MENU
klinika

Fakte mjekësore

Enigma te diabetikët

13.10.2018 - 13:44

“1 në 7 amerikanë kanë diabet, dhe shumë prej tyre as nuk e dinë se kanë sëmundjen e sheqerit në gjak”, tregon një raport i ri. -(19 shtator 2018 (HealthDay News)

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, 14 për qind e të rriturve në SHBA kanë diabet – 10 për qind e njohin atë dhe më shumë se 4 për qind janë pa diagnozë.

“Diabeti mbetet një problem kronik shëndetësor në këtë vend, duke prekur rreth 30 milionë njerëz”, tha hulumtuesi kryesor Mark Eberhardt, një epidemiolog në Qendrën Kombëtare të Statistikave të Shëndetit të CDC.

Një numër faktorësh mund të jenë përgjegjës për rritjen e diabetit, tha ai. Kjo përfshin një popullsi të plakur, pasi diabeti godet të moshuarit më shpesh.

Përveç kësaj, epidemia e obezitetit që po prek gjithnjë e më shumë njerëz po nxit gjithashtu numrin në rritje të njerëzve me diabet, tha Eberhardt.

Njerëzit duhet të testohen për diabetin edhe nëse ata mendojnë se nuk e kanë atë, tha ai. Të dhënat treguan se një e treta e atyre që u përfshinë në studim nuk mendonin se kishin diabet, por testet treguan se ato ishin me diabet, tha Eberhardt.

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, shumica dërrmuese – rreth 95% e rasteve të diabetit janë lloji 2, i cili shpesh (por jo gjithmonë) lidhet me mbipeshën ose obezitetin. Rreth 5% e rasteve të diabetit janë lloji 1, i cili mund të lindë në fillim të jetës dhe nuk lidhet me faktorët e jetesës.

Sipas raportit, gati 16 % e meshkujve kanë diabet dhe rreth 12 % e grave. Për më tepër, shanset për zhvillimin e diabetit, të dyja të diagnostikuara dhe të padiagnostikuara, rriten me rritjen e moshës.

Sa i përket popullsisë, diabeti është më i zakonshëm në mesin e hispanikëve (20 përqind) dhe zezakëve (18 përqind) sesa të bardhët (12 përqind).

Vetëm 6 për qind e të rriturve nën peshë ose në peshë normale kishin sëmundjen, ndërsa 12 për qind e të rriturve mbipeshë dhe 21 për qind e të rriturve obezë.

Ndonëse trajtimi për diabetin është i disponueshëm, tha Eberhardt, qëllimi i shëndetit publik është që duhet të marrë hapa për të parandaluar sëmundjen. “Ndonjëherë parandalimi është trajtimi më i mirë,” tha ai.