MENU
klinika

Për të mirën tuaj!

Nëse ju dhimbset jeta, bëni këto vizita paraprake!

08.10.2018 - 21:34

Disa njerëz e shohin mjekun e tyre çdo vit për një ekzaminim fizik dhe për t’u siguruar që çdo gjë është në rregull.

Ka debat rreth asaj nëse duhet të shkosh te mjeku dhe sa shpesh. Në fund, kjo varet nga specifikat tuaja:

– Mosha;

-Shëndeti i përgjithshëm;

– Faktorët e rrezikut për disa probleme.

Mjeku juaj do t’iu pyesë për shëndetin dhe mënyrën e jetesës. Ai do të bëjë ekzaminimin fizik duke dëgjuar organet jetësore dhe do të masë shenjat tuaja vitale.

Nëse ju shkoni për një kontroll të rregullt fizik ose ndonjë kontroll tjetër, mjeku juaj ndoshta do të marrë gjatësinë dhe peshën tuaj. Ai ka nevojë për këto që të masë IMT tuaj (indeksi i masës trupore).

Mbajtja e IMT tuaj në një nivel të shëndetshëm ndihmon në mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës, diabeti i tipit 2 dhe disa forma të kancerit. Tmerri juaj ngrihet ndërsa zemra juaj rreh dhe bie kur relaksoheni. Është një masë e presionit të gjakut në arteriet tuaja.

Nëse është shumë i lartë, gjasat për sëmundjet e zemrës dhe goditjet e saj rriten. Tensioni normal i gjakut është 120 – 80.

Mjekët përcaktojnë presionin e lartë të gjakut, ose hipertensionin, si 140 me 90 ose më të lartë. Duhet ta kontrolloni tensionin e gjakut të paktën çdo 2 herë në ditë (sidomos moshat mbi 50 vjeç).

Kolesteroli i lartë mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe goditje në tru. Ju duhet të bëni kontrollin e kolesterolit çdo 4-6 vjet nëse jeni më i vjetër se 20 vjeç dhe nuk keni sëmundje të enëve të gjakut.

Nëse ju keni një risk, ata me gjasë do të rekomandojnë që të kontrolloheni më shpesh. Disa ekspertë sugjerojnë që burrat të presin deri në moshën 35 vjeç dhe gratë të presin deri në 45 vjeç për të kontrolluar kolesterolin, nëse nuk keni rrezik të sëmundjeve të zemrës.

Mjekët kërkojnë për kancer në zorrën e trashë ose rektum duke kontrolluar atje për gjak ose për rritjen e indeve të quajtura polipse. Nëse nuk keni një rrezik të lartë për kancerin, filloni të bëni ekzaminime kur të kaloni moshën 50 -vjeçare.

Testet fekale për prani të gjakut duhet të bëhen çdo vit. Një sigmoidoskopi, ku mjeku juaj kontrollon një pjesë të zorrës së trashë, duhet të ndodhë çdo 5 vjet. Një kolonoskopi, ku doktori shikon tërë kolonën tuaj, duhet të bëhet çdo 10 vjet.

Marrja e gjakut dhe ekzaminimi i glicemisë është një mënyrë për të kontrolluar diabetin ose prediabet. Ju duhet të bëni analizën tuaj të parë në moshën 45 vjeç.

Testi rekomandohet fuqimisht edhe nëse jeni më i ri, nëse jeni mbipeshë ose keni faktorë të rrezikut të diabetit, si presioni i lartë i gjakut. Në këtë rast, duhet të testoheni të paktën çdo 3 vjet. Është një test i thjeshtë që mat nivelin e sheqerit (i quajtur edhe glukozë) në gjakun tuaj.

Është një ide e mirë të kontrolloni për çdo ndryshim në nishane, njolla dhe shenja të tjera në lëkurën tuaj. Ekspertët thonë se ju duhet të bëni vetë-provimin e lëkurës një herë në muaj.

Nëse jeni grua, duhet të bëni një ekzaminim të gjirit çdo 3 vjet duke filluar nga të 20-at tuaja. Pasi të keni arritur moshën 40 vjeç, duhet të bëni ekzaminim çdo vit.

Kjo iu jep një shans për të parandaluar në kohë kancerin e gjirit. Ju gjithashtu mund të siguroheni se dini të bëni vetë-provime nëse dëshironi. Ky është ekzaminim me rreze X-ray që kërkon për ndryshime në gjoksin tuaj.

Disa ekspertë thonë se ju duhet të bëni një të tillë çdo vit pasi të keni kaluar 40 vjeç. Të tjerë thonë se çdo 2 vjet, duke filluar që kur jeni 50 vjeç, deri në moshën 74 vjeç. Bisedoni me mjekun tuaj për atë që është më e mira për ju.

Pap-test kontrollojnë për kancerat në qafën tuaj të mitrës. Mjeku juaj përdor një shkop ose furçë të vogël për të marrë disa qeliza nga cerviku për t’i testuar. Duke filluar nga mosha 21 deri në 29 vjeç, gratë duhet ta bëjnë testin çdo 3 vjet.

Nëse jeni në mes të 30 dhe 64 vjeç, duhet të bëni edhe testin e Pap dhe një test të papilomavirusit të njeriut (HPV) çdo 5 vjet, ose vetëm një test Pap për çdo tre vjet.

Një fizikë rutinë për meshkujt mund të përfshijë një kontroll të penisit dhe testikujve. Mjeku do të kontrollojë testikujt tuaj për butësi, gunga ose ndryshime në madhësi.

Për penisin, mjeku mund të vërejë shenja të sëmundjes seksualisht të transmetueshme si lythat ose ulçerat. Në varësi të moshës, doktori juaj mund të kontrollojë prostatën për përmasat dhe problemet duke vënë një gisht në rektumin tuaj.

Shpresojmë që ju t’i pastroni dhëmbët çdo ditë.

Por, është gjë e mençur të shkosh rregullisht te një dentist në mënyrë që të mund të kontrollojnë dëmtimet e dhëmbëve, sëmundjet e mishrave dhe probleme të tjera në gojën tënde. Mund t’iu duhet të shkoni një ose dy herë në vit.

Kjo varet nga shëndeti juaj oral dhe nga ajo që duhet të bëni për të mbajtur gojën dhe buzëqeshjen në formë.