MENU
klinika

Do ndryshojë gjithçka!

Energjia e rinovueshme, gjithnjë e më e lirë

29.08.2018 - 13:29

Kostoja e energjisë diellore po zvogëlohet kaq shpejt, tani është më e lirë se qymyri, bazuar në një analizë të re.

Një raport i fundit nga Lazard tregon se si ndryshojnë kostot e prodhimit të energjisë elektrike nga burime të ndryshme. Energjia nga impiantet diellore të shkallës së shfrytëzimit – bimët që prodhojnë energji elektrike që futen në rrjet – ka parë rënien më të madhe të çmimeve: një rënie prej 86% që nga viti 2009.

Kostoja e prodhimit të një orë megavatë energjie elektrike – një mënyrë standarde për matjen e prodhimit të energjisë elektrike – tani është rreth 50 dollarë për energjinë diellore, sipas llogaritjeve të Lazardit. Kostoja e prodhimit të një orë megavatë energjie elektrike nga qymyri, për krahasim, është 102 dollarë – më shumë se dyfishi i kostos së diellit.

Ndryshimet dramatike janë të qarta në këtë grafik:

Analiza e Lazard bazohet në një matje të njohur si kostoja e analizuar e energjisë (LCOE), e cila është një mënyrë për të llogaritur koston totale të prodhimit për ndërtimin dhe funksionimin e një impianti gjenerues të energjisë elektrike.

Kostoja në rënie të shpejtë e energjisë diellore është një shenjë se bota mund të jetë në prag të një ndryshimi dramatik në mënyrën se si ne i furnizojmë me energji ndërtesat dhe automjetet tona. Rënia e çmimeve ka të ngjarë të nxisë një zhvendosje drejt burimeve të ripërtëritshme të energjisë si era dhe dielli dhe larg nga lëndët djegëse fosile si nafta dhe qymyri.

Ndryshimi i sistemit tonë të energjisë për të theksuar ato burime të pastra është e vetmja mënyrë për të ngadalësuar procesin e ndryshimeve klimatike, pasi emetimet nga lëndët djegëse fosile shkaktojnë më shumë nxehtësi për t’u bllokuar në planet. Por analistët kanë vënë në dukje se tranzicioni do të rritet realisht kur burimet e ripërtëritshme të energjisë të bëhen më të lira se lëndët djegëse tradicionale – që tani duket se po ndodh.

Rritja e burimeve të ripërtëritshme është e dukshme kur shikoni se cilat lloje të kapaciteteve të reja të gjenerimit të energjisë po shtohen në mbarë botën. Në vitin 2017, kishte më shumë kapacitete të reja të energjisë diellore të krijuara nga çdo lloj tjetër energjie, sipas një raporti nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin.

 

Energjia e rinovueshme, duke përfshirë erën, hidrocentrale dhe atë diellore, furnizoi 12% të nevojave energjetike botërore vitin e kaluar. Vetëm në 2017, sektori diellor tërhoqi investime prej 160.8 miliard dollarësh, një rritje prej 18% gjatë vitit 2016, sipas raportit të UNEP.

Ndërsa dielli po bëhet shumë më i lirë, Lazard vëren se këto burime të energjisë elektrike nuk janë ilaç. LCOE si një matje nuk merr parasysh disa shpenzime të jashtme, si ruajtja e energjisë diellore për ditët me re, e cila është një nga pengesat e vazhdueshme që pengojnë miratimin e gjerë të saj. (Burime të tjera të energjisë elektrike si qymyri ose gazi natyror nuk kanë të njëjtin problem, sigurisht.)

Ky problem i ruajtjes gjithashtu e bën të vështirë për ekonomitë në zhvillim që të miratojnë sisteme energjetike që janë plotësisht të rinovueshme. Derisa kapacitetet e baterisë dhe ruajtjes të përmirësohen, thuhet në raport, vendet ka gjasa të përdorin një përzierje të burimeve tradicionale të energjisë bashkë me burimet e ripërtëritshme.

Në SHBA, dielli ende siguron vetëm 2% të nevojave totale të energjisë elektrike të vendit, sipas Shoqatës së Industrive të Energjisë së Energjisë Diellore. Por Kalifornia po përpiqet ta ndryshojë këtë: Shteti po kërkon të autorizojë që shtëpitë e reja të jenë të pajisura me panele diellore.

Burimi: World Economic Forum

Përgatiti: M.G

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN