MENU
klinika

Kura

Disa truke për kollën!

30.10.2018 - 14:24

Pse kemi kollë?

Kjo është ajo që ju bëni kur diçka ndodhet në fyt, nëse kjo është pluhur ose sekrecione postnazale. Ajo gjithashtu ndihmon në pastrimin e mushkërive dhe laringut. Kolla, si ajo e të ftohtit dhe e gripit, largohen vete.

Nëse kolla juaj vjen nga një gjendje më serioze mjekësore, ju duhet të trajtoni shkakun. Cilado qoftë arsyeja, ka mënyra për t’u ndjerë më mirë.

Trajtimet në shtëpi

Pini shumë lëngje ose përdorni një avullues për të zbutur fytin e irrituar dhe të lirojë mukusin. Vendoseni kokën tuaj në një jastëk më të larte gjatë natës dhe të merrni një lugë mjaltë para se të shkoni në shtrat për të fjetur.

Studimet tregojnë se mjalti mund të ndihmojë në lehtësimin e kollës. Megjithatë, mos i jepni mjaltë fëmijëve me moshë nën 12 muaj.

Si të qetësoni një ‘kollë të njomë’?

Nëse është e vështirë për të nxjerrë mukusin, ose nëse është i trashë, kërkoni ilaçe që thonë “ekspektorant”. Kjo lehtëson nxjerrjen e mukusit dhe ju ndihmon për ta nxjerrë sa më shpejt dhe me lehtësi jashtë .

Nëse keni hundë që ju rrjedhin, mund merrni një ilaç i cili ju ndihmon si t’i thani dhe të lironi hundët tuaja, ai quhet pseudoefedrin. Nëse keni kollë dhe temperaturë ose frymëmarrje të shpeshtë dhe të vështirësuar, thirrni mjekun tuaj.

Gjithashtu konsultohuni me të para se të përdorni ilaçin e kollitjes për kushte serioze si emfizema, pneumonia, bronkiti kronik ose astma. Dhe mos i jepni ilaç kolle fëmijëve nën 4 vjeç.

Si të qetësoni një ‘Kollë të thatë’

Ju mund të keni këtë lloj kolle kur keni një të ftohje ose grip, apo nëse ju respironi diçka irrituese si pluhur ose tym. Shpesh karamele të forta, me menthol mund të ndalin që gudulisja në pjesën e pasme të fytit tuaj të provokojë kollë të vazhdueshme. Mos i jepni frenues të kollës fëmijëve në moshë më të vogël se 4 vjeç.

Ilaçet kundër kollës dhe fëmijët

Pyetni mjekun tuaj para se t’i jepni ndonjë nga produkte kundër kollës, fëmijëve të moshave 4 deri 6 vjeç sepse mund të kenë efekte anësore serioze. Ata janë të sigurt pas moshës 6 vjeç.

A munden antibiotikët që të ndalojnë një kollë të njomë ose të thatë?

Zakonisht, JO. Kjo për shkak se shumica e kollës shkaktohen nga infeksionet virale si ftohjet ose gripit, dhe do të përmirësohen brenda një jave. Antibiotikët veprojnë vetëm në infeksionet e shkaktuara nga bakteret.

Nëse kollitja juaj nuk është më mirë pas një jave, kontaktoni mjekun tuaj për të siguruar që shkaku nuk është një sëmundje bakteriale, si një infeksion sinusi ose pneumoni. Nëse është, ju mund të keni nevojë për një antibiotik.

Kolla nga alergjitë dhe astma

Alergjitë mund t’ju bëjnë të teshtini, të kolliteni ose të dyja. Një ilaç antihistaminë mund të ndihmojë. Nëse keni edhe zhurmë, ku frymëmarrja juaj duket si fishkëllimë, ju mund të keni astmë. Kontrollohu të mjeku juaj.

Kolla e duhanxhiut

Shanset janë që ju kolliteni, sidomos në mëngjes. Por kjo mund të jetë një shenjë e diçkaje më serioze. Ndonjëherë tymi i irriton rrugët e frymëmarrjes dhe shkakton inflamacion që kthehet në bronkit.

Ajo gjithashtu mund të jetë një shenjë paralajmëruese e kancerit. Flisni me mjekun tuaj nëse jeni duke kollitur me gjak ose nëse një kollë e re nuk largohet pas një muaji.

Çfarë tjetër shkakton kollitje?

Nëse juaj zgjat më shumë se 8 javë, një numër i gjërave mund të jenë për t’u fajësuar. Kollitjet e vazhdueshme mund të shkaktohen nga rikthimi i acidit, ose sëmundja e refluksit gastroezofageal, ju mund ta keni dëgjuar mjekun tuaj që e quan GERD.

Kollitja mund të jetë një efekt anësor i frenuesit ACE, një lloj i ilaçeve të presionit të gjakut. Ata mund të jenë një simptomë e kollës dhe madje edhe dështimit të zemrës. Ju keni nevojë për kujdes mjekësor për të gjitha këto.