MENU
klinika

Inteligjenca Artificiale dhe puna

Ja çfarë mendohet të ndodhë në botë pas 100 vjetësh

02.08.2018 - 09:00

Mësimet nga e kaluara

Njerëzit janë të prirur natyrshëm të mendojnë për të ardhmen. Ne e gjejmë veten duke pyetur për hapat e ardhshëm në jetën tonë, duke imagjinuar pasojat e mundshme të përparimeve sot, madje duke i imagjinuar ato në format e tyre më ekstreme për të ardhmen e mundshme.

Bota ka ndryshuar shumë në 100 vitet e fundit. Në vitin 1918, pjesa më e madhe e botës ishte e përfshirë në Luftën e Parë Botërore. 1918 ishte gjithashtu viti kur pandemia e gripit mori vrull duke marrë 20-40 milion jetë – më shumë se lufta gjatë së cilës ndodhi.

Duke parë pas, është e qartë se ne kemi bërë hapa të mrekullueshëm. Sot, është e rrallë të vdesësh nga gripi, ose nga një sërë sëmundjesh të tjera ngjitëse që dikur ishin vdekjeprurëse (si lia e dhenve, e cila u zhduk në vitin 1977). Kjo është kryesisht për shkak të taktikave parandaluese, siç janë vaksinat dhe trajtimet si antibiotikët.

Informatika kuantike

Ndërsa interneti ka transformuar shoqërinë gjatë dekadave të fundit, informatika kuantike do të ndryshojë përgjithmonë pikëpamjen tonë për botën dhe vendin tonë në të. Kjo do të na japë kapacitetin për të përpunuar më shumë të dhëna për veten, planetin në të cilin jetojmë dhe universin sesa ka qenë e mundur.

Askush nuk është plotësisht i sigurt se çfarë do të bëjmë me këto të dhëna. Ndoshta do të gjejmë disa përgjigje për pyetjet e gjata në lidhje me fizikën dhe universin, por gjithashtu ka të ngjarë që të gjenden përgjigje që nuk kemi edhe aftësinë për të kuptuar.

Do të futemi në trurin tonë

Nuk mund të presim as një shekull që truri ynë të integrohet plotësisht me pajisjet tona, pasi hulumtimi në ndërfaqet kompjuterike të trurit (BCIs) tani është jashtë fushës së shkencës. Prototipet e hershme i kanë ndihmuar tashmë pacientët të rimëkëmben nga goditjet dhe u kanë dhënë aftësitë për të përjetuar prekjen me ndihmën e një proteze të mbuluar me sensor.

Do të lëvizim me makina autonome

Bota e vitit 2118 do të ketë infrastrukturë të përmirësuar dhe mënyra më të mira për të lëvizur. Makinat tona po bëhen më të mençura dhe më të gjelbërta; nga 2118, ka shans që makinat elektrike të jenë në gjendje të vetëngiten.

Në disa pjesë të botës, edhe vetë qytetet po bëhen më të sofistikuara. Në Kinë, një autostradë me energji diellore mundet një ditë të ngarkojë makina elektrike ndërsa voziten. Qytetet e së ardhmes mund të rregullohen edhe vetë – inxhinierët sot janë të ngarkuar me dizajnimin e strukturave të betonit që vetëriparohen dhe gropave që mbushen vetë.

Inteligjenca artificiale do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë

Në dekadat e ardhshme, teknologjia që ndryshon shtëpitë tona, pajisjet tona dhe automjetet tona do të ndryshojë edhe jetën tonë në mënyra të tjera të konsiderueshme. Inteligjenca artificiale (IA) pothuajse me siguri do të automatizojë disa punë, veçanërisht ato që mbështeten në linjat e grumbullimit ose mbledhjes së të dhënave. Për të kompensuar papunësinë e punëtorëve njerëzorë që do të rezultonin nga automatizimi, disa vende mund të miratojnë të ardhura universale bazë, një sistem që paguan rregullisht qytetarët një pagë të vogël pa qenë nevoja për të punuar.

Në disa fusha, të tilla si mjekësia, robotët ndoshta nuk do të zëvendësojnë plotësisht njerëzit. Skenari më i mundshëm, disa ekspertë parashikojnë, është se AI do të vazhdojë të rrisë përvojën e punës për njerëzit – madje edhe të na shtojë fizikisht.

Printerat 3D

Printerat 3D tashmë janë duke u përdorur në laboratorët në mbarë botën dhe, gjithnjë e më shumë, nga konsumatorët. Ndërkohë që printerat mund të jenë të kushtueshëm, shpesh shihen si një investim afatgjatë.

Ndërsa printerat 3D bëhen të aftë për të printuar çdo gjë nga organet e njeriut e deri te ndërtesat, do të gjejmë përdorim për ta në aspekte të ndryshme të jetës sonë, si dhe në shumë fusha të ndryshme të industrisë.

Mjekësia përmirësohet me teknologji të lartë

Procedurat e reja, të ndihmuara nga përparimet teknologjike, janë gati të transformojnë mjekësinë. Duke përdorur një metodë të mjekësisë precize (e cila përdor të dhëna gjenetike të pacientit, mënyrën e jetesës dhe rrethinën e mjedisit për të informuar trajtimin), shkencëtarët po zhvillojnë trajtime për kancerin që janë të përshtatura për gjenet e pacientit individual.

Një shekull nga tani, sëmundje të mëdha të tilla si kanceri, çrregullime imunitare dhe inflamatore, dhe kushtet gjenetike “ka shumë të ngjarë të zhduken ose nga parandalimi ose nga terapia efektive”, u shpreh Phil Ari, një profesor në Qendrën e Kërkimeve Klinike Universitare McGill për Futurism.

Por kjo nuk do të thotë që ne do të jetojmë në një të ardhme të shëndoshë e të përsosur – faktorët e jashtëm, nga ngrohja globale te sëmundjet ngjitëse dhe madje edhe lufta, mund të ulin jetëgjatësinë e njerëzve në 2118. Lajmi i mirë është se teknologjia diagnostikuese po përmirësohet ndjeshëm.

Planeti do të nxehet tej mase

Ndryshimi i klimës tashmë po transformon botën tonë. Një studim i vitit 2015 parashikoi se verërat zakonisht të ftohta të Grenlandës mund të bëheshin tërësisht pa akull deri në vitin 2050. Ngjarjet ekstreme të motit po bëhen më të shpeshta dhe fatale. Nivelet e deteve në botë janë në rrugën e duhur për t’u rritur nga 2 deri në 3 metra (0.6 deri në 0.9 metra) deri në 2100, gjë që mund të zhvendosë deri në 4 milion njerëz në mbarë botën.

Toka është në mes të një krize klimatike që nuk do të përmirësohet pa veprime të qëllimshme dhe të qëndrueshme.

Njerëzit do të hulumtojnë sistemin tonë diellor dhe përtej

Megjithëse kemi bërë progres monumental që nga viti 1918, ne ende jemi të hipnotizuar (dhe të tmerruar) nga perspektiva e asaj që mund të ekzistojë në hapësirë. Gjatë shekullit të ardhshëm, ndoshta asgjë nuk do të emocionojë, sfidojë dhe transformojë njerëzimin më shumë sesa përparimet që bëjmë në eksplorimin e hapësirës.

“Deri në vitin 2118, jeta jashtëtokësore nuk do të përbëjë lajm, por fakt historik”, tha Jaymie Matthews, astrofizik dhe profesor në Universitetin e British Columbia, për Futurism. “Ajo që është më e vështirë të parashikohet është se si njerëzimi do të përgjigjet dhe përshtatet, duke ditur se nuk jemi vetëm në Univers.

Burimi: World Economic Forum