MENU
klinika

Ushqyerje e kujdesshme!

A ndikon me të vërtetë sheqeri në kolesterolin tuaj?

26.10.2018 - 11:42

Nëse jeni si shumica e njerëzve, që mendojnë se vezët ose karkalecat janë më të këqijat për nivelin tuaj të kolesterolit, nuk do të thotë se kjo është e saktë.

Për shkak se nuk është vetëm kolesteroli që merrni në ushqim, por edhe ai që prodhohet në trup, ky është problemi.

Shumica e kolesterolit që qarkullon brenda trupit tonë është prodhuar nga vetë trupi ynë dhe nuk absorbohet nga dieta, pra, nuk ka të bëjë me shmangien e ushqimeve që natyrisht përmbajnë kolesterol.

Thelbësore është për të shmangur ushqimet që nxisin trupin tonë për të krijuar kolesterolin.

E dini kush është shkaktari më i fuqishëm i prodhimit të kolesterolit? 

Besojeni apo jo, është sheqeri!

Kur themi sheqer, do të thotë sheqerna të shtuara dhe karbohidratet e thjeshta që mund të shndërrohen shpejt në sheqer brenda trupit tonë.

Mendoni jo vetëm ëmbëlsirat, por ushqime të tjera që përmbajnë ose janë bërë nga kokrra të rafinuara: si oriz të bardhë, bukë, biskota dhe makarona që shërbejnë si një burim i rëndësishëm i karbohidrateve.

Të gjitha karbohidratet absorbohen si sheqer. Dhe kur rriten nivelet e sheqerit në gjak (si p.sh pasi hahet një biskotë), trupi reagon duke lëshuar insulinën.

Insulina është një hormon jetësor që siguron që sheqeri të ruhet në trupin tonë për përdorim në mes të ngrënies.

Por kjo nuk shkakton vetëm ruajtjen e sheqerit. Ajo i kalon trupat tanë në regjimin e magazinimit në përgjithësi, sipas (R. Todd Hurst, MD, FACC, FASE, është një kardiolog i certifikuar nga bordi, drejtor i Qendrës për Shëndetin Kardiovaskular në Banner – Instituti i Universitetit të Mjekësisë Universitare dhe profesor i asociuar i mjekësisë në Universitetin e Arizonës.

Ai ka shkruar më shumë se 50 botime në revista të rëndësishme dhe flet rregullisht në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar në takimet mjekësore, kryesisht në parandalimin e sëmundjeve të zemrës.)

Dhe cila është forma e magazinimit të kolesterolit?

LDL, kolesteroli i keq. Nëse nivelet e insulinës rriten, LDL rritet. HDL, është kolesterol i mirë në organizëm. Nëse nivelet e insulinës rriten, HDL shkon poshtë. Insulina ndihmon ta kthejë atë sheqer në yndyrë. Rezultati? Nivelet e triglicerideve rriten.

Disa nga rastet më të këqija të kolesterolit që kemi parë kanë qenë te njerëzit që hanë një dietë me yndyrë të ulët, me kolesterol të ulët, por nuk i kushtojnë vëmendje sasisë apo burimit të sheqerit që konsumojnë.

Në vend që të hani fruta, perime dhe drithëra, jeni duke ngrënë kokrra të majme pa yndyrë dhe bukë të ulët kolesteroli, makarona dhe biskota me yndyrë të ulët. Sheqeri që ndodhet natyrshëm, si në fruta – ka një efekt shumë të ndryshëm në mekanizmat tona të brendshëm.

Sheqeri që vjen në formën e një ushqimi të tërë (si një mollë) absorbohet ngadalë sepse kërkon më shumë kohë që të tretet dhe kjo ndihmon nivelet e insulinës për të qenë më e qëndrueshme.

Vini re se unë jam duke folur për një mollë të tërë – jo salcë mishi ose lëng molle (që treten më shpejt, por ndërkohë jeni duke humbur disa nga efektet pozitive të tyre në reagimet biokimike në trupin tuaj).

Pra, kur hani karbohidrate, përpiquni që ta hani sa më afër formës origjinale (ushqime dhe kokrra të plota). Kjo do t’ju ndihmojë të mbani nivelin tuaj të insulinës – dhe kolesterolin tuaj në kontroll.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN