MENU
klinika

Historia mjekësore

A shërohet klaustrofobia?

28.11.2018 - 20:45

Klaustrofobia është një nga llojet e çrregullimeve mendore në të cilat një person ka frikë të jetë në hapësirat e mbyllura ose në zonat ku ka një numër të madh njerëzish.

Në veçanti, njerëzit klaustrofobikë kanë frikë të jenë në këto zona, si ashensorë, dhoma të vogla, kabinat e ndryshme, si dhe supermarkete, kinema, salla ekspozimi me një numër të madh vizitorësh.

Në rastet kur këta njerëz gjenden në këto vende të padëshiruara, ata fillojnë të kenë frikë dhe ndjejnë frymëmarrje të rënduar.

Simptomat dhe shenjat e klaustrofobisë:

• Frymëmarrje e shpejtë;

• Djersitje;

• Rritja e ritmit të zemrës;

• Marramendje;

• Të përzier;

• Frikë.

Shkaqet e klaustrofobisë

Mendohet se ky çrregullim vjen si rezultat i fëmijërisë dhe përvojat e ndjenjave të rrezikut dhe pasigurisë. Shkaku më i zakonshëm i klaustrofobisë mund të shërbejë si një lloj ngjarjeje e tmerrshme e përjetuar nga një person në një hapësirë të mbyllur.

Përveç kësaj, klaustrofobia mund të shfaqet si simptomë e çrregullimeve të tjera mendore, por jo gjithmonë.

Historia mjekësore e klaustrofobisë

Klaustrofobia mund të ndodhë pothuajse pa simptoma te njerëzit që përjetojnë vetëm një shqetësim të vogël, ndërsa qëndrojnë në hapësira të mbyllura.

Në rastet kur klaustrofobia manifestohet në një formë më të rëndë, një person mund të përjetojë pothuajse të gjitha simptomat, përfshirë dhe frymëmarrjen, palpitacionet, sulmet panikuese dhe rënien e të fikëtit.

Duhet të theksohet se kjo fobi brenda një periudhe të caktuar kohore mund të mos tregojë, përveç rasteve të rralla, pas kësaj sëmundja kthehet. Kjo është arsyeja pse njerëzit duhet ta vazhdojnë trajtimin edhe nëse duket sikur jeni përmirësuar.

Trajtimi i klaustrofobisë

Çelësi për trajtimin efektiv të klaustrofobisë si çdo sëmundje tjetër, është trajtimi në kohë i pacientit. Trajtimi për klaustrofobinë është i komplikuar.

Kush merret me trajtimin e klaustrofobisë? Si rregull, janë të angazhuar psikologë ose psikoterapistë. Në rastet kur sulmet janë të pajustifikuara dhe frika në hapësira të mbyllura bëhet më e shpeshtë, rekomandohet sa më shpejt ndihma e specialistit.

Bar specifik vetëm për trajtimin e klaustrofobisë, për momentin nuk ekziston. Prandaj, secili mjek vendos se si të trajtojë klaustrofobinë, në varësi të ashpërsisë së sëmundjes.

Më shpesh, trajtimi për këtë fobi është caktuar në psikoterapi dhe duke marrë medikamente të ndryshme, p.sh., barnat psikotrope dhe antipsikotikët.

Një tjetër metodë e trajtimit të klaustrofobisë me hipnoterapi është kur pacienti ka nevojë për ndihmë që të shpëtojë nga frika e tij dhe përdoren seancat e hipnozës.

Vini re se kjo metodë në disa raste rezulton të jetë jashtëzakonisht efektive, por si çdo metodë tjetër, ajo nuk siguron një garanci absolute të shërimit.

Si të jetoni me klaustrofobinë?

Në ato raste, kur pacienti është klaustrofobik, menjëherë kërko ndihmë mjekësore, fobia i tij mund të shkojë në kategori kronike.

Në njerëz kronik klaustrofobik duhet shmangur ambientet shumë të vogla ose të mbushur me njerëz. Këta njerëz bëhen të tërhequr dhe pasiv.

Për të shmangur sulmet e frikës ose panikut në situata të caktuara, mjekët rekomandojnë teknika të caktuara të sugjerimit automatik, sepse në disa raste mund të ndihmojë.

Megjithatë, në rastet e klaustrofobisë së rëndë pa përdorimin e barnave do të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u përballuar. Për të parashikuar sa efektiv është trajtimi i klaustrofobisë është mjaft e vështirë.

Pra, në disa raste, një kurs psikoterapie nuk ndihmon plotësisht në kapërcimin e sëmundjes, por ndihmon në zvogëlimin e saj dhe forcës së sulmeve të panikut.

Në raste të tjera klaustrofobia mund të zhduket vetë pa ndërhyrje të jashtme. Gjithashtu, dihet se të rriturit e kanë shumë më të lehtë për t’u rimëkëmbur nga frika e tyre, sesa fëmijët.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN