Studimi shokues: 5 Hapa për t’i Pastruar Mushkëritë në kohë Rekord

“Diagnostikimi i kancerit nuk është kurrë një lajm i mirë: por në ‘hierarkinë’ e sëmundjeve malinje, kanceri i mushkërive është një nga më të vështirat për t’u diagnostikuar, një nga (më të vështirat) për t’u trajtuar dhe një që tenton të ketë një prognozë të dobët. “- Joanna Moorhead

Nga të gjitha organet, mushkëritë janë ndoshta më të keqtrajtuarat dhe injoruarat. Çfarëdo që ndodh të jetë në ajër, kur marrim frymë depozitohet menjëherë në mushkëri. Ju i keni parë tashmë reklamat kudo që ju paralajmërojnë kundër pirjes së duhanit. Kur është hera e fundit që patë diçka në televizion rreth ndotësve të ajrit? Gazrat serë? Rreziqet e djegies së karbonit?

Le të përdorim karbonin si një shembull (i qartë). Pavarësisht rezultateve të fundit lidhur me “pafajësinë” e djegies së qymyrit, ai është “burimi kryesor i emetimeve të dioksidit të karbonit (CO2), shkaku kryesor i ngrohjes globale … një shkak kryesor i smogut, shiut acid dhe ndotjes toksike të ajrit . ”

“Mushkëritë tona ndërveprojnë me mjedisin,” shpjegon Dr. Lisa A. Maier, kreu i shkencave të shëndetit mjedisor dhe të shëndetit në Shëndetësinë Kombëtare Hebraike në Denver të Kolorados. “Ne fjalë për fjalë frymojmë çdo gjë që është rreth nesh.”

Ndërkohë që gati çdo vend tjetër i zhvilluar në botë është duke miratuar masa mbrojtëse kundër ndotësve të ajrit, Shtetet e Bashkuara kanë zhdukur mbi 20 rregulla mjedisore gjatë vitit të kaluar, duke rrezikuar shëndetin dhe mirëqenien e qytetarëve të saj.

Në shumë vende të botës është më keq, ku ekzistojnë pak ose aspak rregulla mjedisore ose masa mbrojtëse. India, për shembull, është një vend me zhvillim të shpejtë, por me një nga të dhënat më të këqija mjedisore të çdo vendi. Si Radhika Joshi në mënyrë elokuente thotë në një artikull të titulluar, ‘Mos e injoroni mbrojtjen mjedisore dhe rrezikun prej saj,’

“Në krye të zinxhirit të zhvillimit, njerëzit janë bërë mishërimi i shkatërrimit të natyrës. Gjiri i natyrës në të cilën zhvillohet evolucioni po përkeqësohet për shkak të lakmisë së njerëzimit “.

Nëse nuk mund të mbështetemi te zyrtarët e zgjedhur që të mbajnë përgjegjësi për një çështje kaq të rëndësishme, ne duhet të marrim kontroll mbi shëndetin tonë.

KËTO JANË 5 MËNYRAT DETOX PËR MUSHKËRITË TUAJA:

1. Mos pini cigare

Është e qartë se zgjidhja e dukshme për mbrojtjen e mushkërive është të mos pini duhan. Për Shoqërinë Amerikane të Kancerit (ACS), pirja e duhanit është shkaku kryesor i kancerit të mushkërive – që përbën rreth 80 deri 85 përqind të vdekjeve të kancerit të mushkërive.

Për ACS, ndërsa “pirja e duhanit është qartazi faktori më i fortë i rrezikut për kancerin e mushkërive i cili shpesh ndërvepron me faktorë të tjerë të njohur të rrezikut …” lidhja më e qartë, pa dyshim, është gjenetika.

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar (Britani të Madhe), se “gratë jo duhanpirëse që ndajnë shtëpinë e tyre me partnerin duhanpirës kanë 25 për qind më shumë gjasa të zhvillojnë kancerin e mushkërive nga gratë që bashkëjetojnë me një partner jo-duhanpirës . ”

2. Merrni antioksidantë

Një dietë e shëndetshme dhe e balancuar që përfshin shumë antioksidantë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të detoksifikuar mushkëritë (dhe organet e tjera). Antioksiduesit shmangin radikalet e lira të dëmshme që dëmtojnë qelizat e shëndetshme. Hulumtimet tregojnë se antioksidantët “rrisin aftësinë e mushkërive dhe përmirësojnë cilësinë e frymëmarrjes” në mjediset klinike.

Burimet e mira të antioksidantëve përfshijnë boronicat, brokolit, peshkun, rrushin, çajin jeshil, spinaqin dhe patatet e ëmbla.

3. Bëni stërvitje

Edhe një herë, studiuesit provojnë përfitimet e jashtëzakonshme të stërvitjes. Një gjysmë ore, tre deri në katër herë në javë, ose 20 minuta trajnime me interval të lartë intensiv tre herë në javë është e mjaftueshme për të mbajtur mushkëritë tuaja duke pompuar mirë.

Nëse jeni me të vërtetë të përkushtuar, merrni parasysh stërvitjen Tabata – një regjim katër-minutësh HIIT i projektuar për olimpistët japonezë. (Vërejtje: kjo stërvitje është intensive.)

4. Vlerësoni mjedisin ku jetoni

Shihni mjedisin që mund të kontrolloni. Së pari, sigurohuni që shtëpia dhe vendi juaj i punës të jenë të ventiluara mirë. Së dyti, nëse profesioni juaj përfshin trajtimin e materialeve të rrezikshme (p.sh., punonjësit e ndërtimit, piktorët, punonjësit e linjave të montimit, etj.), vishni një maskë respiratore personale.
Nëse e dini se shteti / qyteti / qyteti juaj / fshati është një mjedis toksik, mendoni të lëvizni. A është ky një hap i madh? Jo me të vërtetë, nëse i konsideroni implikimet shëndetësore të qëndrimit.

5. Mësoni se si të merrni frymë

Kjo e fundit (pa dyshim) mund të tingëllojë pak e çmendur … thjesht na dëgjo.
Shumica e njerëzve nuk dinë si të marrin frymë. Nuk na besoni? Vëzhgoni se si po frymoni tani.
Problemi: ne kemi një tendencë për të marrë frymë të cekët. Zgjidhja: mushkëritë janë një organ i zgjerueshëm. Kuptoni këtë fiziologji dhe praktikoni frymëmarrje të thellë disa herë në javë. Ju do të zgjeroni mushkëritë tuaja, zvogëloni stresin dhe ndjeheni më energjik.