MENU

Femra, bëni kujdes!

75 % e grave me infeksion vaginal ‘maja’!

08.11.2018 - 12:39

Një infeksion vaginal maja është një infeksion që rezulton nga mbipopullimi i majave, një lloj kërpudhe i gjinisë Candida.

Candida zakonisht jeton në lëkurë dhe në brendësi të trupit (gojë, fyt, bark, vaginë) pa shkaktuar probleme shëndetësore. Ka mbi 150 specie Candida, rreth 15 prej të cilave dihet se shkaktojnë infeksione nëse ato shumëfishohen jashtë kontrollit.

E ashtuquajtura vaginiti i kandidatit, kandidoza vaginale ose kandidoza vulvovaginale, infeksionet maja janë më shpesh të shkaktuara nga Candida albicans.

Ata gjithashtu shkaktohen zakonisht nga disa lloje të tjera të Candida, duke përfshirë C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis dhe C. krusei.

Deri në 75 për qind e grave marrin një infeksion vaginal maja së paku një herë në jetën e tyre dhe 40 deri 50 për qind e grave do të përjetojnë më shumë se një infeksion, sipas hulumtimit të publikuar në ‘The Lancet’.

Për më tepër, 5 deri në 8 për qind e grave përjetojnë infeksione të përsëritura, ose infeksione kronike, dhe zbresin me katër ose më shumë infeksione maja në një vit të vetëm.

Përveç kësaj, njerëzit mund të marrin infeksione maja në organet gjenitale, gojë dhe zonat e tjera.

Trajtimi i duhur i infeksioneve maja arrin nga një deri në shtatë ditë për t’u pastruar. Nëse simptomat vazhdojnë për më shumë se një javë, flisni me mjekun tuaj për të përjashtuar një gjendje më serioze.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN