MENU
klinika

I keni të domosdoshme!

Sëmundjet e syrit! Mos qëndroni të verbër ndaj këtyre këshillave!

15.09.2018 - 19:23

Kur është fjala për shenjat e sëmundjes së syrit, amerikanët janë të verbër ndaj fakteve.

Një studim i kohëve të fundit tregoi se ndërsa gati gjysma (47%) e amerikanëve shqetësohen më shumë nga verbimi sesa humbja e kujtesës së tyre ose aftësia e tyre për të ecur ose dëgjuar, pothuajse 30% e të anketuarve pranuan që nuk i kontrollonin sytë.

Një katarakë është një lente e paqartë pa njolla në sy që shkakton vizione të paqarta. Ajo përparon ngadalë kur ne jetojmë (shumica e njerëzve që jetojnë mjaftueshëm gjatë do të kenë disa ndryshime në katarakt në kornea).

Shkaqet e tjera të kataraktave përfshijnë diabetin, traumën, disa ilaçe dhe ekspozimin e tepruar të dritës UV.

Mjeku juaj mund të shikojë një katarakë duke bërë një provim rutinë sy. Trajtimet për sytë përfshijnë syze, lente zmadhues ose kirurgji. Kirurgjia është kuruese pasi lentet janë hequr dhe zëvendësuar me një artificiale. Nevoja për kirurgji dhe rreziqet e përfshira duhet të diskutohen me mjekun tuaj.

Një sëmundje e syve me fillimin në çdo moshë, zakonisht pas moshës 60 vjeç, që shkatërron në mënyrë progresive makulin, pjesën qendrore të retinës që ndihmon me fokus. Rrallë shkakton verbim total, pasi vetëm në qendër të shikimit është prekur.

Ka dy lloje të AMD: i lagësht dhe i thatë. Në AMD të lagësht, enët e gjakut anormale pas retinës fillojnë të rriten, rrjedh gjaku dhe lëngun, duke shkaktuar humbjen e shikimit qendror, që mund të ndodhë shpejt. Në AMD të thatë, qelizat e ndjeshme ndaj dritës në makulë ngadalë prishen duke bërë që pamja qendrore të zvogëlohet me kalimin e kohës.

Skuqje dhe inflamacion i indeve të qarta që mbulojnë syrin dhe brenda qepallat (konjuktiva). Zakonisht shkaktohet nga infeksionet bakteriale ose virale, por mund të jenë edhe për shkak të irrituesve (kimikateve, ndotësve ose alergeneve).

Shumica e rasteve të infektimeve janë virale dhe nuk kanë nevojë për trajtim me antibiotikë. Konjuktivi bakterial mund të trajtohet me pika ose mjete antibiotike të përshkruara nga mjeku juaj. Një shkarkesë e çrregullt mund ta bëjë të vështirë për të hapur qepallat.

Nëse kjo ndodh, një skuqje e ngrohtë dhe e lagësht mund të zbatohet në sy për të hequr butësisht papastërtinë.

Për të zvogëluar përhapjen e infeksioneve, lani duart shpesh, kini kujdes me produktet kozmetike, peshqirët ose rrobat e papastra.