Macron ‘ujë të ftohtë’ shpresave për negociatat, ja çfarë deklaroi në Sofje

Makron “derdh ujë të ftohtë në shpresat e anëtarësimit në vendeve te Ballkanit në BE”. Keshtu raportojne mediat e huaja, teksa i referohen deklarates se presidentit te Frances dhene per gazetaret e interesuar gjate Samitit te Sofjes.

Komentet e Macron vijnë si një zhgënjim ne menyre te vecante për Shqipërinë dhe Maqedoninë, të cilët shpresojnë për dritën e gjelbër nga udhëheqësit e BE muajin e ardhshëm për të filluar bisedimet për t’u bashkuar me bllokun, pasi ka pranuar gishtin nga Komisioni Evropian në prill.

“Ajo që kemi parë gjatë 15 viteve të fundit është një rrugë që ka dobësuar Europën sa herë që mendojmë ta zgjerojmë atë. Dhe unë nuk mendoj që ne bëjmë një shërbim për vendet kandidate apo veten tonë duke pasur një mekanizëm që në njëfarë mënyre nuk ka më rregulla dhe vazhdon të lëvizë drejt zgjerimit”, tha Macron për gazetarët në samitin e kryeqytetit bullgar Sofia.

“Unë jam në favor të anetaresimit te Ballkanit në Evropë dhe të ecjes drejt Evropës. Por unë mendoj se ne duhet të shohim çdo zgjerim të ri me shumë kujdes dhe ashpërsi”- tha Macron.

Ai deklaroi se eshte “në favor të lëvizjes drejt zgjerimit, por me pare duhet gjithe siguria e nevojshme dhe se pari nje reformë reale për të lejuar një thellim dhe funksionim më të mirë të Bashkimit Evropian”.panorama