MENU
klinika

Statistika

Çfarë shkakton verbërinë e ngjyrave?

30.11.2018 - 18:17

Disa njerëz kanë mangësi në vizionin me ngjyra, duke i bërë ato të shohin ngjyra të caktuara ndryshe nga mënyra se si shumica e njerëzve i shohin ato.

Mangësitë e vizionit me ngjyra janë më të zakonshme tek meshkujt sesa femrat. Verbëria e ngjyrave është pamundësia ose aftësia e reduktuar për të parë ngjyrat, ose për të kuptuar dallimet e dukshme midis dy ngjyrave nën ndriçim normal.

Çfarë shkakton verbërinë e ngjyrave?

Ka dy lloje qelizash në sy që mund të zbulojnë dritën, të quajtura shufra dhe kone. Shufrat zbulojnë dritën dhe errësirën. Konet zbulojnë ngjyrën.

Ekzistojnë tri lloje të qelizave konike që shohin ngjyrën: e kuqe, jeshile dhe blu. Verbëria e ngjyrave ndodh kur një ose më shumë nga këto lloje të qelizave konike mungojnë ose nuk funksionojnë siç duhet. Llojet më të zakonshme të verbërisë së ngjyrave janë të trashëguara.

Llojet e verbimit të ngjyrave

Verbëria e ngjyrës mund të jetë e butë, e moderuar ose e rëndë. Llojet më të zakonshme të verbërisë së ngjyrave përfshijnë: verbërinë e ngjyrave të kuqe-jeshile: Njerëzit me këtë lloj verbëri ngjyrash nuk janë në gjendje të shohin disa hije të kuqe dhe jeshile.

Ekzistojnë lloje të ndryshme të verbërisë së ngjyrave të kuqe-jeshile. E kuqja mund të duket e verdhë ose kafe. E kuqja mund të duket e zezë për disa njerëz.

Verbëria ngjyrë blu-verdhë: Njerëzit me këtë lloj verbëri ngjyrash nuk janë në gjendje të shohin disa hije blu dhe të verdhë. Ngjyra blu mund të duket më e gjelbër dhe mund të jetë e vështirë të dallosh të verdhën dhe të kuqen. E verdha mund të duket violet ose gri e lehta për disa njerëz.

Verbëri e plotë ngjyrash: Njerëzit me verbëri të plotë ngjyrash nuk shohin ndonjë ngjyrë. Vizioni i dobët shpesh shoqëron verbërinë e plotë të ngjyrave.

Statistikat e verbimit të ngjyrave

Verbëria me ngjyrë të kuqe-jeshile është forma më e zakonshme e defektit të vizionit me ngjyra në shumë vende të botës. Është gjithashtu shumë më e zakonshme te meshkujt se sa te gratë.

Rreth 8 për qind e meshkujve me prejardhje nga Evropa veriore kanë verbëri të kuqe-jeshile. Vetëm rreth 3 për qind e burrave me prejardhje afrikane ose aziatike kanë verbëri të kuqe-jeshile.

Verbëria me ngjyrë të kuqe-jeshile prek rreth 0.5 për qind të të gjitha grave. Verbëria e ngjyrës së verdhë prek burrat dhe gratë në mënyrë të barabartë. Më pak se 1 në 10000 njerëz në mbarë botën kanë verbëri ngjyrë blu të verdhë.
Verbëria e plotë e ngjyrave është më pak e zakonshme, duke ndikuar vetëm rreth 1 në 40,000 njerëz.

Gratë mund të kenë mangësi në vizionin e ngjyrave edhe pse është më pak e zakonshme sesa tek meshkujt. Verbëria e ngjyrës së kuqe-jeshile është ende lloji më i zakonshëm i mungesës së vizionit te gratë.

Gjenetika e verbërisë së kuqe-jeshile ngjyrë e bën më të vështirë për gratë se sa burrat të trashëgojnë. Kjo për shkak se gjeni i dëmtuar që shkakton verbim të ngjyrave të kuqe-jeshile gjendet në kromozomin X.

Djemtë kanë vetëm një kromozom X, të cilin e trashëgojnë nga nëna e tyre. (Ata trashëgojnë një kromozom Y nga babai i tyre.) Pra, një djalë duhet të trashëgojë vetëm një kopje të dëmtuar të gjenit, në rastin konkret për ngjyrën e kuqe dhe të gjelbër.

Vajzat kanë dy kromozome X, duke trashëguar një secilën prej nënës dhe babait të tyre. Përderisa një vajzë ka të paktën një kopje normale të këtij gjeni (në një nga kromozot e tyre X), ajo do të ketë një vizion normal me ngjyrë të kuqe dhe të gjelbër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN