MENU
klinika

Projekti 100 fshatrat

Rama: Universitete të huaja vijnë në Shqipëri

18.08.2018 - 20:43

Kryeministri Edi Rama ka zgjedhur të rinisë programin e ri politik të qeverisë nga bregdeti, ku mori pjesë në mbledhjen me të rinjtë dhe pedagogët e Akademisë “100 fshatrat”.

Rama u ndal tek bashkëpunimi i qeverisë me Akademinë, por edhe ai i institucioneve dhe tha se në këtë projekt do të ketë një bashkëpunim edhe me universitetet e huaja që do të marrin pjesë në këtë projekt.

“Mundësi reale për të çelur një rrugë të re dhe shumë të zhvilluar ndaj qasjes së problemeve të Shqipërisë rurale.

Duhet patur parasysh zhvillimi paralelisht i një politike të re që ne kemi lançuar për agroturizmin, për nxitjen e sa më shumë familjeve në Shqipërinë rurale, por edhe të emigrantëve për të kthyer sytë nga mundësia e jashtëzakonshme që i ofron shumëkujt territori i vendit tonë për të zhvilluar ekonominë familjare.

Ne besojmë se duke nxitur agroturizmin, do ketë një efekt zinxhir që do të ndikojë mbi zhvillimin rural dhe punësimin e të rinjve në Shqipërinë rurale dhe në kushtet sociale në tërësi. Është një përpjekje që fillon dhe gjeneron energji, shtrin rrugën e zhvillimit, duke dhënë shembuj konkretë dhe inkurajues.

Janë 100 fshatra të zgjedhur jo rastësisht, por me vëmendje dhe kujdes nga bashkitë. Ka një ndërthurje të trashëgimisë kulturore, traditave dhe burimeve natyrore. Ka një diversitet, për të krijuar modele inspiruese për të tjerë. Nga ana tjetër është një përpjekje për të ndërthurur sa më shumë role aktorësh të ndryshëm, qeveritarë, ministri, agjenci por edhe universitetin.

Akademia është një instrument i rëndësishëm për 1 mijë arsye. Vjen në ndihmë për të plotësuar një boshllëk në territor. Ka mungesë të burimeve njerëzore në terren. Akademia sjell një larmi këndvështrimesh, që nga pedagogët deri tek studentët që kanë ide dhe energji. Kjo na jep mundësinë që në një kohë të shkurtër të kemi një numër projektesh dhe skenarë zhvillimi, por edhe bazë kërkimi. Ne do të përfshijmë edhe universitete të huaja në këtë projekt, programi nuk fillon dhe mbaron me afate, është afatgjatë. Ky program, krijon mundësi për të përfshirë shumë të tjerë duke nisur nga universitetet e huaja”, tha Rama.

Rama krahasoi vendet e tjera të Bashkimit Europian që kanë të zhvilluar agroturizmin. 

“Shumë vende kanë burime financiare të dedikuara për zhvillimin rural. Na duhen burimet e njohjes dhe dijes. Disa komponentë për zhvillimin e dijeve. Jemi duke eksploruar këto mundësi, njësoj si në Zvicër apo Austri. Na duhet një masë kritike e nevojshme idesh, që do konkretizohen në një fazë paralele. Ky fshat është pjesë e programit. Flas për Vunoin. Ne kemi bërë ndërhyrje në shumë fshatra, këto janë korsi që shkojnë paralelisht me njëra tjetrën, por korsia e akademisë do të vendosë disa prioritete. Kemi shembullin e Portugalisë por ka edhe shembuj të tjerë. Ka shumë forma zhvillimi, si ajo e agrokulturës. Ky është supozimi fillestar i një projekti të tillë. Nuk kufizohet vetëm në 100 fshatra, ka më shumë se 100 fshatra në nevojë në Shqipëri. Shtysa koordinuese e qeverisë duhet të jetë e artikuluar”, tha Rama.

Në fund të fjalës, Rama përsëriti premtimin se në muajt shtator-tetor qeveria do të finalizojë kontratën për nisjen e punimeve për Bypass-in e Fierit.

Artan Hoxha: Nëse ndodh, ekstremi i djathtë…

Himara voton më 4 gusht/ Petro Beleri kandidat i opozitës?

Kritika për kandidaturat për Asamblenë Kombëtare

Çfarë vendimi mori sot kryeministri Rama

“Na kanë ikur besimtarë jashtë se s’ka mundësi…“

Rezultatet e censit 2023, shqetësojnë Kishën Katolike