MENU
klinika

Ndryshim rrënjësor nga situata aktuale

Ekonomitë më të fuqishme në botë në vitin 2050

30.07.2018 - 11:00

Deri në vitin 2050, bota ka gjasa të ketë ndryshuar në mënyrë drastike nga ajo që njohim tani, dhe peizazhi ekonomik dhe financiar i planetit nuk do të bëjë përjashtim.

Një raport nga gjiganti i shërbimeve profesionale PwC parasheh se cilat ekonomi në mbarë botën do të jenë më të mëdhatë dhe më të fuqishmet në 33 vjet.

Raporti, i titulluar “Pamja e largët: si do të ndryshojë rendi ekonomik global deri në vitin 2050?” Renditen 32 vende nga prodhimi i tyre i brendshëm bruto i parashikuar dhe nga pariteti i fuqisë blerëse.

Pariteti i fuqisë blerëse është përdorur nga makroekonomistët për të përcaktuar produktivitetin ekonomik dhe standardet e jetesës midis vendeve përgjatë një periudhe të caktuar kohore.

Me përjashtim të Shteteve të Bashkuara, shumë prej të fuqive aktuale ekonomike në botë, si Japonia dhe Gjermania, do të kenë rënë në renditjet globale, duke u zëvendësuar nga vende të tilla si India dhe Indonezia, të cilat aktualisht janë tregje në zhvillim.

Shikoni renditjen më poshtë (Të gjitha numrat e cituar janë në dollarë amerikanë dhe në vlera konstante (për referencë, GDP-ja e tanishme e SHBA-së është 18.562 bilion dollarë):

Burimi: World Economic Forum