MENU
klinika

Te fëmijët dhe të rriturit

Çfarë i shkakton organizmit Escherichia coli?

02.11.2018 - 14:34

Disa lloje Escherichia coli janë thelbësore për shëndetin e mirë, por të tjerët mund të shkaktojnë sëmundje të rënda.

Escherichia coli, ose E. coli, është një lloj i baktereve që zakonisht gjenden në zorrët e kafshëve me gjak të ngrohtë, përfshirë njerëzit. Shumica dërrmuese e shtameve E. coli janë të padëmshme, madje edhe të dobishme.

Për shembull, E. coli prodhon vitamina K dhe B6, dhe mban një hapësirë mbrojtëse në zorrën tuaj për baktere të tjera të dobishme. Megjithatë, disa lloje të E. coli mund të shkaktojnë sëmundje dhe komplikacione të rënda.

Nëse bakteret hyjnë në traktin tuaj urinar, ato mund të shkaktojnë infeksion të traktit urinar. E. coli është pas më shumë se 85 përqind e të gjitha infeksioneve të traktit urinar, sipas një raporti të vitit 2012 në revistën “Emerging Infectious Diseases”.

Kur E. coli gjen rrugën në mushkëri, mund të shkaktojë sëmundje të frymëmarrjes dhe në raste të rralla, pneumoni.

Sipas Fondacionit të Kërkimit të Meningjit, E. coli është shkaku i rreth 20 përqind të të gjitha rasteve të meningjitit neonatal, një infeksion potencialisht vdekjeprurës të membranave që mbështesin trurin e një foshnjeje. Por E. coli është ndoshta më i njohur për rolin e tij në infeksionet e zorrëve dhe shpërthimet e helmimit me ushqim.

Patogjenët më të zakonshëm të helmimit të ushqimit në Shtetet e Bashkuara janë norovirusi, i cili shkakton rreth 5,5 milionë raste të helmimit me ushqim çdo vit, pasuar nga bakteret Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter dhe Staphylococcus aureus. 

Woman doctor and patient in clinic; Shutterstock ID 105984542; PO: today.com

Një lloj i E. coli i quajtur Shiga toksina që prodhon E. coli, ose STEC, shkakton rreth 176,000 raste të sëmundjeve ushqimore çdo vit – rreth 36 për qind e këtyre rasteve janë për shkak të një lloji specifik të quajtur O157: H7 (ose O157). në një artikull të vitit 2011 në CDC-botuar në ditarin Emerging Infectious Diseases.

Përveç kësaj, O157 është përgjegjës për rreth 4 për qind të të gjitha shtrimeve në spital nga helmimet me ushqim, nga mikroorganizmat patogjene, zbuloi studimi.

Burimet tipike të kontaminimit përfshijnë:

• Mish viçi;

• Produktet e qumështit dhe lëngjet e papastërtuara, duke përfshirë lëng molle;

• Uji i ndotur.

Gjithashtu E. coli mund të kalojë tek ju nëse preket ushqimi juaj nga duar të pa pastra.
Përveç kësaj, mund të merrni E. coli në organizmin tuaj nëse pini ujë kur notoni në një liqen, lumi ose pishinë të kontaminuar.

Ju do të filloni të përjetoni efektet e një infeksioni të zorrëve E. coli deri në 5 ditë pasi bakteret janë futur në organizmin tuaj.

Simptomat e një infeksioni të E. coli përfshijnë:

• Diarre, e cila mund të jetë e rëndë dhe e përgjakshme;

• Të përzier;

• Dhimbje të forta stomaku;

• Lodhje.

Simptoma më pak të zakonshme përfshijnë vjelljen dhe temperaturë të ultë. Shumica e të rriturve të shëndetshëm shërohen nga një infeksion i STEC plotësisht pas rreth një jave.

Siç është rasti me të rriturit, E. coli patogjen te fëmijët shkaktohet më shpesh nga helmimi me ushqime dhe ka raste më shumë të infeksioneve të traktit urinar.

Për shkak të anatomisë së tyre, vajzat kanë katër herë më shumë gjasa të marrin një infeksion të traktit urinar se sa djemtë.

 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN