MENU
klinika

Veproni në kohë!

Nëse keni diabet, bëni vizita të rregullta me okulistin

10.10.2018 - 13:12

Nëse keni diabet, vizitat e rregullta me okulistin tuaj për të testuar syrin janë të rëndësishme për të shmangur problemet e tyre.

Sheqeri i lartë i gjakut rrit rrezikun e problemeve të syve si pasojë e diabetit. Në fakt, diabeti është shkaku kryesor i verbërisë te të rriturit nga mosha 20 deri në 74 vjeç.

Nëse keni probleme me sytë dhe diabetin, mos blini një palë syze sapo të vini re se keni pamje të paqartë. Mund të jetë vetëm një problem i përkohshëm i syrit që zhvillohet me shpejtësi nga diabeti, nga nivelet e larta të sheqerit në gjak.

Sheqeri i lartë i gjakut shkakton probleme te lentet e syrit dhe ul aftësinë tuaj për të parë.

Për të korrigjuar këtë lloj problemi në sy, ju duhet të merrni përsëri sheqerin e gjakut në intervalin e synuar (90-130 miligram për decilitër ose mg/dL para ngrënies dhe më pak se 180 mg/dL 1-2 orë pas vaktit). Ajo mund të zgjasë deri në tre muaj pasi sheqeri i gjakut është i kontrolluar mirë që vizioni juaj të kthehet plotësisht në normalitet.

Pamja e paqartë mund të jetë gjithashtu një simptomë e problemit më serioz të syve me diabetin.

Këto janë 9 shenjat e hershme dhe simptomat e diabetit:

  1. Simptomat e hershme të diabetit të patrajtuar lidhen me nivelet e sheqerit në gjak dhe me humbjen e glukozës në urinë. Sasi të larta të glukozës në urinë mund të shkaktojnë rritje të urinimit (urinim i shpeshtë) dhe të çojnë në dehidrim;
  2. Dehidrimi shkakton edhe rritjen e etjes dhe konsumit të ujit;
  3. Një mangësi relative ose absolute e insulinës përfundimisht çon në humbje peshe;
  4. Humbja e peshës ndodh pavarësisht rritjes së oreksit;
  5. Disa pacientë të sëmurë me diabet gjithashtu ankohen për lodhje;

6. Mund të ndodhin edhe të vjella te pacientët me diabet të patrajtuar;

7. Infeksionet e shpeshta (të tilla si infeksionet e fshikëzës, lëkurës dhe zonave vaginale) kanë më shumë gjasa të ndodhin te njerëzit me diabet të patrajtuar ose të keq-kontrolluar;

8. Luhatjet në nivelet e glukozës në gjak mund të çojnë në një pamje të paqartë;

9. Nivelet e larta të glukozës mund të çojnë dhe në koma.

Tre problemet kryesore të syve që njerëzit me diabet mund të kenë dhe duhet të jenë të vetëdijshëm janë katarakta, glaukoma dhe retinopatia.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN