MENU
klinika

Ndiqni këto udhëzime!

Si të mos prekeni nga kanceri i fytit!

24.10.2018 - 16:58

Kanceri i fytit është një lloj kanceri i cili lidhet me kokën dhe qafën. Kanceri i fytit ka emra të ndryshëm, në varësi se cila pjesë e fytit është prekur.

Faktori kryesor i rrezikut për kancerin e fytit është pirja e duhanit. Disa lloje të kancerit të fytit gjithashtu kanë faktorë të tjerë rreziku. Për shembull, HPV është një faktor rreziku për kancerin orofaringeal.

 

Simptomat e kancerit të fytit mund të përfshijnë:

Dhimbje e fytit;

Një gungë në qafë;

Dhimbje ose zhurmë në vesh;

Problemi i gëlltitjes;

Dhimbje veshi.

 

Për të diagnostikuar kancerin e fytit, mjekët mund të bëjnë prova fizike dhe test të imazhit dhe një biopsi.

Mund të duhen edhe teste të tjera, varësisht nga lloji i kancerit. Trajtimet përfshijnë kirurgji, terapinë e rrezatimit dhe kimioterapinë. Terapia e synuar përdor substanca që sulmojnë qelizat e kancerit pa dëmtuar qelizat normale.

Nuk ka mënyrë të saktë për të parandaluar kancerin e fytit . Por, për të zvogëluar rrezikun e tij, ju mund të ndaloni pirjen e duhanit. Nëse e pini duhanin, hiqni dorë. Nëse nuk pini duhan, mos e filloni!

Nëse pini alkool bëjeni vetëm në mbikëqyrje dhe jo duke e tejkaluar sasinë. Për të rriturit e shëndetshëm, kjo do të thotë deri në një pije në ditë për gratë e të gjitha moshave dhe burra të moshës mbi 65 vjeç dhe deri në dy pije në ditë për meshkujt 65 vjeç e sipër.

Zgjidhni një dietë të shëndetshme plot me fruta dhe perime.

Vitaminat dhe antioksidantët në fruta dhe perime mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit të fytit. Hani një shumëllojshmëri të frutave dhe perimeve shumëngjyrëshe.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN