MENU
klinika

Mos e injoroni!

Helmimi nga Salmonela/ Nëse nuk e dini këtë gjë, jeni në rrezik

01.09.2018 - 21:38

Infeksioni Salmonela ose salmonelosis është një tjetër emër për helmim me ushqim Salmonela.

Salmonela është një lloj i baktereve të njohura që shkakton sëmundje ushqimore për më shumë se 125 vjet.

Organizmi është emëruar për një shkencëtar të quajtur Daniel Elmer Salmon, i cili zbuloi bakteret.

Salmoneloza është një infeksion ushqimor që shkaktohet zakonisht nga konsumimi i ushqimeve të kontaminuara.

Salmonela shkakton rreth 1 milion sëmundje ushqimore çdo vit në SHBA dhe rreth 19,000 persona i çon në spitale.

Llojet e ndryshme (të quajtura serotipa ose serovarë) të baktereve Salmonela mund të shkaktojnë sëmundje. Dy serotipet më të zakonshme në SHBA janë Salmonela typhimurium dhe Salmonela enteritidis.

Llojet specifike të baktereve mund të jenë përgjegjëse për shpërthimet e sëmundjes. Për shembull, një shpërthim në 2013-2014 ishte i lidhur me Salmonelën Heidelberg serotip rezistent ndaj shumë llojeve.

Ky lloj dhe disa të tjera janë bërë rezistente ndaj shumë ilaçeve të përdorura tradicionalisht për trajtimin e infeksionit, duke paraqitur një rrezik për shëndetin publik.

Disa lloje të baktereve Salmonela shkaktojnë ethe.

Bakteret e Salmonelës jetojnë në traktin e zorrëve të njerëzve dhe kafshëve dhe sekretohen në feçe.

Shpendët, viçi, qumështi dhe vezët mund të përmbajnë të gjitha bakteret Salmonela. Infeksioni i Salmonelës është një sëmundje ushqimore që vjen nga konsumimi i mishit dhe vezëve të papërpunuara, ushqimeve të qumështit të kontaminuar si qumështi i papërpunuar ose fruta dhe perime të kontaminuara nga përpunuesit e ushqimit.

Një infeksion bakterial Salmonella shkakton simptoma gastrointestinale, duke përfshirë diarre, dhimbje barku dhe të vjella. Simptomat zhvillohen brenda 12-72 orësh dhe zakonisht zgjasin katër deri në shtatë ditë.

 

Redaktoi: M.D