MENU
klinika

Gjeopolitika e madhe : Brzezinski

Shikoni Islamin në mënyrë racionale dhe pa demagogji

01.09.2018 - 16:00

Zbigniew Brzezinski 1928-2017) ishte ndihmës i presidentit të Shteteve të Bashkuara, Jimmy Carter për çështjet e sigurisë kombëtare (1977-1980). Më vonë, ai u bë pjesë e Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare në Uashington D.C.

Ai krijoi disa libra përmes të cilave shpjegonte filozofitë e tij si dhe bindjet dhe idealet e tij politike.

Zbigniew Brzezinski ka lindur në Varshavë, Poloni, më 28 mars 1928. Pas marrjes së diplomës në Universiteti McGill në Montreal, Kanada, ai shkoi në Shtetet e Bashkuara në 1953. Atij u dha titulli si një hulumtues në Qendrën Kërkimore Ruse dhe më pas si asistent në qeveri, deri në vitin 1960. Në vitin 1960 Brzezinski u zhvendos në Kolumbi ku vazhdoi të rritet shpejt në shkallën akademike.

Ai u emërua profesor në vitin 1962 dhe drejtoi Institutin e Kërkimeve në Çështjet Komuniste prej 1962 deri më 1977. Nga 1966 deri më 1968 ai fitoi përvojë të vlefshme si anëtar i Departamentit të Planifikimit të Politikave të Departamentit të Shtetit gjatë administrimit të Lyndon B. Johnson. Në vitin 1973 ai u bë drejtor i Komisionit Trilateral. Për Brzezinski, kontakti i hershëm me Carter solli shpërblime të mira.

Carter deklaroi kandidaturën e tij për president në vitin 1974, dhe në 1975 Brzezinski u bë këshilltar kryesor i Carter për çështjet e politikës së jashtme. Carter donte të kishte një organizatë më të balancuar të përbërë nga sekretari i shtetit, sekretari i mbrojtjes dhe këshilltari i sigurisë kombëtare, siç kishte ekzistuar në vitet Kennedy, dukej ideale. Një tjetër arenë në të cilën Brzezinski arriti të jepte mendimin e tij, veç cështjes ruse, ishte në prezantimin publik të politikës së administratës Carter.

Brzezinski mbeti një personazh i spikatur gjatë administratës Reagan. Gjatë kësaj kohe ai konceptoi dhe mbështeti një konvept të cilën e quajti “Siguria e Ndërsjelltë Strategjike”.

Brzezinski dhe Kissinger, dy kolosët e gjeopolitikës

Ky propozim përfshinte që të dyja raketat strategjikisht të vendosura në hapësirë ​​(SDI) dhe sistemet e bazuara në tokë që do të ruheshin nga Shtetet e Bashkuara. Shtetet e Bashkuara, nga ana tjetër, do të kufizonte arsenalin e saj bërthamor. Qasja e tij shumë akademike ndaj politikës së jashtme bëri që disa të shihnin atë si të papjekur dhe të pasigurtë.

Pasi u largua nga shërbimi qeveritar, Brzezinski, ende i ri, iu bashkua Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare në Universitetin Georgetown, shërbeu si konsulent për Dean, Witter, Reynolds, Inc. dhe priti një mundësi tjetër për të ushtruar pushtetin.

Brzezinski u intervistua gjerësisht në vitin 1989 në lidhje me lëvizjen e Solidaritetit që u ngrit në Poloni, si dhe shpërbërjen e menjëhershme të Bashkimit Sovjetik. Ai shprehu optimizëm të ruajtur për suksesin e lëvizjes së Solidaritetit në Poloninë e tij, dhe ai shprehu mbështetje të fuqishme për rrëzimin e komunizmit.

Ai më tej mbështeti njëfarë shkalle të politikës laissez-faire nga Shtetet e Bashkuara në trajtimin e Evropës Lindore në një moment kaq të brishtë në histori. Ai botoi mendimet e tij mbi këto çështje në një libër, Dështimi i Madh: Lindja dhe vdekja e komunizmit në shekullin e njëzetë.

Brzezinski pastaj mori një vëzhgim në shekullin 21, bazuar në një retrospektivë të 100 viteve të fundit, në botimin e tij provokues, jashtë kontrollit: trazira globale në prag të shekullit njëzet e një.

Ai e ka shfaqi veten si një mendimtar i thellë, si dhe një filozof përmes shkrimeve të tij të shumta. Idetë e tij janë në të njëjtën kohë pesimiste dhe moraliste, veçanërisht në lidhje me kulturën e Shteteve të Bashkuara.

Zbignjev Bzhezhinski u nda nga jeta në
maj të 2017 në moshën 89 vjeçare. Por shumë nga veprat e tij mund t’i gjejmë edhe sot. Gjithashtu, thëniet e tij janë tepër të vlefshme.

Disa nga aforizmat më brilante:

– Në Irak duhet të kemi sukses. Dështimi nuk është një opsion.

– Shikoni Islamin në një mënyrë racionale dhe pa demagogji ose emocion. Është feja kryesore e botës me 1.5 miliard ndjekës.

– Natyrisht terroristët e urrejnë lirinë. Unë mendoj se ata e urrejnë. Por më besoni, unë nuk mendoj se ata ulen aty duke urryer në mënyrë abstrakte lirinë.

– Ne nuk mund ta kemi marrëdhënie të mira nëse ne vetëm diktojmë apo kërcënojmë dhe dënojmë ata që nuk pajtohen me mendimet tona.

– Për të rritur zonën e paqes duhet të ndërtosh bërthamën e brendshme të një zone të qëndrueshme ndërkombëtare.

– Publiku është shumë injorant në lidhje me çështjet publike dhe shumë i ndjeshëm ndaj sloganeve të thjeshta nga kandidatët që dalin nga askund, por gojët që bëjnë thirrje.

– Historia është shumë më tepër produkt i kaosit sesa i komplotit.

– Një pjesë e madhe e politikës botërore është një luftë themelore, por është gjithashtu një luftë që duhet të zhvillohet në mënyrë inteligjente.

– Dikush duhet të kuptojë se për çfarë është armiku: historia e armikut, kultura e armikut, aspiratat e armikut. Nëse i kupton këto mirë, mund të lëvizësh drejt paqes.

– Për të zgjidhur konfliktet, duhet të sakrifikohen ambiciet e tepruara dhe frika, dhe aspiratat.pro