MENU
klinika

30 gjigantë amerikanë

Indeksi Dow Jones dhe kompanitë e listuara në të

14.08.2018 - 15:07

Indeksi Mesatar Industrial Dow Jones, apo thjesht Dow, është një indeks i bursës (tregu i aksioneve) që tregon se si tridhjetë kompani të mëdha me ofertë publike, me seli në Shtetet e Bashkuara, kanë tregtuar gjatë një sesioni të zakonshëm të tregtimit në tregun e aksioneve. Vlera e Dow nuk është një vlerë aritmetike e peshuar dhe nuk përfaqëson kapitalizimin e tregut të kompanive të saj përbërëse, por është shuma e çmimit të një aksioni për secilën kompani përbërëse. Shuma korrigjohet nga një faktor që ndryshon kurdo që një nga rezervat përbërëse ka një ndarje të aksioneve ose dividendë të aksioneve, në mënyrë që të gjenerojë një vlerë të qëndrueshme për indeksin.

Ky është treguesi i dytë më i vjetër i SHBA-së pas Dow Jones Transport Media, i krijuar nga redaktori Wall Street Journal dhe bashkëthemeluesi i Dow Jones & Company, Charles Dow. Aktualisht në pronësi të S & P Dow Jones Indices, e cila është shumicë e zotëruar nga S & P Global, është më i njohur nga Mesatarja Dow, nga të cilat i pari (jo-industrial) u botua fillimisht më 16 shkurt 1885. Mesataret janë emëruar pas Dow dhe një nga bashkëpunëtorët e tij të biznesit, statisticieni Edward Jones. Mesatarja industriale u llogarit fillimisht më 26 maj 1896.Pjesa “industriale” e emrit është kryesisht historike, pasi shumë prej 30 përbërësve modernë kanë pak ose aspak të bëjnë me industrinë tradicionale të rëndë. Meqenëse pjesëtueso është aktualisht më pak se një, vlera e indeksit është më e madhe se shuma e çmimeve të përbërësve. Megjithëse Dow është hartuar për të vlerësuar performancën e sektorit industrial brenda ekonomisë amerikane, performanca e indeksit vazhdon të influencohet jo vetëm nga raportet korporative dhe ekonomike, por edhe nga ngjarjet politike vendase dhe të huaja si lufta dhe terrorizmi, si dhe nga fatkeqësitë natyrore që potencialisht mund të çojnë në dëm ekonomik.
Që nga 26 qershori 2018, Dow Jones Industrial Average përbëhet nga kompanitë e mëposhtme:

KompaniaBursaSimboliIndustriaData e hyrjes
3MNYSEMMMKonglomerat09/08/1976
American ExpressNYSEAXPShërbime financiare30/08/1982
AppleNASDAQAAPLTeknologji informacioni19/03/2015
BoeingNYSEBAAeronautikë dhe mbrojtje12/03/1987
CaterpillarNYSECATNdërtim dhe pajisje minierash06/05/1991
ChevronNYSECVXNaftë & gaz19/02/2008
Cisco SystemsNASDAQCSCOTeknologji informacioni08/06/2009
Coca-ColaNYSEKOUshqime12/03/1987
DowDuPontNYSEDWDPindustri Kimike01/09/2017
ExxonMobilNYSEXOMNaftë & gaz01/10/1928
Goldman SachsNYSEGSShërbime financiare20/09/2013
The Home DepotNYSEHDShitje me pakicë01/11/1999
IBMNYSEIBMTeknologji informacioni29/06/1979
IntelNASDAQINTCTeknologji informacioni01/11/1999
Johnson & JohnsonNYSEJNJFarmaceutikë17/03/1997
JPMorgan ChaseNYSEJPMShërbime financiare06/05/1991
McDonald’sNYSEMCDUshqime30/10/1985
Merck & CompanyNYSEMRKFarmaceutikë29/06/1979
MicrosoftNASDAQMSFTTeknologji informacioni01/11/1999
NikeNYSENKEVeshje20/09/2013
PfizerNYSEPFEFarmaceutikë08/04/2004
Procter & GambleNYSEPGMallra konsumi26/05/1932
TravelersNYSETRVSigurime08/06/2009
UnitedHealth GroupNYSEUNHKujdes shëndetësor24/09/2012
United TechnologiesNYSEUTXKonglomerat14/03/1939
VerizonNYSEVZTelekomunikim08/04/2004
VisaNYSEVShërbime financiare20/09/2013
WalmartNYSEWMTShitje me pakicë17/03/1997
Walgreens Boots AllianceNASDAQWBAShitje me pakicë26/06/2018
Walt DisneyNYSEDISTransmetim televiziv dhe argëtim06/05/1991

 

Financial Times/ Brukseli zotohet të mbrojë interesat e tij

BE rrit presionin për të çmontuar barrierat tregtare

Nga Russian Today/ Pasi ndaloi importet australiane

Kina trefishon blerjet e qymyrit nga Rusia

Financial Times/ Hallet e eksportuesve italianë

“Brexit është me të vërtetë një telash”

Nga familjet që marrin apartament direkt, tek ato që do të ndahen me short

Dëmet e tërmetit/ Tri vendimet e qeverisë për rindërtimin

Nuk ka ngritje ekonomike pa furnizime

Rimëkëmbja e madhe ekonomike vjen vitin e ardhshëm

83.6% janë të gatshëm të zhvendosen jashtë vendit

Të rinjtë shqiptarë preferojnë kompanitë ndërkombëtare