiroidizëm;
 • Hipertiroidizëm;
 • Sëmundja inflamatore e zorrëve;
 • Mjekimet dhe trajtimet siç janë: kimioterapia, terapia me rrezatim, medikamentet e zemrës dhe anti-depresantët;
 • Sklerozë të shumëfishtë;
 • Obeziteti;
 • Dhimbjet të vazhdueshme;
 • Apnea e gjumit;
 • Stresi;
 • Dëmtimet traumatikë në tru.

Kur duhet të paraqiteni tek mjeku

Kërkoni ndihmë mjekësore nëse lodhja lidhet me problemet e shëndetit mendor dhe në simptomat përfshihen:

 • Mendime për të dëmtuar veten ose vetëvrasje;
 • Mendime për të lënduar të tjerët.

Gjithashtu, kërkoni kujdes mjekësor nëse lodhja lidhet me:

 • Dhimbje në kraharor;
 • Vështirësi në frymëmarrje;
 • Rrahjet e shpejta dhe jo të rregullta të zemrës;
 • Ndjesia e të humburit të ndjenjave;
 • Dhimbje të forta në kurriz, barkë dhe legen.

Kërkoni t’ju shoqërojnë në emergjencë nëse:

 • Keni gjakderdhje jonormale, duke përfshirë gjakderdhje nga zorra e trashë ose të vjellat me gjak.
 • Dhimbje koke të forta.

Lini një takim me mjekun nëse: Lodhja vazhdon të jetë e njëjtë edhe pas disa javësh, ndonëse jeni përpjekur të pushoni, të ulni nivelet e stresit…

 [Burimi: Mayo Clinic]