MENU
klinika

Jo robotët!

Revolucioni i katërt industrial fuqizon njerëzit

29.08.2018 - 11:55

Bota po ndryshon. Nuk ka asnjë dyshim përreth këtij fakti.

Revolucioni i katërt industrial po ndodh. Dhe, e dini apo jo, do prekë këdo.

Miliarda njerëz dhe makina të panumërta janë të lidhur me njëri-tjetrin. Nëpërmjet teknologjisë novatore, fuqisë dhe shpejtësisë së pashembullt të përpunimit dhe kapacitetit masiv të magazinimit, të dhënat mblidhen dhe përdoren si kurrë më parë.

Automatizimi, mësimi i makinës, informatika, telefonat celularë dhe inteligjenca artificiale – këto nuk janë më koncepte futuriste, janë realiteti ynë.

Për shumë njerëz, këto ndryshime janë të frikshme.

Revolucionet e mëparshme industriale na kanë treguar se nëse kompanitë dhe industritë nuk përshtaten me teknologjinë e re, vuajnë. Më keq akoma, dështojnë.

Ndryshimi i mentalitetit

Këto risi do ta bëjnë industrinë – dhe botën – më të fortë dhe më të mirë.

Ndryshimi i sjellë nga Revolucioni i Katërt Industrial është i pashmangshëm, jo i detyrueshëm.

Dhe shpërblimet e mundshme janë tronditëse: standarde të larta jetese; rritjen e sigurisë dhe mbrojtes; dhe kapacitete njerëzore të rritura në masë të madhe.

Për njerëzit, duhet të ketë një ndryshim në mentalitet.

Sa e vështirë sa mund të jetë, e ardhmja e punës duket shumë e ndryshme nga e kaluara. Besohet se njerëzit me guxim, krijueshmëri dhe frymë sipërmarrëse do ta përqafojnë këtë të ardhme, në vend që të kapen pas status quo-së.

Njerëzit mund të ndihen më mirë në punën e tyre me teknologjinë e sotme dhe teknologjinë që duhet të vijë – në vend që të kenë frikë se aftësitë e tyre njerëzore do të zhvleftësohen.
Njeriu dhe makineritë

Le të kujtojmë shahun

Kemi dëgjuar rrëfime rreth kompjuterëve që mundin edhe mjeshtrat më të mëdhenj. Por historia është më e nuancuar; njerëzit dhe kompjuterat luajnë ndryshe dhe secili ka forca dhe dobësi.

Kompjuterët preferojnë të tërhiqen, por mund të ruajnë shuma masive të të dhënave dhe janë të paanshëm në vendimmarrjen e tyre.

Njerëzit mund të jenë më kokëfortë, por gjithashtu mund të lexojnë dobësitë e kundërshtarit të tyre, të vlerësojnë modelet komplekse dhe të marrin vendime kreative dhe strategjike për të fituar.

Edhe krijuesit e makinave artificiale të shahut pranojnë se lojtari më i mirë i shahut është në të vërtetë një ekip i njerëzve dhe makinës.

Bota gjithmonë do të ketë nevojë për madhështi njerëzore, zgjuarsi njerëzore dhe aftësi njerëzore.

Softueri dhe teknologjia kanë potencial për t’i fuqizuar njerëzit në një shkallë shumë më të madhe sesa në të kaluarën – duke hapur kreativitetin latent, perceptimin dhe imagjinatën e qenieve njerëzore në çdo nivel të çdo organizate.

Fuqia e të dhënave, fuqia e njerëzve

Ky ndryshim do t’u mundësojë punëtorëve në vijën e frontit, në rrugë dhe në terren që të marrin vendime më të mençura, të zgjidhin më shumë probleme dhe të bëjnë punën e tyre më mirë.

Ky është misioni ynë në Përvetësimin – kombinimi i fuqisë së të dhënave me fuqinë njerëzore, nëpër industritë globale.

Ja se si duket kjo:

Lokomotivat e hekurudhave mundësohen nga motorë elektrikë shumë të ndërlikuar, që kushtojnë miliona dollarë.

Kur njëri prej tyre prishet, hekurudha humbet më shumë mijëra për çdo orë që është jashtë shërbimit (për të mos përmendur, ka shumë udhëtarët e zemëruar ose klientët e mallrave që merren me të).

Pasi lokomotiva të tërhiqet për riparime, teknikët zakonisht fillojnë duke kryer teste diagnostikuese. Këto mund të kërkojnë orë të tëra dhe shpesh kërkojnë që teknikët të qëndrojnë pranë motorëve të zhurmshëm që shënojnë numra bazuar në leximet diagnostike.

Kjo është mënyra e vjetër – ose, të paktën, duhet të jetë.

Zgjidhje të reja

Kur lokomotivat e operuara nga klientët futen në dyqan për shërbime rutinë, të gjitha diagnostifikimet tashmë janë kryer.

Programi ka parashikuar kur, pse dhe si makina ka gjasa të prishet duke përdorur analitikë parashikuese – algoritme që analizojnë sasi masive të të dhënave të gjeneruara nga 250 sensorë në çdo lokomotivë.

Sistemet kanë shqyrtuar këto të dhëna brenda kontekstit të makinave të ngjashme, ekspertëve të lëndëve, normave të industrisë dhe motit madje. Nëse ka ndonjë problem, zbulohet dhe e drejtohet lokomotiva në një objekt riparimi.

Një mekanik mund të marrë thjesht një iPad dhe të mësojë në pak minuta saktësisht se çfarë është prishur, si dhe historiku i makinës dhe kushtet në të cilat funksionon.

Cikël virtuoz

Kjo u jep mundësi mekanikëve të bëjnë atë që bëjnë më mirë: ta rregullojnë, duke përdorur përvojën, gjykimin dhe aftësitë e tyre. Dhe vendimet dhe veprimet e mekanikës bëhen të dhëna që kalojnë përsëri në softuer, duke përmirësuar analitikën dhe parashikimet për problemin e ardhshëm.

Pra, teknologjia nuk i zëvendëson mekanikët; i fuqizon ata në bërjen e punës së tyre.

Në të njëjtën mënyrë që mjeshtrat dhe kompjuterët e shahut punojnë më së miri së bashku, mekanikët përdorin aftësitë njerëzore që një makinë nuk mund t’i përsërisë: zgjuarsi, kreativitet dhe përvojë. Dhe teknologjia zbuloi një problem që ishte i panjohur dhe i padukshëm për sytë e njeriut.

Shkurt, kur mekanika dhe teknologjia punojnë së bashku, puna bëhet më e shpejtë, me më pak gabime dhe rezultate më të mira.

Shumëfishoje këtë në të gjitha industritë: aviacioni, energjia, transporti, qytetet e zgjuara, prodhimi, burimet natyrore, dhe ndërtimi.

Produktiviteti që arrijmë sot mund të na kujtonte atë që bota pa në ardhjen e revolucionit të parë industrial. Por ndikimi i Revolucionit të katërt industrial do të jetë shumë më i gjerë dhe më i thellë se i pari.

Ne do të kemi njohuritë, talentin dhe mjetet për të zgjidhur disa nga problemet më të mëdha të botës: urinë, ndryshimet klimatike, sëmundjet.

Makineritë do të na furnizojnë me njohuri dhe perspektivë që na nevojitet për të arritur këto zgjidhje. Por ato nuk do të japin gjykimin apo zgjuarsinë. Njerëzit do e bëjnë.

Burimi: World Economic Forum

Përgatiti: M.G

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN