MENU
klinika

Nuk e dinit?

Zbuloni pse astma ‘godet’ më fuqishëm fëmijët se të rriturit

16.09.2018 - 20:30

Astma e fëmijërisë

Astma është një sëmundje kronike që ndikon në rrugët e frymëmarrjes tuaj. Nëse keni astmë, muret e brendshme të rrugëve të frymëmarrjes fryhen.

Në Shtetet e Bashkuara, rreth 20 milion njerëz kanë astmë. Rreth 9 milion prej tyre janë fëmijë. Fëmijët kanë rrugët e frymëmarrjes më të vogla se të rriturit, gjë që e bën astmën veçanërisht serioze për ta.

Fëmijët me astmë mund të përjetojnë vështirësi, kollitje, ngushtësi në gjoks dhe vështirësi në frymëmarrje, sidomos herët në mëngjes ose gjatë natës.

Shumë gjëra mund të shkaktojnë astmë, duke përfshirë:

• Alergenet – myk, polen, kafshët;

• Irritues – tymi i cigareve, ndotja e ajrit;

• Moti – ajri i ftohtë, ndryshimet në mot;

• Infeksione – grip, të ftohtë të zakonshëm.

Kur simptomat e astmës përkeqësohen, kemi të bëjmë me sulm të astmës.

Astma trajtohet me dy lloje të barnave: ilaçe për lehtësimin e shpejtë të simptomave të astmës dhe ilaçe afatgjata për parandalimin e simptomave.