MENU
klinika

Zbulojeni!

Dhimbje koke apo ethe? Kjo iu bën derman!

20.09.2018 - 16:35

Aspirina është një ilaç anti-inflamator jo-steroidal (NSAID) efektiv në trajtimin e etheve, dhimbjeve dhe inflamacionit në trup.

Gjithashtu parandalon mpiksjen e gjakut. Si një grup, NSAIDs janë lehtësues jo-narkotik të dhimbjes së butë e të moderuar të shumë shkaqeve, duke përfshirë:

• Dhimbje koke;

• Plagosje;

• Dhimbje menstruale;

• Artriti;

• Kushte të tjera muskuloskeletal.

Anëtarët e tjerë të kësaj klase përfshijnë Ibuprofen, Indomethacin, Nabumetone dhe disa të tjerë. Ata të gjithë punojnë duke ulur nivelet e prostaglandineve, kimikateve që lirohen kur ka inflamacion dhe që shkaktojnë dhimbje dhe ethe.

NSAID-et bllokojnë enzimin që bën prostaglandinat (ciklooksigjenazë), duke rezultuar në përqendrime më të ulëta të prostaglandineve. Si pasojë, inflamacioni, dhimbja dhe ethet janë zvogëluar.

Ndalimi i prostaglandineve redukton gjithashtu funksionin e trombociteve dhe aftësinë e gjakut për të ngjizur. 

Aspirina përdoret për trajtimin e inflamacionit, etheve dhe dhimbjes që rezulton nga shumë forma të artritit, duke përfshirë:

•Artrit rheumatoid;

• Artriti reumatoid në moshë të re;

• Lëndime të indeve të buta.

Aspirina pengon funksionin e trombociteve në një mënyrë që është e ndryshme nga NSAID të tjerë dhe efektet e saj antitrombike zgjasin më shumë se NSAID të tjerë. Kjo është arsyeja pse aspirina përdoret për parandalimin e sulmeve dhe goditjeve në zemër.

FDA miratoi aspirinën e Bayerit në Qershor 1965.