MENU

Rreth 1 milion

Milionerët indianë janë dyfishuar dekadën e fundit, ja sa do shkojnë në vitin 2027

29.07.2018 - 17:00

Lista e milionerëve të Indisë është më shumë se dyfishuar gjatë 10 viteve të fundit. Por kjo gjë s’po i frenon indianët.

Vendi do të ketë 950,000 milionerë deri në vitin 2027, pothuajse 190% nga 330000 vitin e kaluar, parashikon një raport i kohëve të fundit nga grupi hulumtues i tregut të bazuar në Johanesburg. Kjo rritje do të jetë kryesisht për shkak të pagave konkurruese, rritjes së fortë ekonomike dhe një numri në rritje të sipërmarrësve.

Në vitin 2007, India kishte vetëm 124000 individë me vlerë të lartë neto (VLN) ose njerëz me asete neto me vlerë 1 milion dollarë (Rs7 crore) ose më shumë.

Lista e milionerëve të fundit përfshin disa themelues të rinj të sipërmarreve të reja me vlerësime shumë miliard dollarësh. Disa prej tyre përfshijnë Ritesh Agarwal të grupit të hotelve OYO dhe Kunal Bahl, bashkëthemelues i lojtarit të tregtisë elektronike Snapdeal. Në fakt, disa si themeluesja e Fondacionit Fachkart, Sachin Bansaland Paytm, Vijay Shekhar Sharma ia kanë dalë madje të futen në klubin e miliarderëve.

Në vitin 2017, VLN-të mbajtën 3.9 miliard dollarë, ose 48% të pasurisë së parashikuar të Indisë prej 8.2 miliard dollarësh, sipas New World Rich.

Kjo shifër i referohet pasurisë neto të një personi, që përfshin pronën, paranë e gatshme, aksionet dhe interesat e biznesit – detyrimet më pak. Kjo pasuri është parashikuar të trefishohet në dekadën e ardhshme në 25 miliard dollarë deri në vitin 2027, vlerësimet e New World Wealth.

Kush, çfarë, ku

Shumica e ultra të pasurve të Indisë banojnë në Mumbai. Kapitali financiar i vendit është shtëpia e 28 prej 119 miliarderëve të vendit, që është dyfishi i atyre të kryeqytetit Delhi.

Më shumë se katër nga 10 VLN-ve që jetonin në Indi mbanin postin e një drejtori në një kompani. Drejtorët manaxhues dhe CEO-të ishin në vendin e dytë, por me një diferencë të madhe.

Si e ruajnë ata pasurinë e tyre

Në fund të vitit 2017, mbajtja e aksioneve në bizneset që ata ndihmuan, ishte kanali më i preferuar i investimeve për të pasurit indianë, që përbëjnë një të katërtën e aseteve të tyre. Paratë dhe obligacionet, pasuritë e patundshme dhe aksionet përbënin mbi 21%.

Pjesa e pasurisë indiane jashtë vendit u rrit në rreth 19% në vitin 2017 nga 15% në vitin 2007. Këto zotërime janë kryesisht në para të gatshme (dollarë amerikanë) ose aksione në SHBA dhe Azi.

Një në pesë të pasur indianë ka prona jashtë vendit; Londra, Nju Jorku, Singapori dhe Dubai janë destinacionet më popullore për shtëpitë e dyta.

Burimi: World Economic Forum