MENU

Tiamina

Në cilat sëmundje përdoret vitamina B1?

31.10.2018 - 10:44

Tiamina është një lëndë ushqyese esenciale që të gjitha indet e trupit duhet të funksionojnë siç duhet. Ajo ishte vitamina e parë B që shkencëtarët zbuluan.

Kjo është arsyeja pse emri i saj mbart numrin 1. Ashtu si vitaminat e tjera B, tiamina është e tretshme në ujë dhe ndihmon trupin ta kthejë ushqimin në energji. Trupi ka nevojë për tiaminë për të bërë adenosin trifosfat (ATP), një molekulë që transporton energji brenda qelizave.

Mungesa e vitaminës B1, mund të ndikojë në shumë funksione të ndryshme të trupit tuaj, duke përfshirë:

• Sistemin nervor;

• Zemrën;

• Trurin.

Kushtet që mund të dëmtojnë nivelet e tiaminës përfshijnë:

• Alkoolizmi;

• Sëmundja Crohn;

• Anoreksia.

Tiamina gjendet në ushqime të tilla si drithëra, mish, arra, fasule, bizele etj. Tiamina është e rëndësishme në ndarjen e karbohidrateve nga ushqimet në produkte të nevojshme nga trupi.

Mungesa e tiaminës mund të çojë në dy probleme të mëdha shëndetësore: beriberi dhe sindroma Wernicke-Korsakoff. Beriberi ndikon në frymëmarrje, lëvizjet e syve, funksionet e zemrës dhe vigjilencën.

Është shkaktuar nga një rritje e acidit pyruvik në qarkullimin e gjakut, i cili është një efekt anësor i trupit tuaj që nuk është në gjendje të kthejë ushqimin në energji.

Sindromi Wernicke-Korsakoff teknikisht janë dy çrregullime të ndryshme. Sëmundja e Wernicke ndikon në sistemin nervor dhe shkakton dëmtime vizuale, mungesë të koordinimit të muskujve dhe rënie mendore.

Nëse sëmundja e Wernicke nuk trajtohet, mund të çojë në sindromën Korsakoff. Sëmundja Korsakoff pengon përgjithmonë funksionet e kujtesës në tru.

Sëmundja mund të trajtohet me injeksione ose shtesa të tiaminës. Kjo mund të ndihmojë me vizionin dhe vështirësitë muskulare. Megjithatë, tiamina nuk mund të përmirësojë dëmtimin e përhershëm të kujtesës të shkaktuar nga sindroma e Korsakoff.

Tiamina përdoret për të trajtuar ose parandaluar mungesën e vitaminës B1 në organizëm. Injeksioni i tiaminës përdoret për të trajtuar sëmundjen beriberi.

Pyetni mjekun ose farmacistin para se të merrni tiaminë, nëse keni ndonjë problem tjetër shëndetësor, nëse merrni medikamente të tjera ose produkte bimore, apo nëse jeni alergjik ndaj ndonjë bari ose ushqimi.

Para se të merrni tiaminë injeksion, flisni me mjekun tuaj nëse keni sëmundje të veshkave. Mund të ketë barna të tjera që mund të ndërveprojnë me tiaminën, prandaj mos filloni një medikament të ri pa u konsultuar me mjekun tuaj.

Tiamina injektohet në një muskul. Mos e përdorni medikamentin injektues nëse ai ka ndryshuar ngjyrën ose ka grimca në të. Ju nuk duhet të përdorni tiaminë nëse keni pasur ndonjëherë një reaksion alergjik ndaj kësaj vitamine.

Për të mbajtur një ekuilibër të vitaminave B në sistemin tuaj, mjekët shpesh sugjerojnë vitaminat komplekse B mbi shtesat individuale B për të rriturit e shëndetshëm.

Është e rëndësishme të siguroheni që të keni bilancin e duhur të vitaminave B në trupin tuaj.
Shkencëtarët e kanë parë tiaminën si një trajtim i mundshëm për:

• Sëmundjen e Alzheimerit: (sipas një studimi të botuar në American Journal of Alzheimer’s Disease);

• Katarakte: Klinika Mayo thotë se përdorimi i tiaminës me shtesa të tjera të vitaminave mund të zvogëlojë shanset tuaja për zhvillimin e kataraktave(është gjendje e humbjes së tejdukshmërisë së thjerrëzës natyrore të syrit e cila në kushte fiziologjike është transparente);

• Tiamina mund të jetë e dobishme për ata me diabet. Hulumtuesit në Universitetin e Warwick në U.K botuan gjetjet e tyre në revistën Diabetologia.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN