MENU
klinika

Urgjentisht!

“Kam lëkurë të thatë, m’duket vetja si plakë!” Lahuni me…

25.09.2018 - 19:53

Në një studim të ri, adhuruesit e diellit të cilët panë disa imazhe kompjuterike se si fytyra e tyre do të dukej pas disa kohëve nëse ekspozohen tej mase ndaj dritës ultravjollcë, atëherë shumica e tyre vendosën të lënë zakonin e qëndrimit për një kohë të gjatë në diell. Efekti më i zakonshëm që sjell ky veprim është tharja e lëkurës me gjithë pasojat që e shoqërojnë atë.

Disa fakte rreth lëkurës së thatë:

-Lëkura e thatë është një gjendje e zakonshme e lëkurës që shkakton të çara në lëkurë, ashpërsi, plasaritje dhe arna të thata;

-Kruajtja është një nga simptomat më të zakonshme të lëkurës së thatë;

– Shpeshherë mund të jetë e vështirë t’i rezistosh kruarjes;

-Lëkura e thatë është më e zakonshme në muajt e ftohtë të dimrit dhe klimat më të thata;

-Të moshuarit janë më të prirur për të pasur lëkurë të thatë se sa të rinjtë;

-Lëkura e thatë është më e zakonshme tek individët me histori të ekzemës;

– Lëkura e thatë mund të jetë rrallë një efekt anësor i barnave të caktuara;

– Përsëritja e cikleve të kruajtjes mund të çojë në trashje dhe errësim të lëkurës;

-Komplikimet e mundshme përfshijnë ekzemë dhe infeksione bakteriale;

-Thatësira ekstreme mund të shkaktojë plasaritjen e lëkurës;

-Medikamentet që përfshijnë kortikosteroidet aktuale dhe kremrat lubrifikuese mund të ndihmojnë në lehtësimin e kruajtjes;

-Infeksionet sekondare mund të rezultojnë nga gërvishtjet dhe prishja e lëkurës;

-Disa mjete lehtësuese në shtëpi të tilla si ulja e frekuencës së larjes dhe lubrifikimi i lëkurës me zbutës pas dusheve, mund të ndihmojnë në kontrollin dhe parandalimin e lëkurës së thatë;

-Ndjenja e kruarjes mund të përkeqësojë ashpërsinë e lëkurës së thatë.

Zonat më të zakonshme ku shfaqet ashpërsia e lëkurës së thatë janë:

– Këmbët e poshtme;

-Duart;

-Këmbët.

Kruarjet dhe fërkimi i vazhdueshëm i lëkurës mund të shkaktojë trashje të saj dhe ngjyrë të errët. Për të tjerët, “gungat e vogla”, të kuqe, të ngritura mund të shfaqen në lëkurën e tyre dhe këto pika mund të irritohen, hapen dhe infektohen nëse gërvishten.

A luan gjenetika rol në lëkurën e thatë?

Lëkura e thatë mund të imitohet nga një gjendje gjenetike e quajtur ichthyosis. Ka shumë lloje të ichthyosis. Ichthyosis vulgaris është lloji më i zakonshëm dhe është një gjendje e rëndë e lëkurës me luspa, shpesh në pjesën e përparme të këmbëve.

Ky lloj iktioze tenton të zhvillohet në familje. Lëkura e thatë është një manifestim i madh i dermatit atopik, i cili ka një komponent gjenetik.

Cilat sëmundje mjekësore shkaktojnë lëkurë të thatë?

Disa ndryshime fiziologjike dhe sëmundje mund të shkaktojnë lëkurë të thatë. Fillimi i lëkurës së thatë mund të jetë për shkak të ndryshimeve në plakje ose atyre hormonale, siç shihet te gratë me menopauzë. Në disa raste, individët që kanë sëmundje të tilla si hipotiroidizmi, diabeti ose kequshqyerja, mund të vuajnë nga tharja e lëkurës.

Sëmundjet e mëposhtme mund të shkaktojnë lëkurë të thatë:

-Hypothyroidism;

-Diabeti;

-Dermatit atopik;

-Kequshqyerja.

Cilat janë ndërlikimet e mundshme të lëkurës së thatë?

Një ndërlikim i rastit i lëkurës së thatë dhe kruajtjes është infeksioni dytësor bakterial. Infeksionet mund të jenë të lehta dhe të zgjidhen spontanisht ose mund të jenë më të rënda dhe të kërkojnë trajtim antibiotik.

Cilat janë disa mjete në shtëpi që mund t’i përdorni për lëkurën e thatë?

Aplikoni një krem zbutës dy ose tre herë në ditë për zbutjen e lëkurës. Lëkura e thatë mund të përmirësohet duke bërë dushe ose banjë të vakët dhe duke shmangur pastrimin e tepërt të lëkurës.

Uji i nxehtë mund të heqi vajrat natyralë që mbrojnë lëkurën dhe e bëjnë atë edhe më të thatë. Lëkura e thatë mund të parandalohet duke përdorur pastrues të butë.

Shumë sapunë aromatikë, deodorante dhe sapunë antibakteriale mund të jenë shumë të ashpër dhe të largojnë vajrat mbrojtës të lëkurës natyrale.

Duke qenë se lëkura e thatë vjen si pasojë e shkaqeve të jashtme, trajtime si kremra hidratues mund të aplikohen dhe të kurojnë efektivisht problemin e lëkurës. Shpesh, lëkura e thatë mund të përmirësohet duke aplikuar një moisturizer të butë.

Pasi shkaqet e tjera të lëkurës së thatë janë përjashtuar, qëllimet kryesore të trajtimeve janë për të ndaluar kruajtjen, për të parandaluar humbjen e ujit dhe për të rikuperuar hidratimin e lëkurës.