MENU
klinika

Mos u bëj pesimiste!

E ke gjirin kështu? Ç’pret? Lër konsultë!

25.09.2018 - 17:03

Prania e noduseve të mëdha në gji tek moshat e reja janë të pazakonta. Por fibroadenoma, e cila duhet të dallohet nga tumoret malinje, është një nga noduset e gjirit që haset më shpesh tek vajzat adoleshente.

Po çfarë është një fibroadenome?

Gjetja e një nodusi në gjoks mund të jetë një përvojë e frikshme, por jo të gjitha gungat dhe noduset janë kancerogjene. Ndonëse nuk është kërcënuese për jetën, një fibroadenoma ende mund të kërkojë trajtim. Një fibroadenoma është një tumor jomalinj, “mashkull” në gjuhën popullore, në gjoks që zakonisht gjendet te gratë nën moshën 30 vjeç.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kirurgjisë së Gjirit, rreth 10% e grave në Shtetet e Bashkuara diagnostikohen me fibroadenome. Gratë afrikano-amerikane kanë më shumë gjasa për të pasur këto tumore. Fibroadenomat mund të gjenden në një ose të dy gjinjtë.

Disa janë aq të vogla sa nuk mund të ndjehen. Por disa të tjera janë aq të mëdha sa ndjehen me dorë dhe shihen me sy. Ato janë të lëvizshëm nën lëkurë dhe zakonisht nuk janë të butë.

Çfarë i shkakton fibroadenomat?

Shkaku i saktë i fibroadenomave nuk dihet. Hormonet si estrogjeni mund të luajnë një rol në rritjen dhe zhvillimin e tumoreve. Marrja e kontraceptivëve oralë para moshës 20 vjeç është shoqëruar me një rrezik më të lartë të zhvillimit të fibroadenomave.

Këto tumore mund të rriten, sidomos gjatë shtatzënisë. Gjatë menopauzës, ato shpesh tkurren. Është gjithashtu e mundur që fibroadenoma të shërohet vetë.

Disa gra kanë raportuar se shmangia e ushqimeve dhe pijeve që janë stimuluese, si çaji, çokollata, pijet joalkoolike apo kafeja, kanë përmirësuar simptomat e gjirit.

Megjithëse kjo vlen të provohet, nuk ka studime që kanë krijuar shkencërisht një lidhje midis stimuluesve të përdorimit dhe përmirësimit të simptomave të gjirit. Fibroadenoma te të miturit është jashtëzakonisht e rrallë dhe përgjithësisht klasifikohet si e mirë.

Si diagnostikohet?

Duhet të kryhet një ekzaminim fizik dhe gjinjtë tuaj do të palpohen (ekzaminohen me dorë). Gjithashtu mund të kryhet ekografi e gjirit ose mamografi. Gjithashtu këshillohet që të bëhet edhe biopsi e nodusit dhe ekzaminim i materialit të marrë.

Trajtimi i një fibroadenome

Nëse vendoset diagnoza fibroadenome ajo nuk duhet domosdoshmërisht të hiqet. Në varësi të simptomave fizike, historisë familjare dhe shqetësimeve personale, ju dhe mjeku juaj mund të vendosni nëse do ta hiqni ose jo.

Fibroadenomas që nuk rriten dhe definitivisht nuk janë kancerogjene mund të monitorohen nga afër nëpërmjet ekzaminimit të gjirit dhe testeve të imazherisë, siç janë ekografia dhe mamografia e gjirit.

Vendimi për të hequr një fibroadenoma zakonisht varet nga sa vijon:

-Nëse ndikon në formën natyrale të gjirit;

-Nëse shkakton dhimbje;

– Nëse jeni të shqetësuar për zhvillimin e kancerit;

– Nëse keni një histori familjare të kancerit;

-Nëse merrni rezultate të diskutueshme të biopsisë.

Si të jetosh me një fibroadenome?

Për shkak të rrezikut të rritur të kancerit të gjirit, duhet të bëni kontrolle të rregullta me mjekun tuaj dhe të planifikoni mamografi të rregullta nëse keni fibroadenomë.

Ju duhet gjithashtu të bëni vetë-ekzaminime të gjirit tuaj. Nëse ka ndonjë ndryshim në madhësinë ose formën e një fibroadenome ekzistuese, konsultohuni menjëherë me mjekun tuaj.