MENU
klinika

Apeli i zv/guvernatores Ahmetaj

Bankat e huaja të qëndrojnë në Shqipëri

15.11.2018 - 11:13

 

Zëvendësguvernatorja e dytë e Bankës së Shqipërisë, Natasha Ahmetaj, iu bëri sot thirrje grupeve bankare europiane të frenojnë eksodin e tyre nga tregjet e rajonit tonë. Duke perifrazuar guvernatorin e Bankës Qendrore Europiane, zonja Ahmetaj tha se kjo valë largimesh largimi po thellon procesin e padëshiruar të fragmentarizimit.

Sipas saj, tregu bankar shqiptar ofron aktualisht një kthim që tejkalon koston mesatre të kapitalit dhe është mëse e kënaqshme, edhe krahasuar me tregjet e tjerë.

Banka e Shqipërisë organizoi të enjten Konferencën Rajonale me temë “Planifikimi i rimëkëmbjes dhe ndërhyrjes së jashtëzakonshme”. Konferenca trajtoi zhvillimet e deritanishme të rimëkëmbjes dhe ndërhyrjes së jashtëzakonshme në Bashkimin Evropian dhe sfidat për zbatimin e tyre në rajonin tonë.

Zëvendësguvernatorja tha se bankat shqiptare përballen me sfida të shumta në këtë proces, por tashmë kuadri ligjor është i plotë dhe bankat kanë përgatitur planet e nevojshme të rimëkëmbjes.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

“Gjatë ciklit të parë të kësaj pune për vitin 2018, kemi evidentuar një sërë çështjesh që kërkojnë vëmendje të veçantë në plan por edhe ndjekjen e tyre nga bankat. Banka e Shqipërisë duhet të ketë akses në një nivel sa më cilësor të informacionit të prodhuar nga bankat, me qëllim përzgjedhjen e duhur të strategjisë së ndërhyrjes së jashtëzakonshme; identifikimi i saktë i sistemeve operacionale të bankës të ndërlidhura me funksionet kritike është i rëndësishëm; njohja e mirë e marrëveshjeve kontraktuale dhe trajtimi përkatës i tyre është domosdoshmëri, dhe veçanërisht sigurimi i burimeve të financimit të ndërhyrjes së jashtëzakonshme përbën sfidë,” tha zj.Ahmetaj.

Që prej fillimit të vitit 2017, Shqipëria ka një ligj për rimëkëmbjen dhe ndërhyrjen e jashtëzakonshme në banka. Ky ligj synon që sistemi të jetë i përgatitur përballë goditjeve në mundshme dhe, në çdo rast, shpëtimi i bankave të mos bëhet me fonde publike, por me një fond që do të ngrihet me kontributin e vetë bankave.

Fondi i ndërhyrjes së jashtëzakonshme do të plotësohet gradualisht vit pas viti, deri sat ë arrijë vlerën e 0.5% të detyrimeve totale të sistemit bankar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Forcimi i kapitalit vendas

Dossier/ Si po shqiptarizohet tregu