MENU
klinika

S'ka vend për injorim!

Dhimbje të tmerrshme gjuri? Duhet të dini se…

14.09.2018 - 18:01

Llojet e dëmtimeve të zakonshme të gjurit përfshijnë tërheqje, çarje të ndryshme ose lëndime.

Plagët në gjunjë zakonisht shkaktohen nga rryma ose forca e përkuljes që zbatohet në gju ose një goditje e drejtpërdrejtë, siç janë sportet, rëniet apo aksidentet.

Faktorët e rrezikut për dëmtimin e gjurit përfshijnë përdorimin e tepruar, trajnimin jo të duhur, duke patur osteoporozën dhe duke luajtur lojëra me ndikim të lartë që përfshijnë ndryshime të papritura në drejtim.

Shenjat dhe simptomat kryesore të dëmtimit të gjurit janë dhimbja e gjurit dhe ënjtja. Plagët në gjunjë diagnostikohen me një histori dhe ekzaminim fizik. Trajtimi i dëmtimeve në gjunjë varet nga lloji dhe ashpërsia e dëmtimit dhe mund të përfshijë terapinë e Rajonit (pushim, akull, mbajtja në lartësi), terapi fizike ose operacion.

Parashikimi për dëmtimin e gjurit varet nga lloji dhe ashpërsia e dëmtimit dhe nevoja për terapi fizike ose kirurgji.

Çfarë shkakton një lëndim në gju?

Shumica e lëndimeve në gjunjë janë shkaktuar nga një forcë e jashtme e përkuljes ose elasticitetit së gjurit në atë mënyrë që nuk është projektuar në mënyrë anatomike.

Shkaqet e zakonshme të lëndimeve të gjurit janë nga një mekanizëm shtrembërimi nga bien, sportet ose aksidentet. Një gju i shtrembëruar mund të shkaktojë dëme në ligamentet dhe kërc.

Lëndime të forta të tilla si lëndimet e lidhura me sportin dhe aksidentet e automjeteve motorike mund të prishin pjesë të shumta të anatomisë në gju, duke shkaktuar lloje të shumta të dëmtimeve të gjurit.

Dhimbjet mund të shkaktohen nga përdorimi i tepruar, artriti, sëmundje të tjera, lëndimet nga gjunjëzimi, infeksioni.

Cilat janë simptomat dhe shenjat e lëndimeve të gjurit?

Simptomat dhe shenjat e dëmtimit të gjurit lidhen me llojin e lëndimit dhe pjesën e gjurit që është plagosur.

Simptomat kryesore të dëmtimit të gjurit janë si më poshtë:

• Dhimbje gjuri;

• Ënjtje;

• Skuqje;

• Vështirësi në përkuljen e gjurit;

• Problemet në lëvizje;

• Mbyllja dhe hapja e gjurit;

• Ndjenja e paqëndrueshmërisë.