A mund të zgjidhet më në fund pyetja se çfarë do të quhet Maqedonia?

Ishte një përrallë e vërtetë e dy qyteteve. Më 4 shkurt, maqedonasit u mblodhën rreth qendrës së kryeqytetit të tyre, Shkup, duke shijuar një të dielë të qetë. Ndërkohë, Athina u përplas me protestuesit kundër çdo kompromisi në debatin 27-vjeçar lidhur me atë që Greqia do të pranojë si një emër për fqinjin e saj verior.

Organizatorët kërkuan një turmë prej 1.5m por policia e çoi atë në një shifër mbresëlënëse prej 140,000. Pas një stuhie të aktivitetit diplomatik, një marrëveshje mund të arrihej brenda disa javësh. Nëse po, do të ishte një përparim i madh dhe do të ushtronte presion mbi shtetet e tjera të Ballkanit për të zgjidhur mosmarrëveshjet që kishin me fqinjët e tyre. Rrënjët e konfliktit janë të thella. Kur turqit otomanë u nxorën nga rajoni në vitin 1912, Maqedonia u shkrumbua nga Greqia, Serbia dhe Bullgaria. Pjesët e kapura nga Serbia përfunduan si pjesë e Jugosllavisë së re.

Kur Jugosllavia u rrëzua në vitin 1991, Greqia kundërshtoi atë pjesë të saj duke argumentuar se kjo nënkuptonte një kërkesë në rajonin e saj me të njëjtin emër. Që atëherë Greqia, Kombet e Bashkuara, BE-ja dhe shumë organizata të tjera ndërkombëtare e kanë dashur ta quajnë atë IRJM-ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë. Në vitin 2008, duke shkelur një marrëveshje me Maqedoninë, Greqia përdori veton e saj të efektshme për të ndaluar vendin nga hyrja në NATO dhe që atëherë e ka penguar atë që të fillojë edhe bisedimet e pranimit në BE. Një proces ndërmjetësimi i OKB-së nuk i mori askund. Por tani një ndryshim i fundit i qeverisë në Shkup dhe vullneti i mirë në Athinë ,ofrojnë një shans të vërtetë për një rezolutë. Mes emrave që qarkullojnë janë Maqedonia e Epërme, Maqedonia Veriore, Maqedonia e Re dhe Maqedonia (Shkupi). Por vështirësitë terminologjike nuk përfundojnë atje. Për shembull, edhe nëse të gjithë ranë dakord për Maqedoninë e Epërme, por grekët këmbëngulën që në të ardhmen njerëzit e saj duhet të quheshin “maqedonë të sipërm” , atëherë, thotë Nikola Dimitrov, ministri i jashtëm i Maqedonisë.

“Maqedonasit duhet të sigurohen se do të mbeten maqedonas”, këmbëngul ai. Koha është thelbësore, thotë Z. Dimitrov. Maqedonia dëshiron një marrëveshje sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mund të marrë një ftesë për t’u bashkuar me NATO dhe të hapë negociatat me BE në muajt e ardhshëm. Për të rregulluar gjërat së bashku,aeroporti i Shkupit më 6 shkurt nuk do të quhet më Aleksandër i Madh, një burim iritimi i madh për grekët.z.Dimitrov thotë:”Identiteti kombëtar nuk mund të projektohet në kohën e Aleksandrit të Madh,” “Unë pajtohem me kryeministrin grek Alexis Tsipras se 2,300 vjet më parë nuk kishte kombe. Ne jemi rezultat i proceseve historike “.

Edhe pse është e qartë se Z. Tsipras dëshiron një marrëveshje, qeveria e tij mbështetet idenë një partie të vogël nacionaliste e cila kundërshton kompromis. Opozita greke mund ta përdorë këtë çështje për të poshtëruar qeverinë.Shpenzimet për Greqinë për mos arritjen e një marrëveshjeje do të ishin të vogla. Por kjo do të linte Maqedoninë “të mbyllur në dhomën e pritjes”, të paaftë për të përparuar as në BE, as në NATO, thotë zoti Dimitrov. “Është forca e së kaluarës duke u ndeshur me forcat e së ardhmes … Mitet, humbjet e lavdishme, fitoret dhe krenaria janë të rëndësishme. Ne nuk mund ta ndryshojmë të kaluarën, por ne mund ta formësojmë të ardhmen “. Më 6 shkurt, Komisioni Evropian zbuloi një strategji të re të zgjerimit të Ballkanit e cila Synon të ringjallë procesin e pranimit të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor: Shqipërinë, Bosnje-Hercegovinën, Maqedoninë, Malin e Zi, Serbinë dhe Kosovën. Një zbulim i madh për Maqedoninë mund t’i tregojë pjesës tjetër të rajonit se asnjë çështje e ndërlikuar nuk është shumë e vështirë për t’u zgjidhur./The Economist