MENU
klinika

Prindër! Jini të vëmendshëm!

Këto këshilla do bëjnë fëmijët tuaj të marrosen pas ushqimit

06.09.2018 - 15:46

Nëse doni që fëmijët tuaj të kenë një peshë të rregullt, tregojini atyre si ta arrijnë këtë.

“Ushqimi është i fuqishëm, ka potencialin për të shëruar, por edhe për të shkaktuar sëmundje”, tha Kara Shifler Bowers, një menaxhere e projektit “Penn State PRO”.

“Mos i nënvlerësoni ndryshimet e vogla që përparojnë me kalimin e kohës”, tha ajo.

Gjithçka që duhet bërë është një hap për të filluar procesin. Kjo është këshilla e një eksperteje që thotë se disa hapa të thjeshtë dhe të lehtë janë më mirë se diskutimet e drejtpërdrejta në lidhje me peshën apo shëndetin.

Në vend të kësaj, zbatoni një ndryshim të lehtë, si psh: konsumimi i frutave.

Mbani jashtë shtëpisë suaj pije dhe ushqime të ëmbla me shumë sheqer. Kufizojini ato në raste festash. Në vend të tyre, mbushni një pjatë të madhe me fruta.

Zgjedhje të tjera të shëndetshme për meze mund të përdorni; kos me sasi të ulët sheqeri, fruta të papërpunuara, gjalpë arre, kokrra të plota si kokoshka ose patate të skuqura me salcë.

Mësojini fëmijët që të zgjedhin frutat dhe perimet, sugjeroi Bowers. Hani bashkë si një familje sa më shpesh të jetë e mundur. Fëmijët që shohin prindërit e tyre duke ngrënë ushqime të shëndetshme kanë më shumë gjasa të bëjnë zgjedhje të ngjashme.

Mos hani para televizorit!

“Shëtisni, luani me top ose bëni aktivitete të tjera me fëmijët tuaj. Jepini atyre kohë që të jenë aktivë për 60 minuta në ditë dhe bashkohuni me ta për të paktën 30 minuta”, tha Bowers.

Mos e përdorni ushqimin si shpërblim. Në vend të kësaj, shpërblejini fëmijët me kohë shtesë ose aktivitete familjare.

“Prindërit duhet të jenë të durueshëm kur udhëzojnë fëmijët për të bërë zgjedhje më të mira ushqimore dhe për t’u bërë më aktiv”, këshillon Bowers.

Njoftimi për shtyp theksoi se rreth 1 në 5 fëmijë të moshës shkollore në Shtetet e Bashkuara është obezë.


“Fëmijët me obezitet kanë më shumë gjasa se shokët e tyre të klasës të ngacmohen dhe të vuajnë nga vetëbesimi i ulët, izolimi social dhe depresioni”, tha Dr. Alka Sood, mjeke familjare në “Penn State Health Medical Group”.

“Ata gjithashtu janë më të rrezikuar nga problemet e tjera kronike shëndetësore, duke përfshirë astmën, apnën e gjumit, kockat dhe problemet e përbashkëta si dhe diabetin e tipit 2.”

 

Redaktoi: F.R