Ballina Etiketimet Janina

Etiketim: Janina

Kur Lord Bajron fliste për Shqipërinë dhe shqiptarët (Video tekst)

"Shtegtimi i Çajlld Harolldit" është puna letrare më e madhja e Bajronit, ajo që e bëri edhe Shqipërinë e vogël, të njohur në gjithë...

Ja sa shqiptarë kishin katër vilajetet e Shqipërisë

Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, vilajetet osmane në Ballkan përftuan një rëndësi ndërkombëtare. Duke qenë se Fuqitë e Mëdha kishin marrë rolin e protektorit...

Shqiptarët ortodoksë nuk konsideroheshin grekë (statistikë osmane)

Përbërja etnike e Vilajetit të Janinës është temë mjaft e diskutuar. Derisa statistikat e historiografisë greke priren të përzmadhojnë pa mbulesë numrin e popullatës greke,...

Beteja e Bizanit, hyrja e trupave pushtuese greke në Janinë (video)

Derisa ushtritë ballkanike po mësynin fitimtare ndaj ushtrive osmane në tërheqje, Janina shqiptare ishte qëndresa e fundit që sprapsi sulmet greke. Në kryeqendrën e vilajetit...

11 ilustrime e litografi si dukej dikur Janina shqiptare

I rrëmbyeri shekulli i nëntëmbëdhjetë për Janinën është historia e një nga qyteteve më metropolitane në krejt Ballkanin jugor. Kryeqyteti i Shqipërisë, siç kishte lartuar...

Hoxhallarët nxisnin shpërnguljen e çamëve në Turqi (dokument)

Në fillim vitet ’20, elita politike shqiptare mbante kontakte të ngushta me rrethet politike në Athinë për të siguruar ekzistencën e shqiptarëve në Çamëri. Por,...

Urrejtja mes shqiptarëve dhe osmanëve, rrëfimi i një gjenerali

Si e shihnin shqiptarët dhe turqit njëri-tjetrin në kohën e Perandorisë Osmane? Një palë përgjigjet se historia e marrëdhënieve mes dy popujve ishte një...

Komanda osmane nuk e lejoi flamurin shqiptar në Janinë, qytetin ua...

«Janinës ç’i panë sytë» është vargu domethënës i një kënge polifonike labe që shpreh rrënjosjen e këtij qyteti në kujtesën historike shqiptare. I quajtur në...

Janina, kryeqyteti i Shqipërisë

Edhe pas rënies së Janinës në duart e turqve, ky qytet dhe rrethina e tij vijoi të ishte një pikë e rëndesës për krejt...

‘Esnafi’ i jerlive prishtinas dhe vaji i konsullit serb

Ditë më parë, në Prishtinë është nismuar ideja për formimin e një shoqate që do të bëjë tok ‘prishtinasit e vjetër’, me demek pasardhësit...

TË FUNDIT