MENU
klinika

Nga New York Times

Kina, një kërcënim edhe për Hong-Kong-un

18.09.2018 - 11:35

Kina ka shkatërruar demokracinë në Hong Kong që kur ka marrë kontrollin e qytetit nga Britania në 1997.

Pekini ka manipuluar mjeshtërisht një kuadër politik dhe kushtetues për të penguar, hap pas hapi, autonominë e Hong Kongut. Konceptet si liritë qytetare dhe ndarja e pushteteve nuk ekzistojnë. Drejtësia dhe ligji, zemra e demokracisë, po zhyten.

Mënyra e vetme për Hong-Kongun është që të ndahet nga Pekini dhe të formohet një shtet i ri demokratik. Por Kina ka vendosur kontrollin e saj në të gjitha aspektet e jetës në Hong aty, duke përmendur këtu pengesat elektorale për opozitën demokratike. 

Autoritetet, në emër të sigurisë kombëtare, për të ndaluar Partinë separatiste të Hong Kongut, synojnë shkatërrimin e grupit pro-pavarësisë. Kjo ilustron se qeveria në Hong Kong nuk ka tolerancë për ata që kundërshtojnë Partinë Komuniste Kineze.

Opozita gjithashtu trajtohet si terroriste thjesht për grumbullimin dhe protestimin.

Për të mbetur i hapur për botën, Hong-Kongu nuk mund ta pranojë këtë. Kina po përdor fuqinë e tij për të kontrolluar telekomunikacionin, infrastrukturën dhe tregjet komerciale. Nëse Hong Kongu pranon këtë kontroll, qyteti do të tjetërsohet dhe do të jetë shumë ndryshe nga bota e civilizuar demokratike.

Tashmë shumë banorë të Hong Kongut kanë frikë të diskutojnë demokracinë, lirinë dhe të drejtat e njeriut. Dhe kampi pro-Pekin në Hong Kong po bën punën e aktivistëve pro-demokraci gjithnjë e më të pamundur.

Deklarata e Përbashkët Kino-Britanike e vitit 1984 e informoi Hong Kongun se e ardhmja e tij do të ishte në duart e Pekinit. Banorët mund të lëviznin, ose ata mund të qëndronin dhe të pranonin sundimin e një qeverie që pesë vjet më vonë do të kryente masakrën e Sheshit Tiananmen, një ngjarje që Hong Kongu nuk e ka harruar.

Që atëherë, Pekini është përpjekur vazhdimisht të ndryshojë jo vetëm ligjin dhe sistemin politik në Hong Kong, por edhe vlerat e banorëve, duke nxitur shumë konflikte.

Demokracia, e vendosur nga Pekini, do të thoshte të hiqnin dorë nga jeta e mëparshme në Hong-Kong. Nëse njerëzit dëshironin normalitet dhe stabilitet financiar, ata kishin pak zgjedhje, pra të mbështesnin sundimin e Pekinit.

Për të sulmuar ata aktivistë që ende besonin në demokraci, liri dhe të drejtat e njeriut, Pekini dhe qeveria e Hong Kongut nxitën thashetheme shpifëse. Çdo aktivist që mbështeste këto vlera ishte quajtur “separatist” ose një “tradhtar i kombit kinez”.

Kjo strategji ndihmoi në shaktërrimin e mbështetjes për “revolucionin ombrellë” në vitin 2014, në të cilin aktivistët kërkuan të dinin se si u zgjodh udhëheqësi i Hong Kongut. Këto protesta çuan në thirrje për pavarësi midis aktivistëve të rinj dhe ndihmuan në nxitjen e formimit në vitin 2016 të Partisë Kombëtare të Hong Kongut, të cilën qeveria tani dëshiron të shtypë.

Shumë banorë po kuptojnë gjithashtu se Pekini gënjeu kur premtoi zgjedhje të hapura në Hong-Kong.

Kur Pekini mori kontrollin, premtoi se deri në vitin 2017 qyteti do të ishte në gjendje të zgjidhte udhëheqësin e tij me votim të përgjithshëm. Banorët shpresonin, por u tradhtuan.

Pekini nuk ka ndryshuar udhëzimet elektorale siç është premtuar, dhe komisioni që zgjedh shefin ekzekutiv përbëhet kryesisht nga anëtarë pro-Pekin. Kandidatët e pavarësisë së pavarësisë nuk janë lejuar të konkurrojnë që nga viti 2016.

Balanca në vend po shkatërrohet. Shtyllat e lirive civile janë duke u sulmuar. Vetëm duke u ndarë nga Kina, Hong Kongu mund të ketë demokraci dhe liri të vërtetë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN