MENU
klinika

Këtë me siguri nuk e dinit!

Dhimbjet e stomakut po iu marrin shpirtin? Vizitoni mjekun nëse…

01.09.2018 - 20:06

Nëse simptomat e dhimbjeve zgjasin më shumë se rreth pesë ditë, rritja e temperaturës (101 F ose 38,33 C ose më e lartë), ose një person zhvillon diarre të përgjakshme, dehidrim, dhimbje të përhershme abdominale ose simptoma të tjera të shikuara nga një mjek.

Pacienti mund të ketë disa simptoma të dhimbjes së barkut, por mund të ketë një sëmundje më serioze.

Shenjat dhe simptomat e dehidrimit mund të përfshijnë zvogëlimin ose jo të prodhimit të urinës, membranave të thata të mukozës, gojës së thatë ose lëkurës, mungesës së lotëve, dobësisë, ndjeshmërisë dhe tensionit të ulët të gjakut, ndërsa fëmijët mund të tregojnë pak ose aspak urinim.

Cili është trajtimi për sëmundjet e stomakut?

Shumica e njerëzve me sëmundjet e stomakut nuk kërkojnë trajtim formal. Çelësi për një shërim të shpejtë dhe të sigurt në shtëpi (ilaç në shtëpi) është hidratimi i duhur. Nëse ndodh dehidrimi, pacienti duhet të vlerësohet nga një mjek. Shumë profesionistë të kujdesit shëndetësor zgjedhin të fillojnë lëngjet, trajtimin e zgjedhjes për rehidratim të shpejtë.

Medikamente të tjera mund të përshkruhen për të zvogëluar simptomat e dhimbjeve. Për të reduktuar të vjella përdoren shpesh ilaçe të ndryshme.

Disa mjekë sugjerojnë përdorimin e tabletavepasi do të kishin efekt më të shpejtë. Shumë doktorë nuk rekomandojnë trajtim mjekësor për simptomat e dhimbjes së barkut, pasi të gjitha barnat kanë efekte anësore dhe nëse pacienti qëndron mirë hidratuar, simptomat zakonisht ndalen së shpejti.

Ndërsa simptomat e dhimbjeve zvogëlohen, sidomos të vjellat, mjekët mund të rekomandojnë një dietë (banane, oriz, mollë) për një ose dy ditë para se të kthehen në dietën e rregullt të pacientit.

Patatet dhe drithërat mund të ndihmojnë në zëvendësimin e lëndëve ushqyese dhe elektroliteve të humbura me diarre.

Pacientët që kanë simptoma më serioze ose simptoma të tjera përveç dhimbjeve të lehta duhet të vlerësohen, diagnostikohen dhe trajtohen nga një mjek sepse pacienti ka të ngjarë të ketë një sëmundje specifike që do të ketë nevojë për trajtim.

Trajtimi do të varet nga shkaku i sëmundjes (për shembull, salmoneloza ose toksikimi). Antibiotikët dhe trajtimet e tjera mund të mos rekomandohen për disa nga këto sëmundje kështu që një diagnozë e saktë e sëmundjes është e rëndësishme.

 

Redaktoi: M.D