MENU
klinika

Qendra teknologjike e Indisë

Shteti indian që kryeson në energjinë e ripërtëritshme

27.07.2018 - 11:30

Shteti jugor indian i Karnatakës tani është një lider në energjinë e rinovueshme.

Gjatë vitit të fundit, Karnataka ka penguar Tamil Nadu-në të bëhet prodhuesi më i madh i energjisë së rinovueshme në vendit me një kapacitet prej 12.3 gigawatt (GW ose 1.000 megavat). Kjo përfshin 5 GW të energjisë diellore, 4.7 GW ere dhe rreth 2.6 GW të burimeve të ripërtëritshme të tilla si ato hidrike, biomasa e vogël dhe kogenerimi i nxehtësisë dhe energjisë. Kapaciteti i energjisë së thëngjillit të shtetit është rreth 9.8 GW.

Në vitin 2013, Karnataka, kryeqyteti i së cilës është Bengaluru, që është edhe qendra teknologjike e Indisë, kishte një kapacitet të energjisë së qymyrit prej 6.8 GW, shumë më të lartë se kapaciteti i saj i pastër i energjisë prej 4 GW.

Por çfarë e nxiti këtë ndryshim në përzierjen e energjisë elektrike të shtetit? Çmimet në rritje të thëngjillit, së bashku me disa politika inovative nga qeveria – thonë ekspertët.

Qymyr i kushtueshëm

Gjatë vitit të fundit, era dhe energjia diellore janë bërë më të lira se energjia termike në Indi. Ndërkohë, sektori i energjisë termike është nën stres, me rritjen e tarifave të energjisë elektrike për shkak të rritjes së çmimeve të thëngjillit dhe mungesës së qymyrit.

Kjo ka rezultuar për sektorin energjitik të vendit në një zhvendosje në mënyrë agresive nga fuqia e bazuar në qymyr te burimet e ripërtëritshme.

Si rezultat, ka pasur një shtytje masive në shtet për të ndryshuar përzierjen e saj të energjisë elektrike, sipas një studimi të Institutit për Ekonominë e Energjisë dhe Analizës Financiare (IEEFA), të publikuar më 24 korrik.


Politikat dhe rregulloret bujare

Në kohë të shpejtë, Karnataka doli me politika të shumëfishta që inkurajojnë ngritjen e parqeve diellore, teknologjitë e reja pilote që ndihmojnë fermerët në gjenerimin e energjisë së rinovueshme.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Për fillestarët, Komisioni Rregullator i Energjisë Elektrike i Karnataka (KERC) tërhoqi një numër të kompensimeve të vëna mbi kompanitë private që i shesin energji të rinovueshme drejtpërsëdrejti konsumatorëve dhe jo përmes shërbimeve shtetërore të energjisë elektrike. Kjo çoi në një rritje të mprehtë në prodhimin privat të energjisë.

Pastaj, shteti krijoi një skemë unike për të blerë tokë për të ngritur bimët diellore. Prokurimi i tokës nga fermerët për përdorim industrial është një nga problemet më të mëdha në Indi, por Karnataka planifikoi një zgjidhje.

Kjo lëvizje, në veçanti, ndihmoi në zhvillimin e parkut industrial diellor 2 GW Pavagada, objekti i dytë më i madh në botë, i cili është në ndërtim e sipër.

Ekziston gjithashtu një skemë e projektuar posaçërisht për të siguruar që fermerët të prodhonin energji diellore. Nën këtë skemë, fermerët mund të përdorin subvencionet e qeverisë për të kaluar në pompat e ujitjes me energji diellore dhe për të shitur energjinë e tepërt në rrjet.

Përveç kësaj, shteti inkurajoi pilotimin e teknologjive të reja, të tilla si hibride diellore me erë, ku të dy mullinjtë e erës dhe panelet diellore janë vendosur në të njëjtën pjesë të tokës. Karnataka sot strehon fabrikën e parë hibride të Indisë.

Lavdi jetëshkurtër?

Do ta ruajë Karnataka rolin e vet?

Analistët besojnë se kjo varet nga sa shpejt rritet kërkesa.

Sot, shtetet si Gujarat ose Madhya Pradesh kanë parë një ngadalësim të rritjes së energjisë së rinovueshme për shkak të furnizimit të tepërt dhe mungesës së kërkesës për kapacitete shtesë.

Ndërkohë, politikat që tërhiqnin shumë kompani të energjisë së rinovueshme në Karnataka po kthehen mbrapsht.