MENU
klinika

Simptomat alarmuese!

Seks i pambrojtur? Si ta dalloni nëse keni marrë sëmundje

18.09.2018 - 15:25

Infeksioni nga papilomavirus (HPV)

Nuk është e nevojshme që të kesh kryer marrëdhënie seksuale për t’u infektuar nga një sëmundje seksualisht e transmetueshme.

Papillomavirusi i njeriut (HPV) që shkakton lythat gjenitale mund të transmetohet me kontakt të ngushtë lëkurë-lëkurë. Disa lloje të HPV shkaktojnë kancer cervikal ose anal, dhe ka vaksina për t’u mbrojtur kundër llojeve më të rrezikshme.

Lythat gjenitale mund të jenë të mëdha ose të vogla, të sheshta ose të ngritura dhe zakonisht formohen si një lulelakër. Sot ka vaksinë për të parandaluar këtë sëmundje e cila aplikohet në tre doza, doza e dytë 2 muaj pas të parës dhe doza e tretë aplikohet 6 muaj pas dozës së parë.

Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve infektive në SHBA rekomandon që djemtë dhe vajzat të vaksinohen që në moshën 11 ose 12 vjeç. Nëse nuk aplikohet në këtë kohë atëherë mund të aplikojnë vaksinën HPV rreth moshës 26 ndërsa meshkujt rreth moshës 21-vjeçare.

Zgjebja

Shkak tjeter është dhe zgjebja e cila mund të infektojë çdo fushë të lëkurës. Megjithatë, shpesh është përhapur gjatë kontaktit seksual.

Simptomat e zgjebes janë: Kruajtje ekstreme që është më keq gjatë natës.

Lëkura duket të ketë një skuqje, si kruarja, ashtu edhe skuqja mund të jenë në të gjithë trupin ose të kufizuara në dorë, bërryl, sqetull, si rrip i trashë pëlhure midis gishtërinjve, thonjve, organit gjenital, beli etj.

Gonorrea

Gonorrea është një STD lehtësisht e transmetueshme që prek burrat dhe gratë. Kjo mund të shkaktojë sterilitet tek burrat dhe gratë kur nuk trajtohet. Nuk ka simptoma të hershme të infeksionit. Simptomat e Gonorresë janë djegia gjatë urinimit, shkarkimi vaginal ose uretral, dhimbje në femra.

Burrat mund të përjetojnë ënjtje të testeve dhe shkarkimin nga penisi.

Sifilizi

Sifilizi mund të shërohet me antibiotikë, por shumë njerëz nuk i vënë re simptomat e hershme. Kjo mund të çojë në dëmtime nervore, verbëri, paralizë, madje edhe vdekje nëse nuk trajtohet.

Simptomat e Sifilizës

Një kokërr e rrumbullakët, e fortë, e padhimbshme në organet gjenitale apo anale (shpesh shenjë e parë).
Një skuqje e lëkurës mund të zhvillohet më vonë në majë të këmbëve, pëllëmbëve të duarve ose pjesëve të tjera të trupit.

Nyjet limfatike të zgjeruara:

  1. Ethe;
  2. Lodhje;
  3. Rënia e flokëve;
  4. Sifilizi në fund të fazës mund të shkaktojë dëme në shumë sisteme të ndryshme të organeve.

Klamidia

Klamidia është një infeksion shumë i zakonshëm që transmetohet nga kontakti seksual. Mund të shkaktojë sterilitet nëse nuk trajtohet.

Simptomat nuk mund të vërehen ose mund të jenë të paqarta dhe jo specifike. Disa njerëz nuk kanë aspak simptoma.

Simptomat e Klamidias janë:

Djegia ose kruajtja e organeve gjenitale;

Shkarkim i sekrecioneve;

Urinim i dhimbshëm;

Infeksionet e klamidit gjithashtu mund të zhvillohen në rektum dhe në fyt.

Virusi i Herpes Simpleks

Virusi i Herpes Simpleks 1 shkakton herpes në buzë dhe Virusi i Herpes Simpleks 2 shkakton herpes në organet gjenitale.

Në ndryshim nga HHV-1, shumica e infeksioneve herpes gjenitale janë shkaktuar nga një virus tjetër i njohur si HHV-2. Është përhapur përmes kontaktit të drejtpërdrejtë dhe konsiderohet të jetë STD.

Më shumë se 87 përqind e atyre që janë të infektuar me herpes gjenital nuk janë në dijeni të infeksionit të tyre për shkak të simptomave të lehta ose jo ekzistuese.

Hepatiti B

Hepatiti B është një virus që përhapet përmes kontaktit me lëngjet e trupit dhe gjakun, kështu që mund të transmetohet përmes marrëdhënieve seksuale.

Infeksioni i hepatitit B është gjithashtu i mundur nëpërmjet ndarjes së gjilpërave, brisqeve dhe furçave të dhëmbëve. Bebet mund të infektohen që në lindje nga një nënë e infektuar. Është e mundur që të kaloni vite pa simptoma të infeksionit.

Infeksioni nga HIV-AIDS

Virusi HIV (virusi AIDS) dobëson sistemin imunitar të trupit. Është përhapur përmes kontaktit seksual, ndarjes së gjilpërave, ose nga një nënë e infektuar tek foshnja. Nuk mund të ketë simptoma për vite, por një test gjaku mund të tregojë nëse jeni të infektuar. Me trajtim të përshtatshëm mund të parandalohet kjo sëmundje serioze.

Simptomat e HIV janë këto:

Simptoma të ngjashme me gripin 1 deri në 2 muaj pas infektimit të parë, duke përfshirë si nyjet limfatike të fryrë, ethe dhe dhimbje koke, të dridhura, djersitje natën, dhimbje muskujsh, dhimbje të fytit, nyjet limfatike të fryra.

Ulçerat e gojës

Trikomonas

Trichomonias është një infeksion parazitar që transmetohet gjatë kontaktit seksual.

Ndikon në të dy gjinitë, burrat dhe gratë dhe mund të shërohet me medikamente. Shumica e njerëzve të prekur nuk kanë simptoma specifike.

Simptomat e saj janë, tek burrat: shkarkimi i vogël i urinës ose djegia gjatë urinimit, tek gratë: sekrecione vaginale në ngjyrë të verdhë-jeshile me një aromë të shquar, kruajtje të zonës vaginale, ose urinim dhe marrëdhënie seksuale e dhimbshme.

Simptomat mund të zhvillohen diku nga 5 deri në 28 ditë pas marrëdhënies seksuale me personin e infektuar.