MENU
klinika

Prindër, informohuni!

Virus vdekjeprurës te fëmijët?!

25.10.2018 - 17:40

Ditët e fundit kemi dëgjuar të shqetësuar për disa vdekje të fëmijëve ndodhura në SHBA, të shkaktuara nga adenoviruset.

Po çfarë janë këto viruse vrasëse?

Termi “virus vrasës” u përdor për një lloj të ri të Adenovirus (Adenoviridae) të quajtur adenovirus 14, adenovirus tip 14 ose Ad14 që u shfaq në shpërthime të shumta në mbarë botën që nga viti 1950 dhe që ka shkaktuar pneumoni dhe vdekje të rënda në disa grupe të ndryshme individësh.

Ky term është përdorur sepse, në shumicën e njerëzve, adenoviruset tipike shkaktojnë simptoma të ftohjes së zakonshme, jo pneumoni të rëndë ose vdekje.

Hetimet e bëra nga autoritetet shtetërore, Forcat Ajrore të SHBA-së dhe CDC gjatë disa shpërthimeve treguan se Ad14 është një serotip i adenovirusit që shfaqet rrallë, por që mund të shkaktojë sëmundje të rënda dhe ndonjëherë fatale të frymëmarrjes tek të gjithë, përfshirë edhe të rriturit e shëndetshëm.

Ky virus u identifikua për herë të parë në vitet 1950 kur adenovirusët u izoluan për herë të parë nga adenoidet njerëzore Adenovirusi është emëruar pas adenoideve.

Këto viruse kanë një ADN të dyfishtë që është modifikuar lehtë në eksperimentet laboratorike dhe me sa duket mund të pësojnë ndryshime në mjedis që mund të ndryshojnë aftësinë e tij për të infektuar qelizat dhe për të shkaktuar sëmundje.

Ja disa fakte rreth Adenovirus 14

1. Adenovirusi 14 (Ad14) quhet virusi vrastar për shkak të incidencës së lartë të hospitalizimeve dhe vdekjeve që i atribuohen atij;

2. Viruset Ad14 kalojnë nga një person në një person tjetër ose merren nga sendet e prekura nga njerëzit e infektuar dhe pastaj fillimisht pushtojnë sytë, hundën ose gojën që më pas lejojnë përhapjen e mëtejshme në organe të tjera të trupit;

3. Simptomat dhe shenjat i ngjajnë atyre të një gripi (kollë, rrufë, temperaturë e lehtë) për rreth tre deri në pesë ditë.

Shumica e njerëzve e kalojnë vetë sëmundjen, por deri në rreth 40% mund të kenë nevojë për hospitalizim me simptoma të rënda të pneumonisë dhe frymëmarrjes; simptoma të tjera të lidhura me organet mund të zhvillohen si probleme të syrit, fshikëzës urinare dhe traktit gastro-intestinal;

4. Ad 14 është ngjitës dhe transmetohet person-person dhe duke prekur sipërfaqet e kontaminuara;

5. Periudha e inkubacionit mesatarisht rreth pesë deri në tetë ditë, por periudha ngjitëse mund të zgjasë për javë në muaj;

6. Faktorët e rrezikut përfshijnë kushtet e jetesës së mbushur me njerëz, kontaktet me një individ të infektuar dhe demtimi i imunitetit;

7. Trajtimet janë kryesisht mbështetëse; antiviralet janë përdorur nga disa klinika, por nuk ka studime që vërtetojnë efikasitetin, vetëm raportet e disa rasteve;

8. Komplikimet e Ad14 lidhen me ashpërsinë e infeksionit të frymëmarrjes;

Shumica e pacientëve nuk kanë komplikime, por pacientët e shtruar në spital dhe njerëzit me sistem imun të dobët mund të kenë komplikime të lehta në komplikime serioze që lidhen me sistemin më të dëmtuar të organeve (sytë, traktati i GI, fshikëza dhe më së shumti problemet e mushkërive deri në vdekje);

9. Shumica e pacientëve kanë prognozë të shkëlqyer; megjithatë, rreth 40% e pacientëve të infektuar mund të kenë një gamë të gjerë të rezultateve jo optimale, në varësi të ashpërsisë së infeksionit Ad14;

10. Infeksionet Ad14 mund të reduktohen ose të parandalohen nga metodat e kujdesit higjienik;

11. Nuk ka asnjë vaksinë aktualisht në dispozicion kundër Ad14.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


5 viktima në Greqi, 1 në Kosovë

A rrezikon Shqipëria nga Virusi i Nilit?