Lëkura me pore të mëdha dhe vaj po ua prish reputacionin. Ja si ta pastroni pa procedura të kushtueshme

Nga se shkaktohen poret e mëdha? Me qëllim që t’i fshehin ato, gratë përpiqen shumë. Ka të bëjë me shumë faktorë,dhe ndërsa ju përpiqeni me shumë mënyra sërish në mëngjes iu duhet t’i mbuloni ato.

Megjithatë, për të zgjidhur problemin e poreve të mëdha në lëkurën tuaj, ju duhet të zgjidhni një qasje të integruar. Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë gjithçka se si ta arrini këtë.

Kemi zbuluar pse poret duken aq të mëdha dhe çfarë e shkakton ato shkëlqimin yndyror në fytyrë. Ne gjithashtu kemi mbledhur rekomandime se si të zvogëloni poret pa shumë para për produkte dhe procedura që aktualisht nuk funksionojnë.

Çfarë i shkakton poret e mëdha dhe çfarë të bëjmë me to

Poret e lëkurës prodhojnë një substancë të ngjashme me vajin, të quajtur sebum. Është e nevojshme ta mbani lëkurën të hidratuar dhe të ngopur me oksigjen.

Gjithashtu ndihmon për thithjen e përbërësve të shëndetshëm nga kozmetika. Por nëse lëkura prodhon shumë sebum dhe nuk merr kujdesin e duhur, poret bëhen të pista dhe të zgjeruara të cilat mund të çojnë në puçrra dhe pika të zeza.

Arsyet kryesore për poret e mëdha:

Prodhimi i tepërt i sebum. Kjo mund të shkaktohet nga ushqimi i keq, stresi, ekspozimi i dritës së diellit pa sunscreen, lloji i gabuar i kujdesit për lëkurën ose kozmetika komedogjene.

Humbja e elasticitetit. Me moshën, prodhimi i kolagjenit ngadalësohet, lëkura bëhet më pak elastike dhe poret duken më të mëdha.

Dëmet për shkak të ekspozimit të dritës së diellit gjithashtu çojnë në shkatërrimin e kolagjenit.

Gjenet. Shkencëtarët zbuluan se poret e grave aziatike nuk ndryshojnë shumë me moshën, por poret e grave indiane bëhen më të mëdha. Ju nuk mund të ndryshoni gjenet tuaja, por nëse ndryshoni qasjen tuaj ndaj kujdesit për lëkurën dhe ushqimit, ju mund të ndihmoni që të duket më mirë fytyra juaj.

Çfarë mund të bëhet:

Zvogëloni prodhimin e sebumës. Rishikoni dietën tuaj, procedurat e kujdesit të lëkurës dhe përbërësit e kozmetikës suaj.

Mbroni lëkurën tuaj nga shkatërrimi i kolagjenit duke përdorur sunscreen çdo ditë.

Ndaloni zgjerimin e poreve duke i pastruar rregullisht, duke i hidratuar ato dhe duke përdorur kozmetikë jo-komedogjene.

Kjo qasje nuk do të ndryshojë llojin tuaj të lëkurës por do t’ju ndihmojë t’i bëni poret tuaja më të vogla dhe më të pastra.


Ushqimi i mirë

Nëse fytyra juaj bëhet me vaj vetëm 1 orë pas kujdesit në mëngjes, ndoshta është sepse lëkura juaj prodhon shumë sebumë.

Çfarë mund të bëni:

Zvogëloni numrin e karbohidrateve që hani. Sheqeri, buka e bardhë, orizi i bardhë dhe ushqime të tjera me një indeks të lartë glycemik e bëjnë lëkurën të prodhojë më shumë sebum dhe poret bllokohen dhe mund të çojnë në puçrra fytyre.

Shtoni barishte dhe erëza në ushqimin tuaj. Kanellë, rigon, karafil, xhenxhefil dhe hudhër, të gjitha parandalojnë proceset që çojnë në plakjen e lëkurës dhe uljen e elasticitetit.

Pini çaj jeshil. Ajo përmban polifenole që ulin prodhimin e sebumës dhe ndihmojnë në zvogëlimin e akneve.

Hani më shumë peshk dhe perime. Ato ulin probabilitetin e akneve.

Pastrimi dhe hidratimi

Lëkura me pore të mëdha duhet të pastrohet dy herë në ditë. Mbetjet e kozmetikës, qelizave të vdekura të lëkurës dhe papastërtitë bllokojnë poret, të cilat zakonisht çojnë në një çarjeje.

Pas pastrimit të lëkurës, ju duhet ta hidratoni atë me një produkt që mund ta mbrojë nga rrezet UV, papastërtitë, humbja e lagështisë dhe ndihmojnë në ruajtjen e elasticitetit të saj.

Çfarë duhet të bëni:

Përdorni lëvozhgat që përmbajnë acid salicilik (deri në 1%) ose acid glikolik ose laktik (2-5%) sepse stimulojnë rigjenerimin e qelizave dhe ndihmojnë në mbajtjen e poreve të qarta.

Mos përdorni pastrues të fortë. Grimcat gërryes mund të dëmtojnë lëkurën dhe të shkaktojnë inflamacion të cilat mund të çojnë në zgjerimin e poreve.

Përdorni xhel për të pastruar fytyrën tuaj. Xheli është shumë më i mirë për lëkurën me vaj sesa ato në formë kremi.

Përdorni një krem me bazë uji ose xhel pasi ato e hidratojnë lëkurën pa bllokuar poret.

Mos e lani fytyrën me sapun të rregullt. Aciditeti i sapunit është 8 deri në 10 në shkallën e pH, kështu që mund të shkatërrojë shtresën mbrojtëse të lëkurës e cila do të çojë në një rritje në prodhimin e sebumës. Ju mund të përdorni produkte me një pH jo më të lartë se 5.5.

Lani fytyrën diku midis 12 dhe 16 të pasdites nëse mundeni. Në këtë kohë të ditës, lëkura prodhon sebumë shumë aktive, prandaj shpesh vërehet një shkëlqim me vaj në mes të ditës.

Përdorni krem kundër diellit sepse në qoftë se ju nuk e bëni, rrezet UV do të shkatërrojë kolagjenin në lëkurën tuaj dhe ta bëjë më pak elastike.

Zgjidhni kozmetikë të sigurt.

Kozmetikë janë komedogjene nëse përmbajnë përbërës që mund të bllokojnë poret si dylli, vajra, pudër dhe komponente të tjera të ngjashme. Lëkura me poret e zgjeruara kërkon kozmetikë që ul prodhimin e sebumës.

Përdorur produkte me bazë minerali.

Alkooli e acaron lëkurën dhe prish procesin natyror të heqjes së qelizave të lëkurës së vdekur.

Përgatiti: Preferenca.com