Votë kundër Trump/ Cilat vende do jenë në zhvendosjen e Ambasadës Amerikane në Jerusalem. Ç’do bëjë Shqipëria?

Edhe pse u rreshtua në OKB mes 128 vendeve, kundër njohjes së Jerusalemit kryeqytet të Izraelit, Shqipëria pritet të marrë pjesë në ceremoninë e SHBA për zhvendosjen e ambasadës amerikane në Jerusalem.

Mediat e huaja raportojnë se tridhjetë e tre ambasadorë dhe diplomatë konfirmuan pjesëmarrjen e tyre në ceremoninë për zhvendosjen e ambasadës së SHBA nga Tel Avivi në Jerusalem.

Ministria e Jashtme kishte ftuar 86 zyrtarë të lartë, mes tyre kryeministri Benjamin Netanjahu dhe një delegacion i zyrtarëve të lartë të SHBA.

Dymbëdhjetë të dërguar janë nga vendet afrikane: Angola, Kameruni, Republika Demokratike e Kongos, Republika e Kongos, Bregu i Fildishtë, Etiopia, Kenia, Nigeria, Ruanda, Sudani Jugor, Zambia dhe Tanzania.

Shtatë ambasadorë nga Amerika Latine: Paraguai, Guatemala, Republika Dominikane, El Salvador, Honduras, Peru dhe Panama. (Guatemala dhe Paraguai kanë njoftuar se do të zhvendosin ambasadat e tyre në Jerusalem më vonë këtë muaj.)

Një numër i vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore pritet të përfaqësohen gjithashtu: Shqipëria, Gjeorgjia, Ukraina, Republika Çeke, Hungaria, Rumania dhe Serbia.

Republika Çeke, Hungaria dhe Rumania janë anëtare të Bashkimit Europian, që me forcë kundërshtuan çdo ndryshim në status quo lidhur me Jerusalemin para se të arrihet një marrëveshje paqeje izraelito-palestineze.

Austria është i vetmi vend i Evropës Perëndimore që do të dërgojë ambasadorin e saj Martin Weiss në këtë ngjarje. Ambasadorët e mbetur janë nga Azia: Myanmar, Filipinet, Tajlandë dhe Vietnam.

Ambasadori amerikan në Izrael, David Friedman, gjithashtu do të marrë pjesë në këtë eveniment.

Pjesë mungesë në listë janë disa nga aleatët e Izraelit dhe miqtë më të vendosur, si Kanadaja, Australia dhe Gjermania. Vende të tjera të rëndësishme me të cilat Izraeli ka lidhje të mira, si Kina, Rusia, Argjentina dhe India, po bojkotojnë gjithashtu ngjarjen.

Shumica e vendeve evropiane kanë goditur masën e Presidentit të SHBA Donald Trump për të zhvendosur ambasadën si jo në përputhje me konsensusin ndërkombëtar, duke preferuar të prisnin njohjen e qytetit derisa statusi të përfundojë në bisedimet me palestinezët.