Dieta e duhur në periudhën e shtatzënisë, duke marrë të gjitha elementet e nevojshme për organizmin, luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e fetusit.
Veganizmi është praktika e abstenimit nga konsumimi i të gjitha produkteve të kafshëve në dietë, një angazhim për të shmangur shfrytëzimin e kafshëve në një sasi të mundshme.
Veganizmi është konsumimi vetëm i ushqimeve bimore. Veganët nuk konsumojnë qumësht, vezë, mish, peshk, ushqim deti, nuk përdorin kozmetikë dhe ilaçe që përmbajnë përbërës me origjinë shtazore ose që janë testuar në kafshë.
Ata, gjithashtu nuk veshin rroba dhe këpucë që janë bërë prej lëkure dhe leshi. Herët a vonë, çdo grua që braktis të gjitha produktet me origjinë shtazore, ballafaqohet me pyetjen: si të ushqehemi gjatë shtatzënisë?
Nga njëra anë është e qartë se duhet t’i përmbahen dietës së vjetër. Nga ana tjetër, ata thonë se foshnja e ardhshme ka nevojë për shumë vitamina dhe minerale.
Po në qoftë se shtatzënia vegane do të shkaktojë mungesë të disa elementeve të mjaftueshme për zhvillimin e suksesshëm të fetusit?
Ndonjëherë dyshimet kanë përparësi. Si rezultat, një grua përkohësisht braktis besimet e saj dhe për kohën e kthimit të shtatzënisë kthehet në ushqimin e mishit. Megjithatë, kjo nuk është një opsion i mirë.
Së pari, është një stres i madh për organizmin që është bërë i pazakontë me këtë lloj ushqimi.
Së dyti, një dietë e ekuilibruar vegane e duhur do të sigurojë trupin me të gjitha vlerat ushqyese të nevojshme. Ky është pozicioni zyrtar i Shoqatës Amerikane të Dietikëve. Mjekët kanë konfirmuar shumë kohë më parë se veganizmi dhe shtatzënia janë në të vërtetë të pajtueshme.
A ka kuptim të heq dorë nga veganizmi gjatë shtatzënisë?
Shtatzënia është një fazë e re në jetë, që përfshin refuzimin e shumë gjërave të përbashkëta.
Dieta e duhur gjatë kësaj periudhe luan një rol të madh: duhet të jetë ushqyese dhe e dobishme. Është e qartë se zhvillimi intrauterin i foshnjës varet në shumë mënyra në dietën e nënës.
Sipas shumë mjekëve, mungesa e mishit në dietë gjatë shtatzënisë është e papranueshme.
Pra, çfarë duhet të bëjnë veganët shtatzënë: t’i përmbahen formës së zgjedhur më parë të të ushqyerit, apo të dëgjojnë mjekët?
Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ju duhet të studioni me kujdes problemin dhe të përshkruani avantazhet dhe disavantazhet kryesore që veganizmi sjell në trupin e një gruaje shtatzënë.
Shtatzënia Vegane: Ana negative.
Adhuruesit e veganizmit besojnë se ushqimi i tillë sjell përfitim më të madh dhe lehtëson shumë probleme që lidhen me konsumin e yndyrave të kafshëve.
Por çfarë duhet të bëjnë gratë shtatzëna? Është e qartë se fëmija gjatë zhvillimit të fetusit duhet të marrë të gjitha mikroelementet e nevojshme, të cilat përfshihen, ndër të tjera, në produktet me origjinë shtazore.
Shumë mjekë besojnë se veganizmi është jashtëzakonisht i keq për shëndetin e fëmijës së palindur.
A është vërtet kështu?
Për rrjedhën normale të shtatzënisë, një grua duhet ta pasurojë trupin me sasinë e nevojshme të proteinave, kalciumit dhe hekurit. Duhet të jenë të pranishme edhe një kompleks i plotë i vitaminave, aminoacideve dhe elementëve gjurmë.
Besohet se konsumi i vetëm i ushqimeve bimore nuk mund ta sigurojë këtë. Rezultatet mund të jenë të pahijshme: nga anemia dhe ndërprerja e punës së shumë sistemeve të trupit të një vegani gjatë shtatzënisë, deri në moszhvillimin ose vdekjen e fetusit.
Shtatzënia Vegane: Ana pozitive.
Le të kthehemi në momentet pozitive rreth shtatzënisë vegane. Dhe gjëja e parë që duhet t’i kushtoni vëmendje është se, kalimi i papritur i një personi në një lloj tjetër të ushqimit do të bëhet stres për trupin.
Për më tepër, nuk ka dëshmi se dieta vegane nuk do të sigurojë një grua shtatzënë me të gjitha vlerat ushqyese të domosdoshme. Gjëja kryesore është që të organizohet dieta vegane në mënyrën e duhur.
Njihuni me disa faktorë që flasin në favor të shtatzënisë vegane:
-Fibra, e përfshirë në fruta dhe perime, përmirëson funksionimin e zorrëve;
-Mungesa e kolesterolit në ushqimin e perimeve zvogëlon rrezikun e obezitetit dhe sëmundjeve të sistemit vegjetativ në vegan;
-Mungesa e toksikozës ose e toksicitetit më të toleruar;
-Proteinat vegjetale pakësojnë barrën e veshkave, që do të thotë se ënjtja gjatë shtatzënisë nuk do të shqetësojë veganët.
Ushqyerja e duhur gjatë shtatzënisë
Filloni të hani ushqim të shëndetshëm para shtatzënisë. Trupi juaj do të ruajë elementet e nevojshme për mirëmbajtjen e besueshme të rritjes së shëndetshme dhe zhvillimin e fetusit.
Fitoni gradualisht peshën.
Shtatzënia vegane: Elementet e domosdoshme ushqyese.
Për të siguruar që ju keni një dietë të duhur vegane, i kushtoni vëmendje elementeve të mëposhtme:
Kalciumi
Sigurohuni që menuja juaj të përfshijë produkte të pasura me kalcium. Kjo do të përfshijë: tofu, perime me gjethe jeshile, kale, brokoli, bishtajore, fiq, farat e lulediellit, farat e farave të susamit, pasta, bajame, qumësht soje me kalcium, kalçium dhe lëngje.
Vitamina D
Burimi natyror i vitaminës D në trup janë rrezet e diellit. Është e këshillueshme që të ekspozoni lëkurën e duarve dhe fytyrën në rrezet direkte të diellit për 30 minuta, 2-3 herë në javë.
Nëse nuk keni këtë mundësi, vitamina D mund të merret edhe nga multivitamina ose nga ushqime të fortifikuara me të. Shumë drithëra, sojë ose qumësht oriz janë të pasuruar me vitaminë D, po ashtu.
Vitamina B12
Kjo vitaminë nuk gjendet në shumicën e ushqimeve bimore. Për të marrë një sasi të mjaftueshme të këtij elementi të rëndësishëm, është e nevojshme të përfshihen produktet e pasuruara me B12 në dietën ditore.
Hekuri
Dietat e perimeve janë të pasura me hekur. Fasule, bishtajore, perime të errëta, fruta të thata, arra dhe fara luledielli, buka e bërë nga mielli i plotë ose i pasuruar, drithërat – të gjitha këto përmbajnë një sasi të mjaftueshme hekuri.
Sidoqoftë, gjatë gjysmës së dytë të shtatzënisë, shpesh rekomandohet që gratë të marrin shtesat e hekurit pavarësisht nga lloji i dietës.
Proteinat
Gjatë shtatzënisë, nevoja për proteina rritet me 30%. Pavarësisht nga fakti se shumë gra janë veçanërisht të shqetësuara nëse ata marrin proteina të mjaftueshme në një kohë kaq të rëndësishme, shumica e grave vegane marrin më shumë se proteina të mjaftueshme.
Ushqyerja me numër të madh të ushqimeve të pasura me proteina (fasulja, drithërat, orizi, gruri, arra, fara, perime).
Le të përmbledhim rezultatet
Kështu, edhe gjatë shtatzënisë vegane, ju mund të merrni të gjitha elementet e nevojshme nga ushqimi i shijshëm dhe i shëndetshëm.
Prandaj, nëse keni qenë vegan para shtatzënisë, mos kini frikë ta mbështetni atë edhe gjatë shtatzënisë së foshnjës.
Futja shtesë e vitaminave: A është e nevojshme?
Një grua shtatzënë duhet të marrë të gjitha testet mjekësore në kohë. Gjatë shtatzënisë vegane është veçanërisht e rëndësishme.
Medikamentet, multivitaminat për gratë shtatzëna duhet të merren vetëm siç përshkruhet nga mjeku dhe në doza të rekomanduara. Veçanërisht rekomandohet të marrësh vitaminë B12, pasi mungon në ushqimet bimore.
Me hemoglobinë të ulët rekomandohen vitamina të pasura me hekur. Është më mirë për të marrë ilaçe që përmbajnë një vitaminë ose mikroelement, pasi në këtë rast mjeku do të jetë në gjendje të përshkruajë dozën e saktë.
Mbani në mend se sasia e tepërt e vitaminave mund të ketë një efekt më të keq sesa mungesa e tyre.
Ende është më mirë të organizoni dietën tuaj në një mënyrë të tillë që të merrni të gjitha substancat e nevojshme nga ushqimi. Në fakt, ndonjëherë përgatitjet artificiale shkaktojnë reaksione alergjike ose nuk përftohen.
Duke peshuar të gjithë pro dhe kundër, çdo grua mund të vendosë nëse ajo duhet të vazhdojë të jetë vegane gjatë shtatzënisë.
Megjithatë, meqenëse nëna e ardhshme është përgjegjëse jo vetëm për vete, por edhe për fëmijën, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek dhe të bëni testet e nevojshme.
Në fund të fundit, gjëja kryesore në çdo zgjedhje nuk është të dëmtojë fëmijën dhe nënën.
A është shtatzënia vegane e sigurt?
Po, mund të themi kjo është për sa kohë që ju hani një shumëllojshmëri të ushqimeve të shëndetshme vegane dhe që përfshijnë lëndë ushqyese kryesore në dietën tuaj.
Megjithatë, në disa raste, do të duhet të mbështeteni në ushqime të fortifikuara, ose shtesa për të siguruar që jeni duke marrë mjaftueshëm nga ajo që ju nevojitet.
Në disa raste gratë shtatzëna kanë nevojë për konsultë direkte me mjekun obstetër për specifikimin e dietës gjatë gravidancës.