MENU
klinika

103-vjetori!

Arthur Miller\ Dramaturgu që fitoi zemrën e Monroe!

17.10.2018 - 15:38

Arthur Asher Miller lindur më 17 Tetor 1915 ishte një dramaturg amerikan, eseist dhe një figurë e rëndësishme në teatrin amerikan të shekullit të njëzetë.

Ndër shfaqjet më të njohura të tij janë All My Sons (1947), Vdekja e shitësit (1949), The Crucible (1953) dhe Një vështrim nga ura (1955, i rishikuar 1956). Ai gjithashtu shkroi disa skenare dhe ishte më i njohur për punën e tij në The Misfits (1961).

Drama Vdekja e një shitësi është numëruar në listën e shkurtër të dramave më të bukura amerikane në shekullin e 20 së bashku me Udhëtimin në Natë të Eugene O’Neillit dhe Ditën e Shën Valentinit Tennessee Williams.

Milleri ishte shpesh në sy të publikut, veçanërisht gjatë fundit të viteve 1940, 1950 dhe në fillim të viteve 1960. Gjatë kësaj kohe, ai u nderua me Çmimin Pulitzer për Dramën; dëshmoi para Komitetit të Veprimtarive Un-Amerikane të Shtëpisë, dhe ishte i martuar me Marilyn Monroe.

 

Gjatë një bisede mes tij dhe Marilyn Monroe, kjo e fundit i thotë: “Sa mirë do të ishte sikur fëmija ynë kur të linde të më ngjante mua nga bukuria dhe ty nga zgjuarsia”.
-Po, i thotë Arthuri, por sa keq do të ishte nëse do më ngjante mua nga pamja dhe ty nga zgjuarsia”.

 

Në 1980, Miller mori Çmimin Letrar Shën Louis nga Universiteti i Bibliotekës së Universitetit të Shën Louis. Ai mori Çmimin e Princit të Asturias dhe Çmimin Praemium Imperiale në 2002 dhe Çmimin e Jeruzalemit në 2003.

Milleri vdiq nga kanceri i fshikëzës dhe ndalimi i zemrës, në shtëpinë e tij në Roxbury, Connecticut, në mbrëmjen e 10 shkurtit 2005 (56 vjetori i debutimit të Broadway të vdekjes së shitësit), i moshës 89 vjeç, i rrethuar nga familja dhe miqtë. Trupi i tij është i varrosur në Roxbury Center Cemetery në Roxbury.

Karriera e Arthur Miller si shkrimtar shtrihej në shtatë dekada, dhe në kohën e vdekjes së tij Miller u konsiderua si një nga dramaturgët më të mëdhenj të shekullit të njëzetë. Pas vdekjes së tij, shumë aktorë, drejtues dhe prodhues të respektuar i bënë homazhe Millerit, disa e quanin atë praktikantin e fundit të madh të skenës amerikane dhe teatrot e Broadway errësuan dritat e tyre në një shfaqje respekti.

Universiteti i Miçiganit, hapi Teatrin Arthur Miller në mars të vitit 2007, është i vetmi teatër në botë që mban emrin e Millerit.

Marrëveshje të tjera të rëndësishme për trashëgiminë e Millerit janë se letrat, shënimet, draftet dhe letrat e tjera janë vendosur në Qendrën e Kërkimit të Humanistëve të Harry Ransom në Universitetin e Teksasit në Austin.

Në vitin 1993 ai mori Çmimin e Katër Lirive për Lirinë e Fjalës.

Në vitin 2017, vajza e tij, Rebecca Miller, një shkrimtare dhe regjisore, përfundoi një dokumentar për jetën e babait të saj, nën titullin Arthur Miller.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN