Menu

Analizë nga Joschka Fischer

Bota e magjepsur e Trump…

16.08.2018 - 15:36

 

Trumpi,vazhdimisht, fajëson kinezët për nxjerrjen jashtë të prodhimit amerikan, duke e mbajtur atë të dobët. Por nëse programi i tij rezulton me një dollar që rritet, një përmbytje e përtërirë e importeve mund ta shtyjë atë të bëjë më shumë për axhendën e tij proteksioniste.

Shkarkoni Aplikacionin e Konica.al

Disa vëzhgues – dhe me sa duket edhe tregjet – panë heshtjen e Trump në çështjet e tregtisë në javët pas zgjedhjeve si një sinjal pozitiv afatgjatë. Sipas fjalëve të El-Erian, ai ishte duke u larguar nga “angazhimet e tij të fushatës mbrojtëse tregtare, të tilla si vendosja e tarifave të ndëshkimit në Kinë dhe Meksikë, çmontimi i Marrëveshjes së Tregtisë së Lirë të Amerikës së Veriut (NAFTA) dhe heqja e marrëveshjes së tregtisë dypalëshe të Amerikës me Korenë e Jugut.

‘Dhe, edhe pse Trump përsëriti premtimin e tij për t’u tërhequr nga Partneriteti Trans-Paqësor, kjo marrëveshje nuk ishte ratifikuar ende. “Kjo zhvendosje në fokus , sipas El-Erian, ka bindur tregjet që Trump mund të vendosi të mos ndjek më  masat e rritjes së dëmeve që ai sugjeroi gjatë fushatës së tij”

” Në të vërtetë, në javët pas zgjedhjeve, edhe liderët e Kinës u dukën të relaksuar për rezultatin, pavarësisht nga zotimi i Trump për të imponuar një tarifë prej 45% ndaj importeve kineze. Arsyeja, thotë Keyu Jin i LSE-së, është se Amerika është thjesht shumë e varur nga Kina.

“Nëse importet kineze bllokohen, çmimet do të rriteshin, duke minuar konsumin, duke penguar rritjen ekonomike dhe duke përkeqësuar pabarazinë.” Për më tepër, përpjekja nuk do të ndalojë erozionin e shkaktuar nga tregtia e punësimit në SHBA, sepse “punëtorët do të shkonin vetëm në Vietnam ose Bangladesh, ku kostot e punës janë edhe më të ulëta se në Kinë në ditët e sotme. ”

Po aq i rëndësishm është roli i Kinës në financimin e deficiteve të Amerikës. “Kina është një nga blerësit më të mëdhenj të thesareve amerikane dhe vazhdon të financojë konsumin dhe investimet e SHBA,” vëren Jin. Në të vërtetë, “Kina mund të ndihmojë edhe për të financuar projektet e mëdha të infrastrukturës që Trump ka premtuar, duke zvogëluar presionin mbi buxhetin e SHBA”.

Por thirrja e kohëve të fundit te Trump me presidentin e Tajvanit Tsai Ing-Wen, biseda e parë me një president tajvanez nga një udhëheqës amerikan që nga viti 1979, dhe shpërthimet e tij të mëvonshme anti-kineze në mediat sociale, shkatërroi këtë vetëkënaqësi. Duke u përballur me kritikat nga udhëheqësit e Kinës për të marrë thirrjen nga Taipei, Trump u përgjigj me madhështinë e dhimbshme që karakterizoi fushatën e tij.

“A na pyeti Kina nëse ishte në rregull të zhvlerësonin monedhën e tyre (duke e bërë të vështirë që kompanitë tona të konkurrojnë), prodhimet tona  të shkojnë në vendin e tyre (SHBA-të nuk i taksojnë ato) ose për të ndërtuar një kompleks masiv ushtarak në mes të Detit të Kinës Jugor?

Përgjigja e Trump me anë të Facebook ishte epike; “Unë nuk mendoj kështu!”

Por, ndërsa tifozët e Trump u përplasën me retorikën e tij luftuese (postimi i tij në Facebook është pëlqyer, ndarë ose komentohet më shumë se 200.000 herë), ish-ministri grek i financave Yanis Varoufakis beson se qasja e fortë e Trump ndaj Kinës mund të rrezikojë të gjithë programin e tij.

“Bumi i kreditit të Kinës mbështetet nga kolateral pothuajse aq i keq sa ai në të cilin Bear Stearns, Lehman Brothers dhe të tjerët po mbështeteshin në vitin 2007”, thekson Varoufakis.

Nëse Trump ‘luan handball’ me Kinën, duke i nxitur kinezët të rivlerësojnë renminbin dhe duke përdorur kërcënime  të ngjashme, ai mund të përfundojë duke plasur flluskën e borxhit privat të Kinës dhe duke bëre një trazirë që do të trullos çdo stimul të brendshëm që ai prezanton “.

Rreziqet e tilla nënvizojnë një pikë më thelbësore. Siç thotë Havier Solana, një ish Përfaqësues i Lartë i BE-së, “Bota ka kaluar pikën e kufijve të mbyllur dhe zgjidhjet e njëanshme. Nuk mund të ketë kthim prapa: “Ne tashmë kemi globalizuar; tani ne kemi nevojë për rregulla globale për të mbështetur stabilitetin ekonomik dhe financiar, si dhe paqen dhe sigurinë “.