MENU
klinika

Tituj mendjendriçues

Librat që Bill Gates ka rekomanduar gjatë dekadës së fundit

01.08.2018 - 09:00

Bill Gates është bërë një ndikim i fuqishëm në botimin e librave.

Pra, çfarë lexon Gates? Kuarci përpiloi në mënyrë manuale të 186 librat e rekomanduar në blogun e tij, që daton nga janari i vitit 2010, dhe i ka organizuar ato sipas temës. Janë përfshirë të gjithë titujt, madje edhe ata për të cilët Gates ka qenë më së shumti kritik, si “Optimisti racional” i Matt Ridley.

Janë përfshirë vetëm libra që Gates ka rekomanduar në blogun e tij, si dy librat që ai mendon se janë thelbësore për të kuptuar AI: Superintelligence nga Nick Bostrom dhe Algoritmi Master nga Pedro Domingos.

Gates lexon pak letërsi artistike, siç pranon ai me lehtësi. Si bashkëthemelues i Fondacionit Bill dhe Melinda Gates, ai zakonisht rekomandon libra mbi zhvillimin, varfërinë, sëmundjet dhe edukimin në blogun e tij.

Gates, natyrisht, lexon libra mbi tema shkencore si biologjia dhe fizika, por ai është gjithashtu një tifoz i madh i librave që ofrojnë një kornizë shkencore ose matematikore për të parë botën në një këndvështrim hipotetik. Shumë nga librat që Gates mbështet, veçanërisht ato që përqendrohen në harkun e gjatë të qytetërimit njerëzor, si të kaluarën ashtu edhe të ardhmen, argumentojnë për një pikëpamje optimiste. Libri i fundit i rekomanduar nga Gates është “Factfulness” i autorit Hans Rosling.

Vaclav Smil është autori që Gates që ka përmendur më së shumti në blogun e tij. Smil është një akademik emeritus shumë i frytshëm nga Universiteti i Manitobës në Kanada, i cili shkruan për energjinë dhe politikën publike, ndër të tjera. Përgjatë viteve Gates ka rekomanduar shumë libra nga Smil.

Gates çuditërisht nuk rekomandon shpesh libra rreth suksesit të biznesit apo teknologjisë digjitale.

Titujt mbi Ekonominë dhe pabarazinë e të ardhurave
1. Elegji për të pagdhendurin: Një kujtim i një familjeje dhe kulture në krizë, nga J.D. Vance
2. Të Dëbuar: Varfëria dhe Fitimi në Qytetin Amerikan, nga Matthew Desmond
3. Fuqia për të konkurruar: një ekonomist dhe një sipërmarrës për ringjalljen e Japonisë në ekonominë globale, nga Hiroshi Mikitani dhe Ryoichi Mikitani
4. Shkëlqimi dhe rënia e rritjes ekonomike amerikane: Standardi i jetesës amerikane që nga Lufta Civile, nga Robert Gordon
5. Si vepron Azia: Suksesi dhe Dështimi në Rajonin Më Dinamik të Botës, nga Joe Studwell
6. Kapitali në shekullin e njëzetenjë, nga Thomas Piketty
7. Stres Testi: Reflektime mbi Krizat Financiare, nga Timothy F. Geithner
Basti: Paul Ehrlich, Julian Simon dhe Kumari ynë mbi të Ardhmen e Tokës, nga Paul Sabin
8. Çmimi i Pabarazisë: Si Shoqëria e Sotme e Ndarë rrezikon të ardhmen tonë, nga Joseph E. Stiglitz
9. Pse kombet dështojnë, nga Daron Acemoglu dhe James A. Robinson
10. Këtë herë është ndryshe: Tetë shekuj marrëzish financiare, nga Carmen Reinhart dhe Kenneth Rogoff
11. Përtej Përplasjes: Kapërcimi i Krizës së Parë të Globalizimit, nga Gordon Braun
12. Shumë i madh për të dështuar, nga Andrew Ross Sorkin
13. Bota është e sheshtë: një histori e shkurtër e shekullit të njëzet e një, nga Tomas Friedman
14. Fundi i varfërisë, nga Jeffrey Sachs
15. Optimisti racional: Si zhvillohet begatia, nga Matt Ridley

Histori dhe biografi politike

1.Një jetë e plotë: Reflektime në të nëntëdhjetat, nga Jimmy Carter
2. Të qenët Nikson: Një njeri i përgjysmuar, nga Evan Thomas
3. Bully Pulpit: Theodore Roosevelt dhe Epoka e Artë e Gazetarisë, nga Doris Kearns Goodwin
4. Deng Xiaoping dhe Transformimi i Kinës, nga Ezra Vogel
5. Një komb i Wusses: Si liderët e Amerikës humbën guximin për të na shkëlqyer, nga Ed Rendell
6. Titan II: Një histori e programit të raketave të luftës së ftohtë, nga David K. Stumpf

Evolucioni njerëzor dhe qytetërimi
1. Homo Deus: Një histori e shkurtër e së nesërmes, nga Yuval Noah Harari
2. Sapiens: Një histori e shkurtër e njerëzimit, nga Yuval Noah Harari
3. Pyetja Jetësore: Energjia, Evolucioni dhe Origjina e Jetës Komplekse, nga Nick Lane
4. Iluminizmi Tani: Rasti për Arsyetim, nga Steven Pinker
5. Engjëjt më të mirë të Natyrës Tonë, nga Steven Pinker
6. Zhdukja e Gjashtë: Një Histori e Panatyrshme, nga Elizabeth Kolbert
7. Bota deri dje: Çfarë mund të mësojmë nga shoqëritë tradicionale?, nga Jared Diamond
8. Kolapsi: Si shoqatat zgjedhin të dështojnë apo të arrijnë sukses, nga Jared Diamond
9. Armë, Baktere, dhe Hekur: Fatet e shoqërive njerëzore, nga Jared Diamond
10. Bollëku: E ardhmja është më e mirë sesa mendoni, nga Peter Diamandis dhe Steven Kotler
11. Histori e madhe: Nga Big Bang deri sot, nga Cynthia Brown
12. Historia e origjinës: Një histori e madhe e gjithçkaje, nga David Christian
13. Kufijtë e rritjes: Jeta deri 30 vjeç, nga Donella Meadows, Jorgen Randers dhe Dennis Meadows

Në këtë link gjeni listën në anglisht të të gjithë librave të rekomanduar në 8 vitet e fundit.

Burimi: QUARTZ